Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
AluFelgi do Colta 16' czy 17' ?
Autor Wiadomość
maklakus 
Mitsumaniak

Auto: 200sx
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-02-2007, 17:40   AluFelgi do Colta 16' czy 17' ?

Witam ;)

Mam zamiar wstawić nowe fele do Colta 1.6 Glxi 4x4 - teraz mam felgi 15' ,szerokość opony to 195 i już ledwo się mieści na szerokość :( .

Czy są szanse wstawienia felgi 17' (przy obniżeniu - 30mm sprężynami) ? .

Jakie powinny być parametry felgi : ile cali' , jaka szerokość, jaki profil opony, itd. itp.? (potrzebne mi wszystkie parametry).

Aha - tył jest (będzie) odchudzonu - brak kanapy i plastików - nie powinno być problemów z obcieraniem felgi o nadkole - nie wiem jak w innych Coltach ale w 4x4 z tyłu jest chyba trochę mniej miejsca w nadkolu?

Mam z tym spory problem - nie mam pojęcia jaka wejdzie największa alu bez przerabiania nadkola. - bedę wdzięczny za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez maklakus 16-02-2007, 11:19, w całości zmieniany 2 razy  

harpagan 
Mitsumaniak
Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Wysłany: 12-02-2007, 18:02   

U mnie przy 15 calowej feldze o szerokosci 7 et 35 i 195/50 juz dosc dobrze obciera
Bez ingerencji w ranty blotnikow przy 17 sie nie obejdzie

maklakus 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-02-2007, 18:52   

nie znam się na tym kompletnie - ale chyba można wybrać mniejszy wymiar "et" ?(to chyba to) - żeby felga siedziała bliżej mocowania (piasty) - żeby była bardzoej schowana do środka nadkola.

Acha.... i czy obcięcie rantów nadkola jest opłacalne? bo chyba potem jak się zabezpieczy ten obcięty rant - polakieruje i tp. to nie będzie za np. 2 lata rdzewieć w tym miejscu?

harpagan 
Mitsumaniak
Jaśnie Wielmożny Pan

Wysłany: 12-02-2007, 20:00   

Mniejsze ET spowoduje jeszcze wieksze "wystawanie" felgi na zewnatrz
Trzeba szukac wiekszego
Pytanie tylko o ile moze jeszcze fele schowac
Pamietam ze zakladajac swoje fegi (7 szerokosci) balem sie ze albo z przdu oprze sie o wahacz albo z tylu bedzie obcierac
Zaczelo obcierac z tylu a z przodu weszlo prawie na styk wiec podejrzewam ze nie wiele da sie wykombinowac w tym temacie
Poczekaj niech opowiedza cos ludzie ktorzy meczyli ranty bo nie mam w tym temacie zadnego doswiadczenia

Moje pytanie
Po co Ci tak duza felga?

maklakus 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-02-2007, 20:25   

harpagan napisał/a:
Moje pytanie
Po co Ci tak duza felga?

Ze względów wizualnych - te moje felgi 15' wyglądają na strasznie małe :( http://michal.graf.w.inte...04x4/index.html - w ostateczności będą 16' - takie chyba się zmieszczą?

cimon102
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2007, 07:55   

Zawsze mozesz sprobowac wypchac nadkola.

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2007, 08:55   

Niezależnie czy będą to 16" czy 17" bez ingerencji w nadkola się nie obejdzie.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2007, 09:05   

harpagan napisał/a:
U mnie przy 15 calowej feldze o szerokosci 7 et 35 i 195/50 juz dosc dobrze obciera
To sprawdź jeszcze odstęp między tylną oponą a wahaczem. :? Mam ten sam rozmiar kół i wygląda to naprawdę zatrważająco... Zwiększenie ET w żadnych razie nie wchodzi w rachubę. :(

harpagan 
Mitsumaniak
Jaśnie Wielmożny Pan

Wysłany: 13-02-2007, 09:49   

gregorbu napisał/a:
harpagan napisał/a:
To sprawdź jeszcze odstęp między tylną oponą a wahaczem. :? Mam ten sam rozmiar kół i wygląda to naprawdę zatrważająco... Zwiększenie ET w żadnych razie nie wchodzi w rachubę. :(

Letniawki grzecznie zimuja u ojca w pracy wiec narazie nie mam mozliwosci ;)
O tyle wiem ze nie wchodzi w rachube bo z przodu brakuje milimetorw do oparcia sie o wahacz
Generalnie to bede felgi sprzedawal :(
Samochod jak juz pare razy mowilem zostaje dla mamy i jak jej zostawie na tych felgach to wykonczy je w 5 minut :evil:

maklakus 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-02-2007, 10:30   

slo_mo napisał/a:

A nie jest to tak że - teraz mam 15' i profil 50 , 16' i profil 40 - to prawie przecież wyjdzie na to samo (będzie prawie taka sama wielkość całego koła).

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2007, 10:43   

maklakus napisał/a:
slo_mo napisał/a:

A nie jest to tak że - teraz mam 15' i profil 50 , 16' i profil 40 - to prawie przecież wyjdzie na to samo (będzie prawie taka sama wielkość całego koła).
Średnica koła zmieni się nieznacznie, ale zapewne zechcesz zmienić również szerokość opony. Inna sprawa, że przy obniżonym aucie każde 5 mm średnicy koła ma spore znaczenie. Nawet przy maks. utwardzeniu, koło musi mieć miejsce na pewnien skok.

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2007, 10:49   

Dokładnie tak - wysokość całego koła (felga + opona) będzie taka sama, ale zmieni się szerokość opony (na proponowane przez Ciebie fele to będzie co najmniej 205). Dodam tylko, że na 15" z ET35 przy 205 opony obcierają o nadkola...

maklakus 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-02-2007, 11:08   

szerokość opony bym pozostawił - 195 - 16' profil - 40 lub 45 - patrzyłem na wymiary felg i są takie 16 z szerokością opony 195.

np. http://moto.allegro.pl/it...lin_195_45.html

harpagan 
Mitsumaniak
Jaśnie Wielmożny Pan

Wysłany: 13-02-2007, 11:45   

Pamietaj tez o szerokosci felgi
Nie wiem jaka jest najmniejsza dla 16
Z tego co widzialem 7 cali
Przy 7 juz niestety lekko trze
O ile utwardzisz zawieszenie i odciazysz tyl moze uda sie uniknac tego przy normalnej jezdzie.
Powiem tak jak bedziesz juz kupowal felgi to kombinuj i mierz kazde na samochodzie
Wydasz pare zlotych ale przynajmniej dobierzesz tak zeby bylo jak najmniejsze zlo :mrgreen:

[ Dodano: 13-02-2007, 11:51 ]
Przegrzebalem allegro
sa i 6,5jx16
Szukaj takich dobierz dobre ET i otwor centrujacy a opone nie wieksza niz 195 to wtedy powinno przejsc ;)

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2007, 12:43   

harpagan napisał/a:

[ Dodano: 13-02-2007, 11:51 ]
Przegrzebalem allegro
sa i 6,5jx16
Szukaj takich dobierz dobre ET i otwor centrujacy a opone nie wieksza niz 195 to wtedy powinno przejsc ;)

A ja dodam niezbyt optymistycznie, że nawet przy takim dobraniu felg i opon całość i tak będzie obcierać jak władujesz kogoś cięższego na tylne siedzenie.

Odpowiedz do tematu