|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Podróżne wyposażenie |
Autor |
Wiadomość |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 09-08-2013, 10:48 Podróżne wyposażenie
|
|
|
SodaStream gazowane napoje w miejscu i czasie kiedy mamy na to ochotę.
Następne moje wariactwo, ale jak smaczne wariactwo Jest ciepło lub nawet bardzo ciepło, wręcz gorąco (u nas w cieniu termometr pokazuje +32 stopnie) wiadomo musimy uzupełniać płyny. Mój organizm, przypuszczam że i innych osób też, jest tak skonstruowany że pragnienie mogę ugasić smakowym gazowanym napojem. Piwo wchodzi w grę jedynie gdy już nie będę tego dnia prowadził samochodu - innych kierowców też do tego namawiam. Tylko skąd wziąć np. gazowany napój o smaku pomarańczowym będąc daleko daleko od sklepów. Można kupić zapas i wozić ze sobą ale... jedna osoba lubi napoje niegazowane a druga gazowane i co wtedy ?? Bateria butelek w samochodzie :/
Jest na to sposób i metoda - SodaStream, którego dystrybutorem jest http://fastpoland.pl/
Co to za urządzenie film niżej zamieszczony Wam opowie. Natomiast ja wymienię jego plusy:
1) wodę gazowaną mamy na zawołanie
2) napoje gazowane o różnych smakach też na zawołanie
3) napoje "drinki" po dodaniu %% takie same jak w barze a o ile tańsze
4) w samochodzie mamy jedną bądź dwie butle np. 5l z niegazowana wodą a wiadomo że płacimy często za opakowanie a nie za zawartość
5) do "wyprodukowania" gazowanej wody możemy użyć wody z każdego pewnego źródła
6) odwiedzają nas niespodziewani goście a my nie mamy nic do picia po za wodą z kranu - nie ma problemu - robimy gazowany napój z dodatkiem albo ekstraktu "drinkowego" np. gin z tonikiem i .... wilk syty i owca cała a i bezproblemowo jedziemy samochodem a na drugi dzień kaca też nie mamy - to wersja bez %%.
Zrobiłem mały test: poczęstowałem jedną osobę napojem gin z tonikiem zrobionym w SodaStream z zapytaniem jaki ma smak. Bez chwili namysłu odpowiedziała że gin z tonikiem i poczęstowała swojego męża który po malutkim łyczku z przerażeniem powiedział " ale ja jeszcze będę jechał dziś samochodem". Spokojnie może Pan jechać, to jest bez alkoholu. Z otrzymanych informacji od Fast Poland dowiedziałem się że SodaStream jest do kupienia w blisko 300 sklepach na terenie Kraju. To samo dotyczy zasobnika z CO2, który wystarcza do zrobienia 80 l wody gazowanej i jest wielokrotnego użytku czyli do wymiany. Lepiej jest zabrać ze sobą w daleką wyprawę 2-3 takie zasobniki ale też i nie koniecznie gdyż SodaStream jest dystrybuowana w większości krajów Europejskich.
http://www.youtube.com/wa...gWDE3EuSPAg3mhQ
Nie jestem przedstawicielem tej firmy->> to gwoli wyjaśnienia ale czyż nie warto spowodować aby nasze wyjazdy były, przez tak niewinnie wyglądające urządzenia, milsze ? Mała rzecz a cieszy |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
Heilsberg
Forumowicz USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Pomógł: 51 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 925 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 09-08-2013, 13:10
|
|
|
Fajny syfon ale jak popatrzyłem na ceny to mi się już odechciało. Nijak mi to tanio nie wychodzi. |
_________________ Pajero II 2,5 TD SWB '96
L200 HP '10
L200 Dakar '05 Silver Beast |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 09-08-2013, 16:32
|
|
|
Urządzenie (te tańsze nie te po ponad 500zł) 279zł z butlą CO2 na 80l wody ?? Butla wymiana 39.99 Syropy do przygotowania,zależy który ,od 8 do 12 litrów napoju w cenie od 15 do 31 zł. No i http://www.nightspirit.eu/pl
Nie wiem jak liczyłeś ale 40zł za 80litrów gazowanej wody to Heilsberg napisał/a: | Nijak mi to tanio nie wychodzi. | ????? |
 |
|
|
|
 |
Heilsberg

|
Wysłany: 09-08-2013, 18:00
|
|
|
Ale czemu liczysz tylko gaz za 40 PLN? Dolicz samo urządzenie, wodę i te syropy (na 80 litrów to ze 200 PLN wyjdzie). I wyjdzie drożej jak w sklepie. Owszem, fajne to jest ale moim zdaniem tanie już nie. Że już nie wspomnę, że wymieniając butlę z gazem za 40 PLN piszą, że płacisz za sam gaz bo butla jest wymienna. OK. Tylko za 40 PLN ostatnio kupowałem 8 kg butlę CO2. To niby tanio mam to nazwać?
