Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
beznadziejne CA w carismie 95-99,jak ulepszyc?
Autor Wiadomość
kikan 
Forumowicz

Auto: carisma 99r 1.8 gdi exe
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-02-2007, 21:17   beznadziejne CA w carismie 95-99,jak ulepszyc?

orginalnie sa jakies smieszne glosniki w desce z przodu grajace w dol,w drzwiach takjakbym jest miejsce na glosniki tylko otworow brak,zapewne trzeba dawac pierscienie grube zeby cos weszlo,robil ktos to moze?jakiej wielkosci glosniki sie tam mieszcza?

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 06-02-2007, 23:19   

wiele osob robilo
wchodza tam standardy czyli 16-tki ale na specjalnym pierscieniu, dlaczego specjalny dowiesz sie jak zdejmiesz tapicerke.

kikan 
Forumowicz

Wysłany: 07-02-2007, 10:01   

nie mam chyba odwagi podjac sie tego wyzwania.boje sie ze oszpece tylko samochod,powycinam dziury i nic z tego nie wyjdzie.holendrzy chyba nie sluchaja muzyki :evil:
co mi z tego jak do bagaznika subofer wsadze jak z przodu bede mial glosniki mniejsze niz w telewizorze

[ Dodano: 07-02-2007, 10:11 ]
jesli ma ktos zdjecia w miare wyrazne zamontowanych w drzwi glosnikow,lub w innych miejscach w ktorych standardowo ich niema,a by sie przydaly bylbym wdzieczny :)
kikan@buziaczek.pl

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 07-02-2007, 11:02   

dzis postram sie wieczorem wrzucic fotki

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 08-02-2007, 16:07   

Bez wiekszych problemów (dla kogoś kto to robi na co dzień) wchodzą woofery 16-tki w drzwi w carismie. Oczywiście niezbedne jest odpowiednie przygotowanie drzwi pod takowy montaż:wytłumienie (by wykluczyć rezonans), pierścienie (by obsadzić głośnik). Lepiej zleć to komuś kto zajmuje się montażem car audio - bedzie to koszt, ale sie opłaci bardziej niż własne dochodzenie metodą prób i błędów...

kikan 
Forumowicz

Wysłany: 08-02-2007, 19:30   

niestety w mojej okolicy niema takich znawcow co by chcieli rozwalac drzwi,w sklepie sie nie podejma napewno.jakiej grubosci trzeba dac pierscien(glosnik ze sporym magnesem),ile taki glosnik musi wystawac z drzwi?pod tapicerka miejsca zapewne malo i trzeba blache ciac.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 08-02-2007, 21:19   

sorry, ale obiecalem wstwienie zdjec wczoraj, tylko ze z braku czasu tego nie zrobilem
dzis mi sie udalo mozna je znalezdz tu: http://www.mitsubishi-gra...p=121392#121392

kikan 
Forumowicz

Wysłany: 08-02-2007, 22:10   

wielkie dzieki kolego za wstawienie zdjec.niestety nie rozumiem nadal kilku rzeczy.
na wstepie powiem ze nie chce brac udzialu w zawodach,nie musi byc super,sobofer 2x25cm zrobilem sam juz,mam wzmacniacz blaupunkta gta400 4x150w
1.czy wystarczy zrobic otwor w tapicerce czy trzeba tez ciac blache?(ta dziurka jest taka okragla jakby tam byla juz)
2.na czym mniejwiecej polega wygluszanie drzwi,calych wypchac nie mozna bo otwieranie szyb,wiec chyba trzeba w kolo glosniki tylko jakos wygluszyc.niebardzo wiem czym i gdzie to kupic,czyzby ta czarna oklejina wygluszala?
3.w ktorym miejscu z kable przekladac od silnika do wnetrza,szukalem jakis dziurek i na pierwszy rzut oka nie bylo latwego rozwiazania.
4.lepiej z przodu zamontowac wofer czy moze cos dwudroznego?syczkow w slupki wstawiac nie bede,za duzo roboty.
5.czy jak wstawiam subofer do bagaznika dobrze by bylo go wygluszyc jakos?
6.pytanie z innej beczki troche,ile kosztuje kondensator i jakie sa jego glowne zalety?oszczednosc pradu?
7.myslalem ze pierscien z mdf podklada sie na tapicere a tu wynika ze pod tak?bardzo odstaje wtedy tapicerka kolo glosnika?
8. trzeba tez jakos poprowadzic kable z dzrzwi to tez problem

