Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
2.0 DID - Wymiana paska (ale czy sam pasek? Bez rolki? )
Autor Wiadomość
Mku 
Nowy Forumowicz

Auto: plan:Grandis,jeszcze MazdaMPV
Kraj/Country: UK
  Wysłany: 17-09-2013, 13:43   2.0 DID - Wymiana paska (ale czy sam pasek? Bez rolki? )

Witam wszystkich po przerwie,
Od 5 lat posiadam Grandisa 2.0 DID z 2007.

Wlasnie odebralem go z serwisu na 75tys mil i mam kilka pytan.

Na fakturze mam jakies pierdolki oraz pasek rozrzadu (za 36funtow ~180PLN)
Martwie sie czy nie powinni tez wymienic napinacza i rolki.

Zadzwonilem do nich I powiedzieli ze "pasek wymienili, ale nic wiecej", bo "napinacza nie ma w zestawie I wymienia sie go tylko gdy jest zuzyty."

Pytanie do tych co maja dostep do fabrycznej dokumentacji:
Czy rzeczywiscie Mitsublishi zaleca wymiane tylko paska, bez rolki/napinacza? Czy to dealer robi mnie w trabe?

Moj sasiad ma ten sam silnik w jego VW Touran i wymienial pasek, rolke I pompe wodna (wprawdzie to byla druga wymiana).

Bylbym wdzieczny gdyby ktos mnie oswiecil.

--
Michal

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-09-2013, 13:51   

Tu masz temat gdzie dość intensywnie był dyskutowany problem "wymieniać/nie wymieniać" :arrow: http://forum.mitsumaniaki...p=962483#962483
Silnik ten sam lub podobny więc zasada powinna być taka sama.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 17-09-2013, 18:18   

Mku, tutaj możesz sprawdzić listę czynności serwisowych.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 18-09-2013, 11:34   

Mku napisał/a:
Czy rzeczywiscie Mitsublishi zaleca wymiane tylko paska, bez rolki/napinacza? Czy to dealer robi mnie w trabe?

Moj sasiad ma ten sam silnik w jego VW Touran i wymienial pasek, rolke I pompe wodna (wprawdzie to byla druga wymiana).

Twój sąsiad też ma w książce wpisaną wymianę tylko paska napędu rozrządu. Jednak instrukcje serwisowe mówią o wymianie kompletu tj razem z rolkami. Dodatkowo - ponieważ doświadczenie wskazuje na to, że napędzana paskiem pompa wody pada często przy przebiegach ok. 150kkm to warto odżałować 150zł i wymienić od razu pompę, a nie rozbierać wszystko za 30kkm.
Kiedyś mnie uczono o celowości wymian kompletów współpracujących części - pasek+rolki, łańcuch+koła. BTW przy wymianie paska w Outku rolki miały wyraźny ślad prowadzenia paska, co potwierdzało celowość wymiany. Komplet w ASO VW kosztuje ok. 850zł, bdb zamiennik ok. 650zł, a sam pasek ponad 300zł - IMHO dla świętego spokoju lepiej wymienić komplet, a nie myśleć czy przypadkiem zużyte nieco rolki nie przyczynią się do przyspieszonego zużycia paska - co w przypadku widocznych śladów prowadzenia starego na pewno nastąpi. Oszczędności na rozrządzie mogą drogo kosztować

Odpowiedz do tematu