|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Problem z uruchomieniem |
Autor |
Wiadomość |
metys
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt 2004 1.3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-07-2013, 09:23 Problem z uruchomieniem
|
|
|
Cześć
Mam problem z autem żony (Mitsubishi Colt 2004r 5d, 1.3 benzyna).
Od pewnego czasu coraz trudniej go uruchomić. Trzeba próbować kilkanaście razy zanim zaskoczy. Po przekręceniu kluczyka wyłącza się dmuchawa/radio - więc impuls jakiś jest, ale żadnej reakcji ze strony rozrusznika. Nic się nie dzieje. Jak już za którymś razem zaskoczy - odpala zwyczajnie (nie kręci rozrusznikiem, ma prawidłowe obroty). Nie palą się żadne kontrolki, nic szczególnego...
Aha, to się zaczęło jakiś czas temu od tego, że po przekręceniu kluczyka np. zapłon następował po sekundzie, potem po 3-4 sekundach. Teraz trzeba próbować "naście" razy...
I jeszcze jedno, wydaje mi się, że to się dzieje tylko jak jest zimny, postoi dłuższą chwilę. Jak go zgaszę i próbuję po chwili uruchomić, odpala normalnie...
Ktoś ma pomysł, co to może być?
Będę wdzięczny za szybką pomoc, bo za tydzień mam nim jechać w dłuższą trasę...
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 26-07-2013, 10:23
|
|
|
metys napisał/a: | ale żadnej reakcji ze strony rozrusznika. | Na początek sprawdź akumulator czy jeszcze ma jakieś parametry. I przy okazji czy ładowanie jest prawidłowe. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
mephisto
Mitsumaniak Sławek

Auto: Lancer X/Colt V/Tiburon
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Paź 2007 Posty: 387 Skąd: Niemcy/Police
|
Wysłany: 26-07-2013, 10:45
|
|
|
ja bym pierwsze co sprawdził to akumulator, świecę, kable, cewkę. później rozrusznik i czujnik położenia walu [chodź wtedy by w ogolę nie odpalał] |
_________________ Mitsubishi Lancer X 1.8 Di-D
Mitsubishi Colt 1.3
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 27-07-2013, 22:49
|
|
|
Jeśli nie kręci rozrusznik to po co świece, kable czy czujnik położenia wału?
metys, albo pada akumulator albo nie łączy główna masa po między akumulatorem a silnikiem lub akumulatorem a karoserią albo padają szczotki w rozruszniku lub zapiekły się styki w elektrowłaczniku rozrusznika. Przy padającym akumulatorze i przy braku dobrej masy przy odpalaniu kontroli od ładowania i od oleju będą gasły zupełnie jakby brakowało prądu natomiast jeśli to wina szczotek lub elektrowłącznika w rozruszniku to przy odpalaniu kontrolki będą tylko delikatnie przygasać podobnie jak przy odpalaniu kiedy wszystko jest OK. |
|
|
|
 |
Hornet
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Pomógł: 19 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 889 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 28-07-2013, 20:34
|
|
|
Miałem podobnie i pomogła wymiana akumulatora. Przedtem warto też posprawdzać złącza o których mówią koledzy - klemy i masa auto-aku. |
|
|
|
 |
metys
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt 2004 1.3
|
Wysłany: 29-07-2013, 09:17
|
|
|
Koniec końców odstawiłem auto do mechanika.
...uszkodzona jest kostka w stacyjce.
Gość mi ją doraźnie naprawił, ale zamówiłem już nową.
Informacyjne, kostki nie ma w Inter-Carsie, w ASO MitCar jest na zamówienie. Cena, gdyby ktoś kiedyś potrzebował - 250zł. |
|
|
|
 |
|
|