kurde ogolnie duzo z tym roboty :(

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 08-02-2007, 22:31   

kikan napisał/a:
.czy wystarczy zrobic otwor w tapicerce czy trzeba tez ciac blache?(ta dziurka jest taka okragla jakby tam byla juz)

dziura jest mniej wiecej ksztaltu jak panel aluminiowy na ktoryms zdjeciu, jest nie obklejony mata, nic nie trzeba ciac, w tapicerce naturalnie trzeba rowniez wywiercic otwor.

kikan napisał/a:
2.na czym mniejwiecej polega wygluszanie drzwi,calych wypchac nie mozna bo otwieranie szyb,wiec chyba trzeba w kolo glosniki tylko jakos wygluszyc.niebardzo wiem czym i gdzie to kupic,czyzby ta czarna oklejina wygluszala?

nie tyle wygluszenie ile usztywnienie, ta czrna to mata bitumiczna ktora imo doskonale spelnia swoje zadanie i jak widac u mnie jest praktycznie wszedzie.

kikan napisał/a:
3.w ktorym miejscu z kable przekladac od silnika do wnetrza,szukalem jakis dziurek i na pierwszy rzut oka nie bylo latwego rozwiazania.

w tym samym co cala wiazka silnika czyli stojac przed komora po lewej stronie, jak dokladnie zajrzysz to zobaczysz gume w ktora wchodza kable w peszlu.

Cytat:
4.lepiej z przodu zamontowac wofer czy moze cos dwudroznego?syczkow w slupki wstawiac nie bede,za duzo roboty.

kickbass plus wysoki to imo podstawa, montaz zespolonego dwudroznego zestawu na wysokosci nog mija sie z celem. jesli niechcesz przerabiac slupkow zawsze mozesz w rogach szyby je przymocowac lub w okolicy lusterka.

kikan napisał/a:
5.czy jak wstawiam subofer do bagaznika dobrze by bylo go wygluszyc jakos?

niekoniecznie

Cytat:
6.pytanie z innej beczki troche,ile kosztuje kondensator i jakie sa jego glowne zalety?oszczednosc pradu?

sprawdz na allegro,
celem kondenstora jest dostarczenie i utrzymanie napiecia przy stalym poziomie podczas jego max poboru, tj. np. przy uderzeniu basu.

kikan napisał/a:
7.myslalem ze pierscien z mdf podklada sie na tapicere a tu wynika ze pod tak?bardzo odstaje wtedy tapicerka kolo glosnika?

glosnika nie mocujesz do tapicerki tylko do poszycia blachy. jest tam sporo miejsca i miedzy blacha a tapicerka spokojnie wejdzie pierscien i glosnik.

kikan napisał/a:
8. trzeba tez jakos poprowadzic kable z dzrzwi to tez problem

zaden, kalbe ciagniesz jak fabryka to zrobila

kikan napisał/a:
kurde ogolnie duzo z tym roboty :(

sporo :D

kikan 
Forumowicz

Wysłany: 10-02-2007, 00:32   

juz teraz prawie wszystko wiem.ogladalem dzis dziurke:) ladna spora napewno wejdzie glosnik.mam jeszcze 3 pytanka:
1.jaki glosniczek niedrogi wofer 16 tam wstawic zeby w miare gralo?syczek bedzie zamontowany gdzies wyzej.glosniki musza miec oslonki.beda podlaczone pod same radio pionier deh 4700 (chociaz planuje zmienic)
2.jakiej grubosci wyciac pierscien zeby bylo ok?
3.taka mate wygluszajaca znalazlem na allegro,w srodku drzwi okleja sie tylko w okolicy glosnika mam rozumiec?i oklejamy calos drzwi potem na to folia ta co byla tak?
spora jest roznica z ta mata i bez niej?

w nastepnym tygodniu chce sie brac do roboty. :lol:

