Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Bezpieczniki i przekaźniki - Lancer CYxA
Autor Wiadomość
wiewioor 
Forumowicz

Auto: Lancer
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-09-2013, 11:55   

Zawsze są bezpieczniki pod maską oraz za ścianą grodziową. Muszą być. Zdejmij osłonę bezpieczników i rozejrzyj się dokładnie (w szczególności do góry !! )

redundantor 
Forumowicz

Auto: Lancer SB 1.8 Red Orient
Wysłany: 22-09-2013, 12:07   

Były!!! Tylko trochę głębiej niż zaglądałem - na zewnątrz było jaśniej. To ja byłem d... wołowa. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Wymieniłem bezpiecznik i zaczęło działać.

Mam jeszcze tylko jedno pytanie - czy ten pierścień wokół gniazda przy wyłączonych światłach u Was się świeci - bo teraz u mnie jest wygaszony mimo, że gniazdo działa,

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 22-09-2013, 14:47   

U mnie nie świeci, nawet po włożeniu wtyczki od urządzenia.

redundantor 
Forumowicz

Auto: Lancer SB 1.8 Red Orient
Wysłany: 22-09-2013, 15:51   

Czyli wszystko ok. Dzięki raz jeszcze

tomala 
Nowy Forumowicz

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 27-11-2015, 20:42   [CY3A 1.8] Bezpieczniki świateł pozycyjnych, tablicy rejestr

Witam szanownych forumowiczów. Kilka dni temu wymieniałem przednie żarówki pozycyjne na LEDy. Wszystko poszło OK. Żarówki świecą (świeciły). Wczoraj ja do autka, a tu lewa strona czarno. I z przodu i z tyłu, a dodatkowo brak oświetlenia tablicy rej. Podejrzewam żarówkę też LEDową, którą zamontowałem kiedyś nad tablicą, wyjąłem ją z oprawy a ona rozsypała mi się w rękach. Mogła zrobić jakieś zwarcie zapewne. No dobra, ale gdzie są bezpieczniki do tych lampek pozycyjnych i tablicy? Bo pewnie są na jednym obwodzie. Chyba. Instrukcja nic nie mówi o tych lampkach ani zabezpieczeniach. Może są na jakiejś wiązce jak nie w skrzynkach z bezpiecznikami. Ma ktoś wiedzę, gdzie tego szukać?
Pozdrawiam Tomek

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 27-11-2015, 23:17   

Pewnie jak w starszych miśkach, masz dwie skrzynki bezpiecznikowe, jedną pod maska a drugą pewnie w kabinie. W starszym Lancerze bezpieczniki odpowiedzialne za obwody pozycyjnych i tablicy znajdują się pod maską.

tomala 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-11-2015, 08:35   

To już wiem, że są dwie skrzynki. Na schematach bezpieczników nie ma świateł pozycyjnych i tablicy! Chyba że dołaczone do czegoś. Poza tym pojawił się problem z rozruchem samochodu. Tzn. nie zapalił. Kręci rozrusznik, benzyna jest, akumulator też. Co to może być?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 28-11-2015, 10:13   

A światła mijania palą się z obu stron :?: .
Teoretycznie możesz sprawdzić wszystkie bezpieczniki po kolei 8) .

tomala napisał/a:
Poza tym pojawił się problem z rozruchem samochodu. Tzn. nie zapalił. Kręci rozrusznik, benzyna jest, akumulator też. Co to może być?

A sprawdzałeś zapasowym kluczykiem :?: .

tomala 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-11-2015, 10:51   

Światła mijania palą się normalnie. Drugim kluczykiem nie sprawdzałem ( w tym pierwszym niedawno zmieniałem baterię, ale nie sygnalizował teraz że do wymiany), spróbuję, dzięki za radę.

