[II 2.2 MIVEC] Rosnące w nieskończość spalanie... |
Autor |
Wiadomość |
A5tu5
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2.2 Mivec
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-09-2013, 20:14 [II 2.2 MIVEC] Rosnące w nieskończość spalanie...
|
|
|
Witam,
obserwuję od jakiegoś czasu dziwne zachowanie komputera w trybie liczenia średniego zużycia paliwa.
Nogi nie mam lekkiej, więc średnie spalanie w mieście w okolicach 10-11 litrów mnie nie dziwi. Natomiast dziwi mnie to, że wystarczy że stanę w pechowym korku i postoję w nim w BEZRUCHU jakieś 8-10 minut i zaczynam po chwili obserwować na komputerze rosnące średnie spalanie, najpierw 12L, minutę później 15L, kolejną minutę 20L, a dzisiaj nawet 36L mi wyskoczyło... a ja nawet nie dotknąłem pedału gazu.
Ze strony silnika nie usłyszałem żadnych niepokojących dźwięków, zwiększenia obrotów itd.
Klima wyłączona, a ja stoję w BEZRUCHU na biegu jałowym.
Rocznik 2011 - auto demo, w moim posiadaniu od paździertnika 2012 (500km na liczniku)
Silnik 2.2 Mivec.
Przebieg 17`000.
Czy ktoś z Was zaobserwował u siebie podobne zjawisko? |
|
|
|
 |
emil_d
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0DID Intense+ 2010
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Wrz 2011 Posty: 248 Skąd: Stare Babice
|
Wysłany: 12-09-2013, 20:48 Re: [II 2.2 MIVEC] Rosnące w nieskończość spalanie...
|
|
|
A5tu5 napisał/a: | Witam,
obserwuję od jakiegoś czasu dziwne zachowanie komputera w trybie liczenia średniego zużycia paliwa.
Nogi nie mam lekkiej, więc średnie spalanie w mieście w okolicach 10-11 litrów mnie nie dziwi. Natomiast dziwi mnie to, że wystarczy że stanę w pechowym korku i postoję w nim w BEZRUCHU jakieś 8-10 minut i zaczynam po chwili obserwować na komputerze rosnące średnie spalanie, najpierw 12L, minutę później 15L, kolejną minutę 20L, a dzisiaj nawet 36L mi wyskoczyło... a ja nawet nie dotknąłem pedału gazu.
Ze strony silnika nie usłyszałem żadnych niepokojących dźwięków, zwiększenia obrotów itd.
Klima wyłączona, a ja stoję w BEZRUCHU na biegu jałowym.
Rocznik 2011 - auto demo, w moim posiadaniu od paździertnika 2012 (500km na liczniku)
Silnik 2.2 Mivec.
Przebieg 17`000.
Czy ktoś z Was zaobserwował u siebie podobne zjawisko? |
Z tego co mi wiadomo, średnie zużycie paliwa naliczane jest na podstawie przejechanych kilometrów w zadanym czasie i ilości zużytego paliwa. W tym przypadku jeśli przejechałeś kawałek i zatrzymałeś się w korku, średnie zużycie paliwa będzie rosło aż do momentu gdy nie uzyska wartości konst. (przypuszczam, że będzie to około 36 - 40 l/h).
W Vectrze 150km (Diesel) - zatrzymywało się na 22 l.
Teraz nie patrzę |
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 12-09-2013, 21:45
|
|
|
A5tu5 napisał/a: | Natomiast dziwi mnie to, że wystarczy że stanę w pechowym korku i postoję w nim w BEZRUCHU jakieś 8-10 minut i zaczynam po chwili obserwować na komputerze rosnące średnie spalanie, najpierw 12L, minutę później 15L, kolejną minutę 20L, a dzisiaj nawet 36L mi wyskoczyło... a ja nawet nie dotknąłem pedału gazu.
Ze strony silnika nie usłyszałem żadnych niepokojących dźwięków, zwiększenia obrotów itd. | bo to prymityw. Wiele kompów jak stoisz to przełącza się w tryb postojowy i pokazuje l/h, a u ciebie dalej liczy na 100km. Nie przejmuj się - licz z tankowania albo z dłuższych odcinków. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
borsak1
Forumowicz 2.2D MiVEC Intense+
Auto: Outlander II
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 542 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 13-09-2013, 08:35
|
|
|
@rezon aż mi sie ciśnie na klawiaturę identyczne określenie w stosunku do Twojej osoby. Prymitywami nazywaj osoby które "cieszą" się z tego że im się właśnie komp przełącza. Jeśłi coś ma wyliczyć średnie spalanie to je wylicza i robi to dobrze. A jeśli Skoda robi to inaczej to pogratulować podejścia marketingowego, takie oszukanie frajera który będzie siedział w budzie i myślał ha mój to mało pali .
polecam:
http://autokult.pl/2011/0...nia-22-poradnik
chcociaż pewnie w Twoim przypadku to nie prawda bo Ty masz jak zawsze wszystko naj |
_________________ szerokości wszystkim i sobie |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-09-2013, 12:05
|
|
|
borsak1 napisał/a: | Prymitywami nazywaj osoby które "cieszą" się z tego że im się właśnie komp przełącza. Jeśłi coś ma wyliczyć średnie spalanie to je wylicza i robi to dobrze | "Prymityw" pisałem o komputerze, a nie żadnej osobie, więc może sobie daruj. Możesz racjonalnie wytłumaczyć jaki jest sens wskazywania chwilowego spalania w l/100km w czasie postoju w korku - bo ja nie. Nie tylko w SKodach jest przełączanie na l/h. Średnie spalania z większego odcinka to jak najbardziej l/100km. Zarówno w Outku, jak i obecnie w Superbie mi przekłamuje o ok. 0,5l - różnica jest taka, że w Skodzie mogę to zmienić - zapomniałem zgłosić na ostatnim przeglądzie żeby mi zmienili o 4%. W Outku było to niemożliwe - może teraz jest.