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 10-02-2007, 01:39   

kikan napisał/a:
1.jaki glosniczek niedrogi wofer 16 tam wstawic zeby w miare gralo?syczek bedzie zamontowany gdzies wyzej.glosniki musza miec oslonki.beda podlaczone pod same radio pionier deh 4700 (chociaz planuje zmienic)

wszystko zalezy od kasy i preferencji, najlepiej przed kupnem odsluchac

kikan napisał/a:
2.jakiej grubosci wyciac pierscien zeby bylo ok?

o takiej grubosc aby byl sztywny i wszedl razem z glosnikiem pod tapicerke

Cytat:
3.taka mate wygluszajaca znalazlem na allegro,w srodku drzwi okleja sie tylko w okolicy glosnika mam rozumiec?i oklejamy calos drzwi potem na to folia ta co byla tak?
spora jest roznica z ta mata i bez niej?

ja mam wyklejone wszedzie tu tez wszystko zalezy od kasy a im sztywniej tym lepiej.
folie z drzwi mozesz sobie darowac i wywalic na smietnik.
jest kolosalna roznica z mata i bez.

kikan 
Forumowicz

Wysłany: 10-02-2007, 10:53   

wiec tak,wole kupic tanie glosniki i kupic tez maty do wygluszenia.glosniki musza dawac troche basu i srednich i miec oslonki.Caly sprzet mam raczej slabej jakosci wiec po co mi super przednie,wystarcza przecietniaki.

http://www.allegro.pl/ite...ce_soprany.html
moze cos takiego,no nie wiem doradzcie......

moglbyscie zerknac na te aukcje i powiedziec ktore kupic i ile minimalnie trzeba ich kupic na 2 przednich drzwi?ewentualnie mysle nad wygluszeniem klapy bagaznika.

http://www.allegro.pl/ite...ce_gratisy.html
5,5zl za 25x50cm

http://www.allegro.pl/ite..._na_rynku_.html
3zl za 22x25cm

chyba wiekszej roznicy miedzy nimi niema,ale moze ktos ma jakies teorie.

mam jeszcze pytanie czy na przod nalezaloby zamontowac zwrotnice i czy te z tego zestawu z linku by sie nadaly?

[ Dodano: 10-02-2007, 11:27 ]
te zestawy wydaja mi sie byc ciekawe :
http://www.allegro.pl/ite...lka_gratis.html

http://www.allegro.pl/item164530843_^^^_hertz_hi_energy_165_kickbass_140rms_polecam_.html
http://www.allegro.pl/ite...4_mid_bass.html
http://www.allegro.pl/ite...acz_warto_.html

co myslicie o tym?

[ Dodano: 10-02-2007, 11:33 ]
http://www.allegro.pl/ite...lka_gratis.html

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 10-02-2007, 13:39   

System, który bedziesz chciał zamontować będzie grał pod samym radiem, czy pod wzmacniaczem? Jakie radio i ile kasy chcesz przeznaczyc na całośc?

kikan 
Forumowicz

Wysłany: 10-02-2007, 13:49   

sprzet jaki mam z poprzedniego samochodu to: radio piennier DEH 4700,mam wzmacniacz blaupunkt 4x150 gta400,pod ktorego podlaczony bedzie sub 2x25cm wlasnej konstrukcji(jak zle bedzie gral to zmienie),mam wiec 2 wolne kanaly pod ktore moge przod podlaczyc,lecz do bagaznika kable ciagnac srednio mi sie chce:).
glosniki chce kupic w cenie tych co podalem linki, pyle,hertz wydaje mi sie ok,ale sie niebardzo znam wiec pytam moze ktos wie jak graja,syczki zaczepie gdzies wyzej.
ten zestaw hertz ma zwrotnice i syczki wiec moze calosc dobrze by zagrala nie wiem.......

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 10-02-2007, 14:22   

Z tego wynika że nie bedziesz zasilał przodu więc o Herzach nie myśl.Tych Phonocarów nie znam, ale jeżeli dysponujesz taką kwotą to praktycznie każdy system MARKOWY (a nie jakies buszmeny itp.) bedzie "dobry". Chyba że dołożysz co nieco i polecic Ci moge np. Helix blue lub Power Bass-zmieścisz się w 300 zł za komplet, a to juz fajny sprzęt...
I jeszcze jedno: dysponując 4-kanałowym wzmacniaczem zdrowiej byłoby zasilić dwoma kanałami system przedni, a tył zmostkować i dołożyć suba...

Odpowiedz do tematu