Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiana zderzaka tylnego - pytanie
Autor Wiadomość
wezyr 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-08-2013, 14:02   wymiana zderzaka tylnego - pytanie

Witam,
niestety zdarzył mi się drobny wypadek i najprawdopodbniej skończy się wymianą zderzaka.... Chciałbym dowiedzieć się jaki jest mniej więcej koszt wymiana tylnego zderzaka w ASO wraz z lakierowaniem, bo nie wiem czy bardziej opłaca mi się robić to w ramach AC czy z własnej kieszeni....

Mam jeszcze jedno pytanie, czy istnieje możliwość zakupu samego plastiku od obudowy tylnego reflektora? Niestety plastik mam pękniety, natomiast sam reflektor działa bez zarzutu.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 17-08-2013, 20:04   

Zderzak tylny do Lancera w kolorze X42 kosztuje 2170 bez rabatu dla MM lub stałych klientów. Bierz z AC, bo używkę w dobrym stanie, za ok >800pln jeśli będzie w kolorze, to ze świeczką szukać.
Lampy są klejone, szukaj całej,
Pewnie wyjdzie jakieś 4000pln z robotą. Bierz komplet z AC w autoryzowanym serwisie. Wyjdzie zwyżka 10% na następny rok. ale i tak będziesz do przodu, no i nie bedzie dyskusji z gwarancją.

felix_x 
Forumowicz

Auto: ASX Intense 1,6
Wysłany: 31-08-2013, 16:22   

Trik napisał/a:
Wyjdzie zwyżka 10% na następny rok. ale i tak będziesz do przodu...

Zwyżka wyjdzie 20% bo spada się o dwie klasy a po roku (bezszkodowej jazdy) zyskuje się 10% i w kolejnym 10%... ale pewnie i tak się opłaci... 8)

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 31-08-2013, 17:13   

wezyr napisał/a:
czy z własnej kieszeni....
to lepiej poszukać używki i po za ASO. Koszty w ASO będą pow. 5kzł przy byle naprawie - przynajmniej z ubezpieczenia i nie opłaca się robić nie z ubezpieczenia. Zwyżki/zniżki zależą od ubezpieczyciela i historii klienta.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 01-09-2013, 02:02   

rezon, Nie przesadzaj z tą kasą. Za 5Kpln wychodzi zderzak przedni i reflektor w Lancerze. Koledze chodzi o sam zderzak bez dodatkowych historii. Co do zwyżek, to faktycznie ostatnio zależą od historii klienta, tak jak piszesz.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-09-2013, 09:40   

robiłeś kiedyś cokolwiek w ASO z ubezpieczenia? Chyba nie... Ja rozliczałem kilka razy w ASO różnych marek stłuczki (niekoniecznie swoje) typu wgnieciony/zarysowany zderzak lub błotnik to wiem jakiej wartości faktury szły do ubezpieczyciela. Wszystko rozliczane jest wg cen cennikowych. Ostatnie zdarzenie z ub. roku w japońskim samochodzie innej marki to też tylko zderzak wskutek wjechania w poprzedzający samochód z zabójczą prędkością 5-10km/h ;) i ponad 5kzł było na fakturze. z części do wymiany poszedł jeszcze termometr bo był pęknięty zaczep - spokojnie można go było skleić - gdyby to ktoś robił sam. Lakier też masz ori a nie dorabiany i koszty lecą.
poszukałem sprawdziłem - z części był jeszcze reflektor (740zł), nakładka zderzaka, krata powietrza, podkładka tablicy, emblemat. Łączny koszt naprawy 6,3kzł. Same materiały lakiernicze (2 kolory) kosztowały łącznie 1,1kzł brutto .
Zakład ubezpieczeń w swojej kalkulacji oferował wcześniej wypłatę - 780zł. czyli zapewne po za ASO można było zrobić to wszystko poniżej 2kzł. Po to w każdym samochodzie mam wariant warsztatowy, aby tym się nie przejmować i dlatego też pisałem, że jak robić w ASO to z ubezpieczenia, a jak z własnej kasy - to po za ASO wyjdzie taniej i często lepiej. Zwłaszcza, że opinię o profesjonalizmie ASO Mitsu z kilkoma wyjątkami mam delikatnie mówiąc nie najlepszą, a na dodatek rzadko które ASO którejkolwiek marki ma swoją lakiernię.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 01-09-2013, 16:23   

rezon, Daruj Sobie swą "niebywałą" znajomość wszystkiego, bo akurat nie przygotowałeś się do "wycieczki" w moim kierunku. Gdybyś prześledził trochę historię moich postów to byś zauważył, że robiłem raz z AC bo sprawca został niezidentyfikowany i raz OC sprawcy. Gdybyś zerknął do mich "Pomógł" to ujrzał byś zdjęcia mojego Lancera bez przedniego zderzak i reflektora. A to o czym piszę odnosi się właśnie do tych fotografii i faktur rozliczeniowych między ubezpieczalnią a ASO. Tylko nie chlapie danymi na lewo i prawo bez potrzeby.
Wcale nie musisz rozpisywać mi rozliczeń ubezpieczeniowych, bo akurat jestem typem którego najmniej obchodzi ta metodologia.
Mam ubezpieczenie warsztatowe tak jak Ty z naprawą na oryginalnych częściach i z niego korzystam. Nie po to wydaje się parę tyś na takie "przyjemności", żeby kombinować jak koń pod górkę, aby tylko taniej było zrobione lub jeszcze coś z ubezpieczenia mi kapnęło.
Co do ASO, Grafix i jego współpracującą lakiernię. Satysfakcjonują mnie ich usługi :mrgreen: .

