|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Telewizor po raz kolejny |
Autor |
Wiadomość |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 09-05-2013, 20:05
|
|
|
Owczar napisał/a: | Mój przyszły teść miał ostatnio dylemat. Chciał podłączyć BlueRay-a, 2 dekodery Nki i komputer do sieci. Miał tylko jeden mały problem- 1 kabel między salonem a sypialnią. Zastosowaliśmy 2xTP-Linki WR1043ND z dd-wrt na pokładzie. Jeden routuje, a drugi switchuje. Na WiFi też niby działało, ale tak jak pisałem, przewijanie filmu HD z AllShare trwało wieczność. Pomimo sieci N na 300Mb na dwóch kanałach. Po kablu jest i szybciej i stabilniej |
Bo trzeba wiedzieć jeszcze jedną rzecz w kwestii 'n' w WIFI. Większość tanich i średnich cenowo urządzeń upycha to w 2,4 GHz ... i co z tego, że ma się 'n' skoro i tak w syfiastej częstotliwości.
Ja postawiłem na router z dwoma pasmami obsługiwanymi niezależnie, dzięki temu w zasyfionym pierdyliardem srających na 100% mocy urządzeń 2,4GHz sąsiadów, jestem osamotniony - choć nie samotny - w paśmie 5GHz
Co do problemu jednego kabla ... wystarczyło kupić małego 4-5 portowego switch'a Kablowego oczywiście.
[ Dodano: 09-05-2013, 20:09 ]
krzychu napisał/a: | I kiedyś patrzyłem na te Fritz!Box i nie jestem przekonany co do ich wyższej półkowości. |
Bo to nie do patrzenia jest, tylko do używania jest Pewnie dlatego nie miałeś okazji się przekonać
Uważam, że mają trochę zaporową cenę, ale zdecydowanie warte są tych kilku setek. |
Ostatnio zmieniony przez arekp 09-05-2013, 20:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 09-05-2013, 20:15
|
|
|
arekp napisał/a: |
Uważam, że mają trochę zaporową cenę, ale zdecydowanie warte są tych kilku setek. |
No, ale który model? Mówisz o jakimś z bramką VoIP? Mają możliwość nadawania w 2 pasmach? Dają radę ponad 100mbps osiągnąć po wi-fi? Jakie prędkości osiągasz? Stabilny jest, a jeśli ktoś chce coś więcej np. QoS to dobre są alternatywne softy jak tomato czy jakimś WRT i na pewno żaden fritz nie podskoczy... |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 09-05-2013, 20:21
|
|
|
radek79 napisał/a: | 1.LG 3D 47LW579 600Hz |
Jeśli ten model wybierasz ze względu na tuner SAT, to nie kupuj go. Mam u siebie LW570S, wsadziłem do niego kartę CI od 'enki' i myślałem, że mnie krew zaleje podczas męczenia się z wybieraniem programów.
Do tego w moim modelu już pół roku po wypuszczeniu na rynek (kupiłem go po 3 miesiącach od premiery w PL) LG przestało aktualizować soft.
Ten ich SMART jest g...o wart. Nie udostępnili nawet obiecywanego TVN Player'a, przez co w sieci znajdziesz wielu bardzo zawiedzionych użytkowników.
Jeśli jednak wybrałeś ten model kompletnie nie zwracając uwagi na jego dodatkowe funkcje (SMART, DLNA, wbudowany tuner SAT) to mogę śmiało polecić.
Bardzo zadawalające zużycie prądu, fajne 3D, dobrze pracujące podświetlanie strefowe, bardzo ładny obraz i brak 'smug' przy szybko dziejących się akcjach. Nawet czarny kolor przypomina już czarny 'wyprany w Perwolu', a nie w 'zwykłym proszku'
[ Dodano: 09-05-2013, 20:28 ]
krzychu napisał/a: | arekp napisał/a: |
No, ale który model? Mówisz o jakimś z bramką VoIP? Mają możliwość nadawania w 2 pasmach? Dają radę ponad 100mbps osiągnąć po wi-fi? Jakie prędkości osiągasz? Stabilny jest, a jeśli ktoś chce coś więcej np. QoS to dobre są alternatywne softy jak tomato czy jakimś WRT i na pewno żaden fritz nie podskoczy... |
FRITZ!Box 7390. Po specsy odsyłam linkiem. Cena obecnie jakieś 200 € (ponad rok temu kosztował nieco więcej).