Nie mam wszystkiego naj - chętniej kupiłbym Bentleya ale mnie nie stać - czytałem wielokrotnie artykuły o silnikach VW i potencjalnych usterkach. Nawet po gwarancji mnie na nie stać, a gwarancja też ma 4 lata - więc jakoś przeboleję
BTW kilka razy już pisałem, że prymitywizm Outka ma swoje plusy - zdecydowanie dodatnie. Nie potrzeba komputera do byle naprawy Ja nawet ramki radia nie wyjmę bez generowania błędu, który trzeba skasować kompem |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 13-09-2013, 12:16
|
|
|
A5tu5 - matematyki nie oszukasz. Wskaźnik może w skrajności pewnie pokazać 99l ponieważ nie zwiększa się odległość, a paliwo jest palone nie ważne czy naciska się gaz czy nie. Średnie rośnie do nieskończoności na postoju. Niektóre firmy pokazuję "--" inne przełączają wskaźnik na l/h itd, ale czy to wtedy już raczej nie jest średnie...
emil_d - nie będzie wartości "konst." bo nie przełącza się na l/h
[ Dodano: 13-09-2013, 12:18 ]
rezon napisał/a: | jaki jest sens wskazywania chwilowego spalania w l/100km w czasie postoju w korku |
Autor pyta o średnie spalanie (dzienne) jak dobrze zrozumiałem, a nie chwilowe. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-09-2013, 12:29
|
|
|
krzychu napisał/a: | Autor pyta o średnie spalanie (dzienne) jak dobrze zrozumiałem, a nie chwilowe. | jeśli dzienne - wiele nie zmienia. Tak jak pisaliśmy krzychu napisał/a: | Wskaźnik może w skrajności pewnie pokazać 99l ponieważ nie zwiększa się odległość, a paliwo jest palone nie ważne czy naciska się gaz czy nie. Średnie rośnie do nieskończoności na postoju. | skoro mianownik jest równy niemal 0.... |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
|
Wysłany: 13-09-2013, 13:10
|
|
|
Komputer w autku i tak dokładnie nie wyliczy spalania jakie by to auto nie było.
Ja wpisuje każde tankowanie do motostat.pl i widzę na ekranie wszystko co chcę z dużą dokładnością. A odczyt z kompa w autku traktuje informacyjnie. |
_________________ MITSUBISHI to już historia teraz jest HONDA
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 13-09-2013, 13:27
|
|
|
Tak samo nie wyliczysz z tankowań. Bo rach auto pochylone tak innym razem w drugą stronę i u mnie różnice dochodzą do 5 litrów w zależności jak auto stoi na stacji. Oczywiście gdzieś się to tam uśrednia. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-09-2013, 13:36
|
|
|
no chyba, że często tankujesz nie tylko na tej samej stacji, albo nawet z tego samego pistoletu Mnie interesuje przede wszystkim trend - czy nie ma nagle jakiegoś utrzymującego się wzrostu spalania, bo może to sygnalizować jakie problemy. A reszta - ile ma spalić to spali. 100% różnicy miałem i Outku i w Superbie |
|
|
|
 |
borsak1
Forumowicz 2.2D MiVEC Intense+
Auto: Outlander II
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 542 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 13-09-2013, 14:03
|
|
|
@rezon myślę że @krzychu Ci rozjaśnił temat. |
_________________ szerokości wszystkim i sobie |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-09-2013, 16:14
|
|
|
borsak1, mnie nie musiał - przecież od razu napisałem Nie przejmuj się - licz z tankowania albo z dłuższych odcinków. Ale co niektórzy czytali tylko "prymityw" na dodatek nie wczytując się w cytat. borsak1 napisał/a: | Prymitywami nazywaj osoby które "cieszą" się z tego że im się właśnie komp przełącza. | nieprawdaż? |
|
|
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Mar 2012 Posty: 977 Skąd: Rumia
|
Wysłany: 14-09-2013, 21:23
|
|
|
Średnie jak się przełączy na całkowite to mi przekłamuje ok 0,4 litra. Czasami jak z garażu wyjadę to mam 80/100 więc nie ma się co przejmować. W korku nie ma się co patrzeć na komputer. W moim podpisie jest średnie a Lancer pokazuje mi ok 8,8 na komputerze jak przełączę na spalanie całkowite. |
_________________  |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 14-09-2013, 22:34
|
|
|
Lucas123w, masz rzadko spotykany przypadek pesymisty. Ja miałem i mam optymistę - pokazują mniej niż z dystrybutora |
|
|
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Mar 2012 Posty: 977 Skąd: Rumia
|
Wysłany: 15-09-2013, 19:25