Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
colt zapala wszystkie kontrolki
Autor Wiadomość
krystyna 
Nowy Forumowicz

Auto: colt
Kraj/Country: France
Wysłany: 02-08-2013, 14:35   colt zapala wszystkie kontrolki

Prosze o pomoc, jakas rade. Moj colt coraz to zapala kontrolke silnika i co pewien czas zapala wszystkie kontrolki, wtedy predkosc i obroty spadaja do zera. Po chwili wszystko gasnie i zostaje tylko swiatelko silnika. W warsztatach trzymali pare dni, nic nie znalezli (wyeliminowali komputer). Mieszkam po lyonem, podobno testowali tez pod kontrola paryza. Pobrali 500 euro za robote i oddali. Wystarczyla jedna jazda, aby wszystko wrocilo. Dalej proponuja zmienic cos, co nazywaja "fuseau" (siec przewodow elektrycznych?), ale nie maja pojecia, co moze byc przyczyna problemu. Macie moze jakies pomysly? Dziekuje bardzo, krystyna

tpodsiadlo 
Forumowicz

Auto: Galant V 2.0 V6-24 a/t
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-08-2013, 19:03   

Moze chodzi im o bezpiecznik.
A jak sie to wszystko zapala to silnik pracuje normalnie? Czy gasnie?

krystyna 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-08-2013, 23:13   

Tak, silnik pracuje normalnie. Jestem przekonana, ze cos jest luzne, bo jest absolutna korelacja z wybojami. Myslalam, ze to moze byc cos ogolnego, co wylacza wszystko, bo pali sie i kontrolka recznego, abs, temperatura, po prostu wszystko. Ostatnio zaczelo sie od poblyskiwania temperatura, potem przeszlo na wszystko na jakis czas, potem zostal juz tylko silnik. Serdecznie pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie.

tpodsiadlo 
Forumowicz

Auto: Galant V 2.0 V6-24 a/t
Wysłany: 06-08-2013, 06:08   

Skoro wszystko sie zapala a silnik dziala prawidlowo to albo jakas masa, stacyjka, albo cos nie laczy przy zegarach, .to jest benzyna czy diesel? A te kontrolki nie zapalaja sie tak, jak po przekreceniu kluczyka? Tzn zapala wszystkie i potem gasna po kolei?
komputera tez nie wykluczlbym do konca bo znam fachowosc francuskich "mechanikow"
Ostatnio podjechalem do serwisu renault z dziura w chlodnicy, widoczna golym okiem, plyn sie lal normalnie facetowi na nogi, ale musialem godzine czekac zeby mi potwierdzil ze rzeczywiscie jest dziurawa chlodnica...

krystyna 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-08-2013, 07:52   

To jest benzyna. Po przekreceniu kluczyka normalnie, nie gasnie tylko silnik. Ostatnio blysnal mi pare razy temperatura, potem zapalil wszystko. Czy gasnie w tej samej kolejnosci nie wiem, nie obserwowalam. Troche mnie to frustruje i unikam wybojow, zostawiam go przy wejsciu i ide na piechote. Kiedys zgasil kontrolke silnika, jechalam zadowolona i na jakims spowalniaczu wlaczyl znowu. Zla bylam na siebie, ze przejechalam za szybko, ale trudno jechac jeszcze wolniej. Proponuja wymiane za 1.5 tys euros a wg argusa wartosc jest 3 tys, juz zaplacilismy 500 za nic. Bardzo lubie tego colcika, ale ile warto w niego ladowac. Pozdrawiam

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 06-08-2013, 09:17   

krystyna, jak się zapalą to przyłóż pięścią parę razy od góry w obudowę zegarów i zobacz czy to coś dało. Ja obstawiam luźne kostki za zegarami, albo przetarta wiązkę w miejscu przejścia przez gródź, bo ewidentnie podaje masę na wszystkie żaróweczki i dlatego się zapalają.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 06-08-2013, 09:19   

Cięzko wróżyć na odległość, we wcześniejszym watku diagnozy się powielają http://forum.mitsumaniaki...hlight=#1220429

Skoro macie tam kiepskich mechaników, to może trzeba spróbowac gdzieś indziej, możesz np przyjechac na wakacje do Polski ;-)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 06-08-2013, 11:57   

Sprecyzuj jeszcze co znaczy wszystkie kontrolki, czy wszystkie włącznie z migaczami i długimi czy tylko te co się zapalają przy pierwszym przekręceniu kluczyka.

krystyna 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-08-2013, 23:02   

Tylko te, ktore sie wlaczaja po starcie. I jak powinny sie wlaczac dzialaja normalnie, np jak zaciagne reczny zapala sie normalnie, migacze sie nie zapalaja, ale jak uzywam to tak. Dzisiaj colcik zrobil mi pare scen, najpierw migal temperatura na przemian z abs'em, potem zapalil wszystko, potem mu sie znudzilo i zgasil nawet motor.
Na wakacje do Polski bardzo chetnie, ale nie zepsutym samochodem.
Musze jeszcze poszukac, co to jest grodz.
Ogromne dzieki.

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 06-08-2013, 23:21   

krystyna napisał/a:
Tylko te, ktore sie wlaczaja po starcie. I jak powinny sie wlaczac dzialaja normalnie, np jak zaciagne reczny zapala sie normalnie, migacze sie nie zapalaja, ale jak uzywam to tak. Dzisiaj colcik zrobil mi pare scen, najpierw migal temperatura na przemian z abs'em, potem zapalil wszystko, potem mu sie znudzilo i zgasil nawet motor.
Co znaczy "migał" temperaturą?

krystyna napisał/a:
Musze jeszcze poszukac, co to jest grodz.
Ściana między kabiną a komorą silnika

krystyna 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-08-2013, 23:35   

Miganiem nazywam swiecenie przez sekunde, dwie. Przetem mi to robil temperatura, dzisiaj bylo sekunda temperatury na przemian z sekunda abs'u. Prawie sie nauczylam, w jakiej kolejnosci gasna po starcie, glownie z lewa na prawo, ale ostatni gasnie airbag. Jeszcze nie nauczylam sie, czy gasnie wszystko na raz, czy po kolei, bo za kazdym razem byl albo dojazd do skrzyzowania, albo wyjazd z parkingu i raczej patrzylam na droge.

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 06-08-2013, 23:46   

krystyna napisał/a:
Miganiem nazywam swiecenie przez sekunde, dwie. Przetem mi to robil temperatura, dzisiaj bylo sekunda temperatury na przemian z sekunda abs'u.
Czy w Coltach jest kontrolka temperatury?

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 07-08-2013, 07:57   

elektryk napisał/a:
Czy w Coltach jest kontrolka temperatury?
Jeszcze nie spotkałem samochodu osobowego w którym by jej nie było. Nawet pierwsza Panda miała. 2CV w wersji z instalacją 12V też :)

roarflex 
Forumowicz

Auto: Lancer CS01,6
Wysłany: 08-08-2013, 10:10   

Czy kolega cns80 również jest posiadaczem 2CV?
Miałem raz tak w colcie że zapalały się co raz kontrolki. Szukałem chwilę usterki, ale dokręciłem akumulator i z głowy. Było to po wymianie akumulatora wiec szybko znalazłem przyczynę.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 08-08-2013, 11:15   

roarflex napisał/a:
Czy kolega cns80 również jest posiadaczem 2CV?
Nie :) Mieliśmy takiego w firmie w której pracowałem :)

Odpowiedz do tematu