Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Colt] Kontrolka akumulatora
Autor Wiadomość
omickal 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-08-2013, 21:03   [Colt] Kontrolka akumulatora

Uprzejmie proszę o pomoc.

Mam Colta z 2009 roku; 1.1 benzyna. Od pewnego czasu w czasie jazdy zaczyna mi migać kontrolka od akumulatora i słychać sygnał dźwiękowy. W pewnym momencie nie mogłem odpalić samochodu. Stwierdziłem, że padł akumulator i kontrolka od akumulatora wiązała się z tym, że akumulator kończył swój żywot. Wymieniłem akumulator na nowy. To nie pomogło. Nadal ten sam błąd. Pomyślałem, że może regulator napięcia, bo jak zauważyłem prąd ładowania przy włączonym silniku to 15,5V czyli za duży. Wymieniłem cały alternator i nadal jest problem. Z tym, że teraz kontrolka akumulatora świeci się cały czas. Sprawdzałem masy. Pomóżcie, bo już nie wiem czego się czepić... Z góry dziękuję.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 14-08-2013, 21:38   

Być może sterownik silnika ma z tym związek. Ile przewodów dochodzi do alternatora? czasem sterownik silnika oprócz regulatora napięcia reguluje napięcie ładowania alternatora.

omickal 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-08-2013, 12:50   

Dzięki za odpowiedź.

Do alternatora dochodzi jeden główny kabel i jest wtyczka z 4 cienkimi kabelkami.

Gdzie szukać tego sterownika silnika? A gdzie w ogóle jest masa od silnika, bo nie mogę zlokalizować?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 15-08-2013, 17:35   

Kabla masowego szukaj od akumulatora a dotrzesz do celu :) najczęściej przykręcany jest do skrzyni bądź silnika w pobliżu rozrusznika. Jeśli do alternatora dochodzą 4 cienkie przewody, to prawdopodobniej komputer dodatkowo steruje napięciem ładowania. Dla sprawdzenia odepnij tę kostkę od alternatora i wtedy sprawdź ładowanie, jeśli będzie większe, to najprawdopodobniej komputer silnika coś miesza albo coś nie łączy po między alternatorem a sterownikiem silnika. Gdzie jest sterownik silnika u Ciebie niestety nie wiem.

omickal 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-08-2013, 20:44   

Dzięki za szybką odpowiedź. Jutro sprawdzę i dam znać co udało mi się zrobić.

[ Dodano: 16-08-2013, 18:01 ]
Posprawdzałem, ale niestety bez rezultatu. :(

Odpowiedz do tematu