|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
skrzypienie zawieszenia |
Autor |
Wiadomość |
noulpa
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-09-2013, 18:48 skrzypienie zawieszenia
|
|
|
witam
od samego początku jak mam ASX nie daje mi spokoju jedna sprawa więc pytam czy
podczas pokonywania przeszkód takich jak tzw. leżące policjanty słychać jakieś niepokojące odgłosy , tzn. trzeszczenie jak stara wersalka gum na drążkach stabilizacyjnych albo jak wytłuczony amortyzator lub oba na raz , a może całkiem cicho pokonujecie przeszkody ? |
_________________ nowy |
|
|
|
 |
DJ Fazi
Mitsumaniak Fan bulwarówek

Auto: był Outlander 2.0 DI-D
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Lis 2010 Posty: 439 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 20-09-2013, 21:06
|
|
|
TTTM w Outanderach jest to samo, w serwisie nie znajdują usterki. Pomaga wymiana amortyzatorów. Jak ktoś ma siły, czas i nerwy na szarpanie się z serwisem to wymienią amory na gwarancji. Ja wolę żeby moi "patracze" nie grzebali w zawieszeniu |
_________________ glonojad rulezz |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 22-09-2013, 12:07
|
|
|
Jak nie uda się nic wywalczyć w ASO to możesz spróbować suchego PTFE w sprayu |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
noulpa
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
|
Wysłany: 22-09-2013, 13:31
|
|
|
moim zdaniem to nie amortyzatory skrzypią tylko gumy na drążkach stabilizacyjnych , kiedyś mocno poluzowałem śruby na ich mocowaniu i nasmarowałem smarem gumy w celu wyeliminowania usterki metodą próby i miałem wrażenie , że nie było słychać skrzypienia ale za to strasznie się tłukły drążki więc poskładałem jak powinno być i nadal skrzypi
Jest jeszcze jedna zależność jak samochód jest załadowany po sam dach to skrzypienia nie ma może przez to , że jest mały ruch uginania się sprężyn ?
[ Dodano: 05-04-2014, 22:26 ]
znalazłem sposób i przyczynę , samochód pokonuje przeszkody bezgłośnie i to małym kosztem tylko 3 godzinki pracy w garażu , zainteresowanych zapraszam do rozmowy
[ Dodano: 23-04-2014, 18:11 ]
Witam wszystkich zainteresowanych pozbycia się uciążliwego skrzypienia.
Samochód skrzypi w 3 miejscach na drążkach stabilizacyjnych z przodu i z tyłu , oraz w przednich amortyzatorach . Nieprzyjemne skrzypienie można zlikwidować oddzielając stalową rurkę stabilizatora od gumowego mocowania do ramy samochodu , ja to zrobiłem cienką teflonową tulejką dopasowaną na wymiar ( oczywiście przecięta aby można było ją zamontować bez zdejmowania drążka ) . Należy odkręcić blaszki ściskające gumy , wyjąć je na zewnątrz , do środka otworu gumy dopasować teflon i założyć na drążek potem poskręcać. Oczywiście robimy to z przodu i z tyłu. Na tym etapie nie słychać większej różnicy bo najbardziej hałasują amortyzatory , więc trzeba zrobić wszystkie trzy rzeczy , a dalej jest gorzej bo trzeba wyciągnąć przednie amortyzatory i tak jak wcześniej wcisnąć pomiędzy gumę odboju a stalowy pręt tulejkę z teflonu . Tam jest tak ciasno , że bez żadnego mocowania teflonu nie wysuwa się on podczas jazdy , zakładamy amorki i cieszymy się ciszą . U mnie to działa już kilka miesięcy i jestem zadowolony a nosiłem się z zamiarem zmiany samochodu bo to skrzypienie doprowadzało mnie do szału . W razie pytań pisz postaram się pomóc pozdrawiam |
_________________ nowy |
|
|
|
 |
|
|