[ Dodano: 28-11-2015, 16:46 ]
Wie ktoś gdzie są bezpieczniki świateł pozycyjnych i tablicy rej? Konkretnie w której skrzynce i na jakiej pozycji? Bo ja nie znalazłem. Może patrzyłem nie tam gdzie trzeba. Lancer z 2010 1.8B CVT, z rynku niemieckiego wersja Instyle Navi plus.

[ Dodano: 29-11-2015, 16:42 ]
Alarm odwołany. Autko zapaliło po naładowaniu akumulatora. Mea culpa. Miał prawo się rozładować po 5 latach bez ładowania!. Chociaż moja teoria spisku głosi, że mogło to nastąpić po awarii żarówki oświetlenia tablicy rej. Bo ta była po prostu zniszczona (LED). Moze jakieś zwarcie? Nie wiem. W każdym bądź razie nadal nie mam lewej strony pozycyjnych przód i tył oraz tablicy. Wszystko inne działa. I gdzie są kurde bezpieczniki do tych świateł?
Pozdrawiam Tomek

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 29-11-2015, 19:05   

Jeśli nie ma tych pozycji z lewej i tablicy to spalił się jeden bezpiecznik odpowiedzialny za te obydwa obwody. Ściągnąłem instrukcję obsługi z forum do tego modelu i nie znalazłem w niej tych konkretnych bezpieczników, są tam opisane obydwie skrzynki i w obydwu tych bezpieczników brak. Jest jeden bezpiecznik opisany jako wskaźniki ale jeśli był by tylko jeden to raczej i z drugiej strony pozycje nie powinny świecić.

tomala 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-12-2015, 16:05   Jest dobrze!

Witam ponownie!
Zaprowadziłem Miska do znajomego mechanika/elektryka. Mówi, że zajrzy. Zajrzał, poszperał, posprawdzał. Znalazł - żarówki Led przednie, wymieniane przez mnie. Okazało się, że te żarówki są jakieś trefne, bo sprawdził wszystkie bezpieczniki, oczywiście całe. Wymienił na inne Ledy. I wszystko wróciło do normy! Jego wniosek jest taki - jest chyba jakiś tzw. "termik" który nie pozwolił na przepływ prądu na te żarówki lewej strony i tablicy. Ale to tylko teoria. Praktyka jest taka, że chytry dwa razy traci. Poskąpiłem kasy na dobre Ledy i się porobiło. Tak dla potomnych. Pozdrawiam Tomek

bartes 
Nowy Forumowicz

Auto: lancer
Wysłany: 01-06-2016, 20:46   bezpiecznik akumulatora

na plusowej klemie jest zestaw bezpieczników
czy ktoś wie do czego są poszczególne przewody - chciałem zamienić kable (jeden spalony bezpiecznik) i nie wiem czy może być niższy amperaż

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 02-06-2016, 05:17   

Witam
rozrusznik, alternator, elektronika srodka, silnik - nie zalecam mniej amperkow, poniewaz japonczycy zazwyczaj maja wszystko policzone z malym zapasem i moze sie wytopic z pradow impulsowych

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

Alufelgi 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer X -1.8 LPG - 2008r
  Wysłany: 20-08-2017, 14:21   Rozpiska bezpieczników - ma ktoś??

Witam, w moim lancerze 1.8 143Km 2008r od czasu do czasu zaświeca się na liczniku CHECK ENGINE - zauważyłem ze po wyciągnięciu bezpiecznika nr 2 pod maską 7.5A gaśnie. Pytanie od czego jest ten bezpiecznik. Dodam że tych bezpieczników tam jest więcej ze znaczkiem check...ale po wyciągnięciu tego błąd znika...

Proszę o pomoc., lub jakiś schemat co do czego:)

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 20-08-2017, 14:29   

Najlepiej podpiąć auto pod kompa i będziesz wiedział gdzie szukać przyczyny świecącego CE.
Wystarczy podpiąć jakiegoś ELM-a bluetooth i powiedzmy program torque na androida.

Odpowiedz do tematu