Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Osad na przedniej szybie z klimy
Autor Wiadomość
zygizwro
[Usunięty]

Wysłany: 26-07-2013, 20:40   

ale gdzie ma się dostawać do parownika?
mi nie lecą paprochy tylko cała szyba jest w smudze jakby dmuchało jakieś zasyfione powietrze na szybę. Patrzyłem i raczej do parownika ciężko się dostać bez ściągania konsoli

Jaro1974 
Mitsumaniak
Outsilverman ;-)

Auto: O1 bez T, EA5A i moto
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-07-2013, 17:18   

Ja również nie posiadam żadnego filtra kabinowego ani elektrostatycznego. I mam to samo co jest u ciebie ale nie w takim stopniu. Jak zakupiłem cari szukałem filtrów w celu ich wymiany i doszedłem do tego że ich nie mam. Ale do rzeczy. Wyczyścić parownik da radę. Za schowkiem masz przykręcony za pomocą dwóch wkrętów element elektryczny (nie pamiętam nazwy w tej chwili :oops: ) do którego dochodzą trzy przewody. Odkręcasz to i za pomocą cienkiej końcówki odkurzacza wyciągasz wszystko to co tam się znajduje. Wbrew pozorom można tam znaleźć dużo ciekawych rzeczy. To że ci nie leci nic przez kratki wlotowe to jest to zasługa parownika ponieważ na niej wszystko się zatrzymuje. Ten zabieg powinien w pewnym stopniu pomóc.
carisma http://forum.mitsumaniaki...p=940699#940699
outlander http://forum.mitsumaniaki...1289542#1289542
S40 https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1581589#1581589
EA5W A/T '02 https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1636386sid=8c835a59cb4250aa44c46bb3733c4f92#1636386

"Memories are the most important things that we remain to remember the most moving ones flowing from the depths of the HEART, recorded to the end of LIFE"

wozidełka; FSM 126P - 1995-1999; FSO 1500 - 1999-2004; seat ibiza 1.2 - 2004-2008; carisma 1.9td GLX - 2007-2014; megane 1.4 energy - 2008-2014; O1 - 2014- ; suzuki epicuro UC 125 - 2016 - ; honda CBF 125R - 2017 - ; volvo s40 1.9 Di- 2018 - 2020; EA5W A/T - 2020 - 2024 "RIP"; EA5A A/T 2024 - ?
"A co ja mogę - przecież tylko zwykłym szeregowym mitsumaniakiem już nie jestem :P "
ルブリン

zygizwro
[Usunięty]

Wysłany: 28-07-2013, 20:48   

Dzisiaj to zrobiłem i powiem, że za wiele nie pomogło. Ale syfu było bardzo dużo. Może pomoże jak spryskam parownik odgrzybiaczem w piance.

Norby 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1,6 1997r.
Wysłany: 29-07-2013, 13:40   

i ja się podłączę do tematu.
również nie mam filtru pp i mam ten sam problem z syfem na przedniej szybie.
postaram się jutro wykonać czyszczenie według instrukcji jaxana i zobaczymy co to da.
to co znajduje się za schowkiem wygląda u mnie dokładnie tak samo jak u jaxana.

jaxan napisał/a:
I klima wyczyszczona! W prosty i tani sposób.
Odkręciłem i sciągnąłem schowek. Potem zabrałem się za poprzeczke metalową żeby dostać się do rezystoru - po dwie śróbki z jednej i drugiej strony. Tylko że wcześniej trzeba ściągnąć osłonkę która zakrywa kanał środkowy, ale to kwestia trzech śróbek i nie ma żadnych zatrzasków więc odpada ewentualny problem ich wyłamania ;)
Można odkręcić dwie z jednej strony, jedną z drugiej strony a drugą śrubkę tylko poluzować i opuścić z drugie strony, o tak:
Obrazek

Potem wykręciłem rezystor (dwie śróbki):
Obrazek

A to zobaczyłem w środku:
Obrazek
Obrazek

Przez otwór po rezystorze wsadziłem rurę od odkurzacza i wyciągnałem wszystko co tam było (oczywiście wygrzebywałem to troche kawałekim drewienka bo było poklejone) i zapuściłem odgrzybiaczem za 30 zł - pianka CRC. Potem oczywiścię wszystkie wyloty też zapuściłem tym specyfikiem. Przedmuchałem jak kazali w instrukcji i efekt jak najbardziej pozytywy. Brzydki zapach zniknął :lol:

mam jeszcze pytanie, czy ktoś już partyzancki sposobem próbował w tej wersji montować samemu filtr pp? pytam bo niektórzy już sami montowali,ale w wersjach gdzie było tak jakby zostawione na to miejsce. U mnie nie ma (jak widać na fotkach zamieszczonych przez jaxana).

nytsug 
Mitsumaniak

Auto: Outlander + Pajero
Wysłany: 29-07-2013, 23:03   

Jak jest ten nawiew do auta. Sterowany albo na twarz, na nogi lub ogólnie ten obieg auta to ustawcie na twarz - wtedy szyba się nie zarzuca tym osadem. Spróbujcie

zygizwro
[Usunięty]

Wysłany: 30-07-2013, 07:52   

Tak tylko przy klimie najlepiej jest dawac nawiew na szybe.

Odpowiedz do tematu