Wspomne tylko, że obie częstotliwości pracują niezależnie, można wyłączyć niechcianą, można im nadać różne nazwy jeśli ktoś chce. Ma guest mode WIFI, bardzo dobrego QoS'a i najlepszą na świecie bramkę VoIP (jak zresztą wszystkie Fritz'e od kiedy je używam).
I mówimy o urządzeniu dla ludzi, a nie dla 'dziobaków' Ja już dawno wyleczyłem się z kombinowania Szkoda mi czasu na konfigurowanie, googlowanie, znów konfigurowanie, nerwy że coś nie działa jak bym chciał. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14375 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 09-05-2013, 22:50
|
|
|
arekp napisał/a: | Bo trzeba wiedzieć jeszcze jedną rzecz w kwestii 'n' w WIFI. Większość tanich i średnich cenowo urządzeń upycha to w 2,4 GHz ... i co z tego, że ma się 'n' skoro i tak w syfiastej częstotliwości. |
To jest oczywiste i kupowaliśmy ten router ze świadomością, że działa tylko na 2,4GHz, a to dlatego, że żadne z urządzeń, które miały być podłączone nie wspierało 5GHz.
Natomiast test w czarnej dziurze, gdzie nie było żadnych innych routerów w pobliżu nie daje dużo lepszych wyników dla WLAN-u jeśli soft dobrze potrafi żonglować po kanałach (dd-wrt potrafi to bardzo dobrze). Jednak ilość danych kontrolnych przesyłanych po wifi jest tak duża, że z pasma 300Mb uzyskujemy rzeczywisty transfer w porywach do 5-7MB (na 2,4GHz), a wąskim gardłem są przeważnie karty klientów, a nie samego routera.
arekp napisał/a: | Co do problemu jednego kabla ... wystarczyło kupić małego 4-5 portowego switch'a Kablowego oczywiście. |
W cenie niewiele wyższej kupiłem drugiego identycznego tp-linka, który nie dość, że działa jako switch LAN to także jako switch VLAN, co rzecz jasna daje dodatkowe możliwości.
Test spod linku: http://www.chip.pl/testy/...-7390-2000-2484 potwierdza, że samo urządzenie ma spore możliwości, ale chiński tp-link z open-wrt lub dd-wrt potrafi to samo. Oczywiście poza pasmem 5GHz i voip. Po kablu w testach okazał się nieco szybszy, a po trochę wolniejszy.
Oczywiście w mieście uzysk z 5GHz pewnie jest wyraźniejszy, ale jeśli komuś nie jest potrzebne VOIP to nie wiem czy jest sens płacić tyle, jeśli za 5 razy mniejszą kwotę można zbudować sieć o porównywalnych parametrach i o nieograniczonych możliwościach konfiguracji (linux).
arekp napisał/a: | I mówimy o urządzeniu dla ludzi, a nie dla 'dziobaków' Ja już dawno wyleczyłem się z kombinowania Szkoda mi czasu na konfigurowanie, googlowanie, znów konfigurowanie, nerwy że coś nie działa jak bym chciał. |
To już inna kwestia. Jedni lubią apple, a inni androida. Ja nie jestem zwolennikiem black boxów
Ale generalnie jedynym dziobaniem w przypadku tp-linka to zmiana softu. Ok 5 min. Konfiguracja jest bardziej intuicyjna niż na niejednym boxowym firmware.
Tak BTW to może admin wydzieli dyskusję o sieci do osobnego wątku? ;> |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 10-05-2013, 06:55
|
|
|
arekp napisał/a: | Wspomne tylko, że obie częstotliwości pracują niezależnie, można wyłączyć niechcianą, można im nadać różne nazwy jeśli ktoś chce. Ma guest mode WIFI, bardzo dobrego QoS'a i najlepszą na świecie bramkę VoIP (jak zresztą wszystkie Fritz'e od kiedy je używam). |
Z tym wi-fi to wszystko to mam i też działa... Bramki VoIP nie potrzebuję (bo to jest jakiś tam argument), a QoS potrzebne mi jest gdzie indziej gdzie mam tomato. Do tego brak możliwości założenia mocniejszej anteny i jak trzeba zwiększyć zasięg to ręce związane... A jakie masz te transfery?