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-09-2013, 17:52   

Trik napisał/a:
Co do ASO, Grafix i jego współpracującą lakiernię. Satysfakcjonują mnie ich usługi .
i bardzo dobrze. A czy to coś zmienia w kwestii kosztów napraw? Nie chlapiesz danymi bez potrzeby - skoro są takie super tanie naprawy w ASO to poleć koledze, pokaż ile to kosztowało zanim zarzucisz komuś przesadzanie z kasą. Niech wie, czego może się spodziewać. Skoro robiłeś z AC to ile kosztował reflektor - 4kzł, że opłaca się robić bez ubezpieczenia sam zderzak w ASO czy koszty były podobne do przytaczanych przeze mnie? nb w ASO zupełnie innej marki
IMHO - jeśli naprawa w ASO to tylko i wyłącznie z ubezpieczenia, z własnej kasy - zdecydowanie taniej - a często i lepiej po za ASO. Po co płacić pośrednikowi, który i tak zawiezie samochód do lakierni?

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 01-09-2013, 21:14   

Proszę bardzo. Reflektor do Lancera kosztował 3 lat temu ok 2600pln, nie 4000pln.
Zderzak do lakierowania ~1600pln, lakierowanie ~500pln. robocizna ok 500pln razem ~5200pln butto.
Teraz uwaga. Zderzak tylny do Lancera lakierowany w kolorze X42 2170pln (cena z przed 4 m-cy) bez rabatu 20%. Podałem ją w 2 poście od góry na tej stronie, zatem poziom cenowy został wstępnie określony.
http://japancars.ru/index...id=1&blk_id=030
w odnośnikach masz ceny zderzaków do ASX na rynku rosyjskim wystarczy przeliczyć po kursie Rubla, różnice w cenach w Polsce są kilku procentowe, można sobie resztę dopowiedzieć/wyobrazić.
Cięty jesteś na ASO Mitsubishi to wiadomo wszem i wobec :twisted: , w wielu postach masz jakieś wycieczki
rezon napisał/a:
a często i lepiej po za ASO

Jeśli nie zauważyłeś, to napisałem; Nie po to wydaje się parę tyś na takie "przyjemności", żeby kombinować jak koń pod górkę, aby tylko taniej było zrobione Zatem, nie sugeruję naprawy na własną rękę, ale naprawę z ubezpieczenia, żeby kolega szanował już raz wydane i tak nie małe pieniądze.
rezon napisał/a:
Po co płacić pośrednikowi, który i tak zawiezie samochód do lakierni?
Ten pośrednik już za to kasę pobrał na początku okresu ubezpieczeniowego :doubt:
Koniec debaty.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-09-2013, 10:31   

A ja nie sugeruję ani naprawy po za ASO, ani koniecznie w ASO - każdy po rozważeniu takiej czy innej swojej własnej sytuacji decyduje sam. Wystarczyło uważnie przeczytać, zanim wyjechałeś ze świętym oburzeniem, że ktoś może w ogóle pomyśleć o naprawie po za ASO.
Na stwierdzenie "czy z własnej kieszeni" napisałem, że lepiej po za ASO. A w ASO nie opłaca się robić nie z ubezpieczenia. Czyli inaczej - z własnej kasy to po za ASO, a jak ktoś chce w ASO to z ubezpieczenia.
Trik napisał/a:
Ten pośrednik już za to kasę pobrał na początku okresu ubezpieczeniowego
nie pisałem o firmie ubezpieczeniowej tylko o ASO, które przyjmie samochód do naprawy lakierniczej i zawiezie go do zaprzyjaźnionego lakiernika i nie zrobi przecież tego charytatywnie, co w pełni rozumiem i akceptuję. W czym taka naprawa ma być lepsza jakościowo od naprawy przez zleconej bezpośrednio lakiernikowi przez samego zainteresowanego? Co więcej, jak ty wybierasz lakiernika to możesz poszukać tego o najlepszej opinii, najlepszym sprzęcie, a nie koniecznie współpracującego stale z ASO.
Trik napisał/a:
Cięty jesteś na ASO Mitsubishi to wiadomo wszem i wobec , w wielu postach masz jakieś wycieczki
Jak jedno ASO nie potrafi profesjonalnie zmienić klocków, a później wykryć przy kolejnym przeglądzie, że klocki z tyłu się zacinają i hamują od wewnątrz 1/3 powierzchni, inne ASO też przy dwóch przeglądach tego nie widzi - tylko na każdym wymienia klocki i tarcze z przodu nie zastanawiając się dlaczego tak szybko poleciały, a jeszcze inne mnie (i nie tylko mnie) po prostu okrada - to wybacz, ale swoją pozytywną opinię o Grafixie traktuję jako wyjątek, a nie regułę. A TY rozumiem swoją masz na podstawie wizyt w Grafixie i kilku innych? ja mam z czterech różnych ASO na podstawie własnych doświadczeń, a nie zasłyszanych. 3/4 nie polecam nikomu, a wręcz odradzam. Jedna jaskółka wiosny nie czyni :cry:

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 03-09-2013, 16:03   

Trik napisał/a:
Proszę bardzo. Reflektor do Lancera kosztował 3 lat temu ok 2600pln
To i tak nic. Ori xenon z osprzetem w ASO do OII to prawie 7kPln/szt.

Dominik

ojajoo 
Nowy Forumowicz
ojajoo

Auto: ASX INTENSE 1,6
Wysłany: 09-09-2013, 21:20   

Ja kupilem na Alledrogo zderzak 99 zl lakier wiercenie na czujniki lakier 300 razem 400 o jakich sumach wy piszecie
Cytat:

Odpowiedz do tematu