[C62A 1.5] nakrętki kryte czy przelotowe???? |
Autor |
Wiadomość |
smosen [Usunięty]
|
Wysłany: 12-02-2007, 18:07 [C62A 1.5] nakrętki kryte czy przelotowe????
|
|
|
Witam,jestem na etapie szukania nakrętek do alufelg OZ w moim Lancerze i mam pytanie czy kupowac kryte czy przelotowe.Dodam,ze przelotowe sa tansze i czy oprocz wygladu sa miedzy nimi jakies istotne roznice,bo juz sam nie wiem??Poprzedni sezon letni przejezdzilem na tych alufelgach i nakretkach z oryginalnych felg stalowych i dowiedzialem sie pozniej u jednego"gumiarza" ,ze mam nieodpowiednie nakretki przez inny kat stozka i moge przez to zniszczyc felgi.Prosze o rady |
Ostatnio zmieniony przez akbi 14-06-2007, 21:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jarekft [Usunięty]
|
Wysłany: 12-02-2007, 18:16
|
|
|
Witam proponuje zajżeć na strone www.alcar.pl moim zdaniem zalozylbym kryte ladniej wygladaja i chronia gwint |
|
|
|
 |
smosen [Usunięty]
|
Wysłany: 12-02-2007, 18:21
|
|
|
Powiem szczerze,ze u mnie nakretki nie musza ladnie wygladac i chronic gwint,poniewaz mam je zakryte deklami ,wiec zanieczyszczenia sie nie dostaja.Czy oprocz tego sa jakies inne za i przeciw bo sklaniam sie bardziej na przeletowe ze wzgledu na cene. |
|
|
|
 |
jarekft [Usunięty]
|
Wysłany: 12-02-2007, 19:46
|
|
|
Więc tak dzwonilem do kolegi jest oponiarzem powiedział tak nieważne czy kryte czy nie ważne jest to aby były to nakrętki specjalne do alufelg zewzgledu na kąt storzka w stalowkach jest inny i moglby niedosc ze uszkodzic felge to jeszcze miałbys problemy z wywarzeniem kol a rodzaj nakretek to kwestia gustu poradzil rowniez aby przemyslec zakop specjalnych nakretek anty kradziezowych sa to specjalne nakretki ze specjalna koncowka pasujaca do danego rodzaju zakupionych nakretek |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 12-02-2007, 20:32
|
|
|
ja sie przekonalem, ze nakretki kryte powoduja to, ze gwint tak nie zachodzi syfem i latwiej sie je odkreca - mam porownanie, bo w Colcie sa stalowe kola z nakretkami odkrytymi a w Galancie sa aluski z krytymi nakretkami |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3974 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 12-02-2007, 22:18
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | bo w Colcie sa stalowe kola z nakretkami odkrytymi |
a gdzie kapselki?
 |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
smosen [Usunięty]
|
Wysłany: 13-02-2007, 08:31
|
|
|
dzieki wam bardzo,kupie jednak nakretki przelotowe do tych alufelg bo sa prawie o polowe tansze. |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 13-02-2007, 08:50
|
|
|
smosen napisał/a: | dzieki wam bardzo,kupie jednak nakretki przelotowe do tych alufelg bo sa prawie o polowe tansze. |
Twój wybór, ale gratów do auta nie kupuje sugerując się tylko i wyłącznie ceną. |
|
|
|
 |
smosen [Usunięty]
|
Wysłany: 13-02-2007, 09:02
|
|
|
ja nie kupuje gratow sugerujac sie tylko i wylacznie cena,1 producent produkuje 2 rodzaje nakretek o klasie twardosci 10.9,a skoro ma przelotowe tansze to na komplecie robi sie duza roznica.Na ich wygladzie mi nie zalezy i tym ze syf sie dostaje bo mnie tak jak przeczytales nie dotyczy bo mam dekle zakrywajace.Czytaj prosze to co inni pisza i nie wydawaj bezsensownych opini o ,,gratach''. |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 13-02-2007, 09:13
|
|
|
graty=rzeczy=części
Chyba mnie dobrze nie zrozumiałeś |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 13-02-2007, 09:16
|
|
|
tomusn napisał/a: | a gdzie kapselki? |
sa w stalowkach, ktore byly na Colcie - teraz mam kola z Galanta, wiec sa kolpaki pod ktore leci syf
zreszta - woda i sol dostana sie wszedzie, bo tak naprawde, to najgorszy jest ten rdzawy nalot na gwincie a nie samo bloto - te akurat latwo jest wyczyscic, a po rdzy to czasem az piszczy jak odkrecam nakretki... |
|
|
|
 |
smosen [Usunięty]
|
Wysłany: 13-02-2007, 09:17
|
|
|
dobrze zrozumialem,mowimy przecie o czesciach a nie samochodach,ale niewazne juz |
|
|
|
 |
Pieniek
Mitsumaniak
Auto: Carisma DiD HP 2001
Pomógł: 24 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 284 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-02-2007, 09:39
|
|
|
miałaem kiedyś w Colcie GLXI 93r nakrętki kryte do fabrycznych stalówek. Na jednym z KJS-ów tak mi sie zapiekły, że na przedniej osi przy odkręcaniu urwało się 5 z 8 szpilek. Wulkanizator powiedział mi, ze jak sie takie nakrętki za mocno dociągnie to zagniatają one końcówkę gwintu na szpilce i są nie do odkręcenia. dlatego ja wolałbym przelotowe. |
_________________ Pieniek |
|
|
|
 |
|