arekp napisał/a: | I mówimy o urządzeniu dla ludzi, a nie dla 'dziobaków' Ja już dawno wyleczyłem się z kombinowania Szkoda mi czasu na konfigurowanie, googlowanie, znów konfigurowanie, nerwy że coś nie działa jak bym chciał. |
Oczywiście, ja też wychodzę z takiego założenia, ale po pierwsze Tomato ma świetne QoS, po drugie instaluje się i konfiguruje równie łatwo jak zwykły sprzęt (powiem, że dla mnie nawet łatwiej niż te nowe kreatory i tęczowe menu w d-linku), a po trzecie sprzęt kosztuje 200zł, a nie 200€ (nie wiem ile kosztuje Twój czas, ale chyba nie godzina 600zł, a spokojnie w godzinę ogarniesz wszystko). A jeśli chodzi o urządzenia wszystko w jednym to przynajmniej w przypadku sieci komputerowych już nie raz przekonałem się, że lepiej mieć oddzielne urządzenia. Jak ktoś nie chce wykorzystywać dziwnych opcji zazwyczaj jest ok, potem czym dalej pojawiają się problemy lub w przypadku awarii nic nie działa...
Swoją drogą z QoS jest ten problem, że teraz to nie jest problemem łącze tylko sieć szkieletowa. Co z tego, że mam 25/3mbps jak z większości serwerów i tak nie ciągnie więcej jak 1/4... |
|
|
|
 |
Sunderland86
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant EA2A
Pomógł: 11 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Posty: 1050 Skąd: Ostróda
|
Wysłany: 19-08-2013, 10:18
|
|
|
Jakość obecnie produkowanych przedmiotów woła wręcz o pomstę do nieba...
Po trzech latach wyzionął ducha telewizor, Panasonic TX-P37X10Y.
Fachowiec powiedział wprost, że nie warto go naprawiać. Ręce opadają. |
_________________ 28.04.2014 [*]
 |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 19-08-2013, 22:55
|
|
|
Ciekawe jak się spisze moje LG 3D |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 20-08-2013, 09:24
|
|
|
Ja jestem z LG 3d zadowolony |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 6448 Skąd: Rzeszów/Ropczyce
|
Wysłany: 20-08-2013, 19:19
|
|
|
Sunderland86 napisał/a: | Jakość obecnie produkowanych przedmiotów woła wręcz o pomstę do nieba...
Po trzech latach wyzionął ducha telewizor, Panasonic TX-P37X10Y.
mój stary kineskopowy Panasonic 32 cale trzyma się świetnie
faktem jest ze raczej rzadko używany |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
Batmanikus
Mitsumaniak CHORY ALE NATCHNIONY

Auto: Galant VIII / C5
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Sie 2013 Posty: 530 Skąd: Trzcianka
|
Wysłany: 20-08-2013, 19:33
|
|
|
Sunderland86 napisał/a: |
Ale za stówkę chętnie by go wziął? Na części zapewne Mam złe doświadczenia z fachowcami od tv w mojej okolicy...
Ja mam LG 32LS5600, jestem z niego mega zadowolony, choć z tv bratam się może z 5 godzin tygodniowo |
_________________ www.mOTO-batman.pl - moje przygody nie tylko z motocyklem
Mitsubishi Galant VIII 2.0 LPG (2017-...)
Citroen C5 X Break 2.0 LPG (2016-...)
Chrysler Neon II 2.0 SE LPG (2015-2018)
VW Polo II Coupe LPG (2015-2015†)
Mitsubishi Carisma II 1.6 LPG (2013-2016)
Yamaha TDM 900 (2011-2018 :[ )
Yamaha XJ 600 N (2009-2011)
Opel Vectra A 1.6 (2008-...)
Jawa TS 350 (2008-2009) |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10721 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 21-10-2013, 16:58
|
|
|
Panowie i Panie....
który z tych trzech TV.... słyszałem że można pewne rzeczy włączyć programowo
http://www.saturn.pl/produkty-porownanie.html?id=3
Chce Samsunga bo mam jeszcze kino domowe Samsunga, i mam poprzedni TV Samsunga LCD który działa dobrze od 2008r,
Chce 55", i chce żeby miał możliwośc odbierania kanałow satelityarnych, i w razie czego można podłaczyć karte z płatnej Nc+ lub Polsatu. Wyżej wymienione chyba to mają... |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 1297 Skąd: Cisów
|
Wysłany: 05-12-2013, 10:49
|
|
|
Mam kolejne pytanie
Chce sobie sprawić prezent pod choinkę. Wybór padł na TV.