Litr wody 0,5 PLN, syrop średnio 25 PLN na 10 litrów więc 2,5 na litr, gaz 40 PLN na 80 litrów czyli 0,5 PLN/l. Razem 4 PLN/litr plus amortyzacja urządzenia. Czyli butelka 1,5 litra standardowa ze sklepu 6 PLN plus urządzenie. Tanio? |
L200 HP '10
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 09-08-2013, 18:42
|
|
|
Heilsberg napisał/a: | Tylko za 40 PLN ostatnio kupowałem 8 kg butlę CO2 | chciał byś wozić coś takiego w samochodzie i rurką gazować wodę no można też i przy okazji opony napompować. Można zamiast ekstraktów smakowych dodawać soki własnej produkcji które tak na marginesie wychodzą drożej przy domowym wytwarzaniu niż kupne w sklepie ale wiemy co mamy/pijemy. Pomijam fakt posiadania np plantacji z malinami czy truskawkami ?? Ok niech i Ci będzie że za drogo Idąc Twoim tokiem rozumowania to znaczna część produktów które spożywamy jest za droga ale kupujemy je. Wino i piwo i te mocniejsze %% też można samemu wyprodukować a nie kupować w sklepie
I przecież nikt nie każe Ci tego kupować przecież można też oglądać filmy na "telewizorze" czarno białym po co kupować telewizor kolorowy przecież jest droższy |
 |
|
|
|
 |
Heilsberg

|
Wysłany: 09-08-2013, 21:08
|
|
|
Waldku, spokojnie, nie nerw się. Mi się to podoba nawet i kupiłbym może takie coś (ale do domu a nie do auta). Ale wg mojego wartościowania to po prostu jest drogie. Tym bardziej, że za granicami Polski można to kupić za połowę ceny.
Nota bene - wino i mocniejsze nierzadko robię sam. Telewizora nie mam wcale. Kiełbasy i wędliny robię sam. Chleb piecze żona. Oczywiście, że każda (no prawie każda) żywność w Polsce jest za droga. Ceny zbóż od zeszłego roku spadły o 50 procent. Rzepaku nawet więcej. Chleb i olej staniały? Nie.
Przedstawiłeś wynalazek. Ok. Kupować mi nie każesz. Ok Ale wypowiedzieć na jego temat chyba się mogę?
Co do butli z gazem - nie chodzi o cenę. Chodzi o to, że producent pisze na swojej stronie, że przy wymianie płacisz za sam gaz. A ten gaz w rzeczywistości jest 10 razy tańszy. I tu się czuję oszukiwany. Bo nie lubię być brany za idiotę. |
L200 HP '10
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 09-08-2013, 21:32
|
|
|
Spoko, aparaturę dostałem od firmy w celach testowych na wyjazdy. Qśwa najnormalniej Ci zazdroszczę tych wędlin i chleba. Chleb też pieczemy ale z kupnej w sklepie mąki, z "własnego" przemiału jest najlepszy Wkrótce dostaniemy jeszcze jeden gadżet do wyjazdowego testowania
Gaz CO2 im mniejsze opakowanie tym drożej. Naboje do autosyfonów, jednorazowe, na 1l wody to 1zł (taką cenę znalazłem w necie) czyli na 80l ->> 80zł + ewentualne ślepaki |
 |
|
|
|
 |
|
|