[Cari 1.9 TD] Centralny zamek |
Autor |
Wiadomość |
vegxu
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 TD 98r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-07-2013, 02:01 [Cari 1.9 TD] Centralny zamek
|
|
|
Mam problem z centralnym zamkiem. Gdy zamknę od strony kierowcy lub pasażera to zamykają się wszystkie drzwi oprócz klapy. Tak samo jest z przyciskiem w środku od centralnego zamka. Gdy zamknę samochód od strony klapy wtedy wszystko się zamyka. Tak samo jest z otwieraniem. Drzwi otwierają się oprócz klapy. A gdy od strony klapy to wszystko się otwiera. Proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
vivare
Forumowicz
Auto: Carsima 1.8 GDI LNPGL6
|
Wysłany: 27-07-2013, 09:36
|
|
|
siłownilk (silniczek) sie zablokowal lub zepsuł . Lub jakaś część mechanizmu może jakiś pręcik czy coś odpadło albo się zawiesiło. Musisz rozebrać i tam zaglądnąć poprostu:) |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 27-07-2013, 22:34
|
|
|
Albo przełamały się przewody zasilające siłownik w klapie. Odepnij od niego przewody zasilające i podłącz do nich jakąś żarówkę samochodową. Jeśli przy zamykaniu lub otwieraniu auta obojętnie czy z drzwi czy przyciskiem czy z klapy żarówka się zaświeci, to wina silniczka w siłowniku w klapie. Jeśli jednak żarówka nie zaświeci się to masz przełamane przewody na przejściu z budy do klapy. |
|
|
|
 |
glina
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Lis 2010 Posty: 455 Skąd: mam to wiedzieć?
|
|
|
|
 |
Daraz2
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9DID F9Q
|
Wysłany: 28-07-2013, 22:29
|
|
|
mam ten sam problem ;/ musze to wszystko dokładnie przeczytac |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 29-07-2013, 07:53
|
|
|
Wystarczy sprawdzić według mojego opisu, oczywiście na nieczytanie nie namawiam
Jeśli macie możliwość otwierania i zamykania centralnego z klapy bagażnika, to do siłownika w klapie będzie dochodzić 5 przewodów, najprawdopodobniej 3 cieńsze i 2 grubsze. W waszym przypadku mógł się przełamać któryś z tych grubszych zasilających, cieńsze są sterujące co pozwala właśnie zamykać całe auto z zamka w klapie. Podczas zamykania czy otwierania centralki pojawia się na nich napięcie 12V. Wystarczy podłączyć do tych dwóch przewodów albo żarówkę samochodową albo probówkę samochodową albo multimetr ustawiony na pomiar napięcia. |
|
|
|
 |
|