Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Carisma 1.6 gl - instalacja LPG
Autor Wiadomość
OporowyPiotrek 
Nowy Forumowicz
Jestem nowy :)

Auto: Carisma 1.6 gl
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-07-2013, 19:37   Carisma 1.6 gl - instalacja LPG

Witam, powie mi ktoś czy opłaca się zainstalować LPG w owej carismie ? Czy auto straci dużo na mocy i jakie jest mniej więcej spalanie ? A, i jaki jest koszt zainstalowania gazu ?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 29-07-2013, 22:04   

Jeśli jeździsz powyżej 10 tys km rocznie, to się opłaca. Auto na LPG powinno chodzić tak samo jak na benzynie, nie powinieneś odczuć żadnej różnicy. Spalanie LPG powinno być o około 15 - 30% większe od spalania benzyny.
Ze swojego doświadczenia mogę Ci poradzić aby nie montować do tego auta reduktora Alaski i wtryskiwaczy gazowych typu Valtek. Jeśli gazownik Ci takie podzespoły zaproponuje, to następnym razem mijaj go szerokim łukiem :)
Dobra instalacja do tego auta powinna kosztować od około 2500 zł w górę. Ja proponuję aby założyć:
elektronika: Stag lub LPGTech
reduktor: Zavoli Zeta N lub KME Silver bądź nowszy TUR
wtryskiwacze: Hana lub Barracuda lub razem ze sterownikiem Techa ich wtryski Tech Dragon
Reszta podzespołów nie jest już tak ważna, najważniejszy w tym wszystkim jest uczciwy i kumaty gazownik który właściwie dobierze podzespoły i dobrze wystroi instalację.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 29-07-2013, 23:07   

Alaska spokojnie da radę aby ja zrobić razem z Hannah.
KME silver to stanowcza przesada jak do Cari która ma 100 KM :axe:

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 29-07-2013, 23:20   

Miałem Sharka 1200 który jest odpowiednikiem Alaski i niestety w tym silniku z takimi czasami wtrysku nie dał rady. Spadki ciśnienia były nawet ponad 0,5 bara więc reduktor nie powinien być dobierany do mocy a do chwilowego maksymalnego zapotrzebowania na paliwo. Obecnie mam Zetę N i przy max bucie spadki są do 0,15 bara. Te 50 - 70 zł więcej przy montażu nie robi wielkiej różnicy a na pewno będzie bardziej stabilnie.

OporowyPiotrek 
Nowy Forumowicz
Jestem nowy :)

Auto: Carisma 1.6 gl
Wysłany: 30-07-2013, 19:27   

Dzięki wielkie za odpowiedź :)

Odpowiedz do tematu