Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o wentylator klimatyzacij ?
Autor Wiadomość
buchaj 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 DID 2001
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 14-08-2013, 11:26   Pytanie o wentylator klimatyzacij ?

Witam mam pytanie o wentylator chłodnicy klimatyzacji mianowicie kiedy powinien się włączyć . Pytam bo kiedyś stałem na postoju z 10 min na włączonej klimie i wentylator sie nie włączył a rurki od klimy były tak gorące że nie mogłem ich dotknąć . Wcześniej miałem samochód bmw e39 i tam wentylator włączał się od razu po włączeniu klimy tylko na wolne obroty a później czym cieplej się robiło to wentylator przyśpieszał a jak to jest w pajero?
Ostatnio zmieniony przez buchaj 19-08-2013, 15:13, w całości zmieniany 1 raz  

art5525 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 3,2 DID
Wysłany: 14-08-2013, 11:35   

wentylator klimatyzacji załącza się jak rośnie ciśnienie w układzie, podniesienie temp. w zamkniętym obiegu powoduje wzrost ciśnienia. Fizyka jest wszędzie taka sama. Podjedź do serwisu od klimatyzacji, może szczotki się skończyły?

buchaj 
Forumowicz

Wysłany: 14-08-2013, 12:35   

No właśnie chodzi mi o to czy w waszych miśkach wiatraki włączają się od razu czy też po chwili ? Jak po chwili to mniej więcej po jakim czasie ? Wiem że pewnie każde auto będzie troszkę inaczej temperatura itp . ale będę miał jakiś punkt zaczepienia .

[ Dodano: 14-08-2013, 15:16 ]
No i wszystko jasne ! odpiołem kostke która idzie do wentylatora , podpiołem na krótko prostownikiem i wentylator stoi ! ruszam palcem wiatrak i nic stoi (zatarty) . Rozebrałem go i okazało się że do połowy przerdzewiał (pewnie poprzedni użytkownik jeździł głęboko po wodzie ) :evil:

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 14-08-2013, 16:30   

buchaj napisał/a:
Rozebrałem go i okazało się że do połowy przerdzewiał (pewnie poprzedni użytkownik jeździł głęboko po wodzie ) :evil:

Jak jezdził to jeszcze nie problem , gorzej, czy nie stał dłużej w wodzie , jakaś klęska żywiołowa :wink:

rafix81 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi pajero 3,2 did 2001
Wysłany: 15-08-2013, 08:50   

Polecam wymianę od KIA koszt ok 70 zł a nie 400zł pasuje prawie ze idealnie ja taki mam hula jak trzeba tylko wtyczkę przylutowałem.:)

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 15-08-2013, 08:58   

buchaj napisał/a:
(pewnie poprzedni użytkownik jeździł głęboko po wodzie ) :evil:

Nie musiał jeździć, one tak mają, po czasie rdzewieją w środku i magnesy ściskają wirnik.
Pewnie dlatego że nie ma jak odparować para która zbiera się w środku wtedy kiedy wirnik nie pracuje.

buchaj 
Forumowicz

Wysłany: 15-08-2013, 11:38   

Dziękuje koledzy za odpowiedzi , wentylator wstępnie reanimowałem (pozdzierałem rdze i poprzyklejałem magnesy) narzazie chodzi choć na pewno długo nie pociągnie ale może do końca sezonu wytrzyma ps. wiem że to nie ten dział ale jak by ktoś miał na zbyciu silnik tego wentylatora albo nawet samą obudowę wirnika to jestem zainteresowany . Pozdrawiam.

Mietek.K 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero III
Wysłany: 18-08-2013, 09:59   

Dzwoń do Zbyszka . Ma na pewno . Niestety w swoim też musiałem wymienić.

dziakoni 
Forumowicz

Auto: Pajero DID 3,2.
Wysłany: 18-08-2013, 11:19   

rafix81 napisał/a:
Polecam wymianę od KIA koszt ok 70 zł a nie 400zł pasuje prawie ze idealnie ja taki mam hula jak trzeba tylko wtyczkę przylutowałem.:)

Można coś więcej wiedzieć od jakiego KIA i czy pasuje z obudową czy sam silniczek bo potrzebuje z obudową

buchaj 
Forumowicz

Wysłany: 19-08-2013, 15:00   Tańszy sposób na silnik wentylatora klimy

Witam ponownie . Chciałbym się podzielić z wami informacją jak sobie poradziłem (tańszym kosztem) z wentylatorem klimy a konkretnie z jego silnikiem ! . Otóż jak wiadomo używane wentylatory chodzą po około 400zł a nowe jakieś zamienniki po 450zł. Natomiast przeglądając allegro trafiłem na wentylator chłodnicy do mitsubishi pajero pinin 1.8 2002 r. w którym silnik wyglądał bardzo podobnie (wentylator inny) zaryzykowałem 90zł i udało się silnik jest taki sam tylko trzeba przełożyć szczotko trzymacz wraz z przewodem (bardzo łatwa operacja) gdyż od pinina jest inny wtyk ! Wydaję mi się że od innych wersji silnikowych pinina jest taki sam wentylator a konkretnie chodzi o ten który ma 5 skrzydeł . Na allegro jest kilka tych wentylatorów a ceny zaczynają się od 100zł poniżej foto. Pozdrawiam . :D
:D

Odpowiedz do tematu