Moje wymagania są takie :
* wymiary : maksymalnie to 95 cm szerokości,
* LED
* najlepiej w kategorii zużycia prądu A+ w ostateczności A
* super byłoby mieć w nim internet, czyli tzw. Smart TV, żeby można było przeglądać YT, Iple itp.
A teraz rzeczywistość. Czy faktycznie nie ma na rynku telewizorów o przekątnej mniejszej niżeli 39 cali z funkcją SMART ?
Co sądzicie o LG, obecnie jest w cenie około 1600 zł za 39 cali ?
Czy TV ma wbudowany router czy musi korzystać z domowego ?
Troszkę czytałam ten temat i mam jeszcze większy mętlik w głowie Najbardziej pasowałby mi TV w zwykłej technologii LED o wielkości 32 max 35 cali. Ale po rozmowach ze znajomymi wszyscy przekonują mnie do telewizorów z tzw. SMART`em.
Czy możecie coś sensownego doradzić ? |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14375 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 05-12-2013, 12:01
|
|
|
A kto Cię tak namwia do tego smarta?
Jak dla mnie cały ten smart we wszystkich TV jest do niczego. Nawet na topowych modelach działa bardzo wolno. Przeglądanie stron to raczej udręka aniżeli przyjemność. Jeszcze jak masz pilota z funkcją air mouse - trzeba dopłacić jakieś 200zł, a topowe modele mają w większości w zestawie.
Inna sprawa, że smart działa, ale w miarę w nowym TV. Z czasem aktualizacje pojawiają się coraz rzadziej, a po 3 latach pewnie ich już nie zobaczysz. Dostawcy YT, IPLA co chwilę zmieniają źródła i za 3 lata zostaniesz ze smartem, którym obejrzysz zdjęcia i może jeszcze coś po DLNA.
A jak już o DLNA mowa- to według mnie to także bardzo ułomnie działająca usługa. Filmy przewijają się wolno, jest problem z kompatybilnością napisów. Serwer DLNA w windows media player to lipa jakich mało- nie potrafi wyświetlić po ludzku w katalogach. Można zastąpić go np Samsung AllShare- tutaj udostępnianie ma jakiś logiczne rozwiązanie. Ale tak czy inaczej komputer musi być włączony... Mogę ostatecznie podpiąć dysk, ale nie będę miał dostępu do tego dysku z poziomu komputera, bo TV ich nie udostępni.
No a DLNA po wifi to już całkowita porażka...
W moim TV używałem smarta może przez 2 miesiące, dopóki nie zbudowałem media center opartego o xbmc. Dlatego polecam mimo wszystko niezależne media center.
Możliwości, aktualizacje i wygoda użytkowania nieporównywalna.
Ja u siebie używam np takich możliwości:
- odtwarzanie KAŻDEGO (wciąga nawet ISO bez jego motnowania) formatu filmów i muzyki w tym 3D (TV też oczywiście musi wspierać)
- przeglądanie internetu
- Vimeo
- pogoda jako wtyczka w samym xbmc
- internet
- jdownloader
- serwer ftp
- biblioteka multimediów /ktalog oparty o Filmweb lub inne serwisy
- odtwarzanie danych z zaszyfrowanego dysku
- radia internetowe
- tv internetowe
- pobieranie napisów z kilkunastu serwisów
- automatyczne pobieranie tekstu odtwarzanej piosenki
- karaoke
- pobieranie informacji o wykonawcy
I wiele, wiele innych.
No i wszystkie inne możliwości komputera. Samo XBMC wspiera akcelerację procesora graficznego, dzięki czemu wszystko jest odtwarzane bez zacięcia.
Dodatkowo kupiłem IPazz Air Mouse i wszystko działa bajka |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10721 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 05-12-2013, 18:22
|
|
|
Ja tam chce 55" Samsunga, taki mi pasuje do salonu.
http://www.saturn.pl/gdan...f6800,id-855508
http://www.saturn.pl/gdan...f6400,id-852166
Ale o tej opcji o ktorych pisze Owczar też mi mówił kolega że to świetne rozwiązanie. |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
|
|