Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CZ3] Olej silnikowy Motul 8100 X-CESS 5W40 - problem
Autor Wiadomość
nowakka2002 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CZ3 2007
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-10-2013, 21:09   [CZ3] Olej silnikowy Motul 8100 X-CESS 5W40 - problem

Witam wszystkich

Na samym początku chciałbym się przywitać, na imię mam Łukasz i od maja b.r. jestem szczęśliwym posiadaczem Colta CZ3 1.3 2007r., przebieg 31000. Dwa tygodnie temu wymieniłem olej silnikowy na Motula 8100 X-CESS 5W40. W dniu wczorajszym robiłem mały przegląd auta i zaniepokoiły mnie dwie rzeczy. Zaraz po zgaszeniu silnika i sprawdzeniu poziomu oleju na bagnecie widać na nim troszkę pęcherzyków powietrza które po kilku chwilach znikają. Czy jest to normalna sytuacja, do tej pory jeździłem starszymi autami na olejach mineralnych i nigdy nie zaobserwowałem takiego zjawiska. Dodam, że jak autko postoi dłuższą chwilę, to przy sprawdzaniu pęcherzyków już nie ma. Druga sprawa to osiadający biały osad (wyglądem podobny do mydła) na wewnętrznej stronie korka wlewu oleju. Wyczytałem, że to normalna sprawa przy jeździe na krótkich odcinkach, w moim przypadku to by się zgadzało, codziennie dojeżdżam do pracy, ok 1.5km w jedną stronę tak więc niewiele. Czy ktoś zaobserwował takie zjawisko u siebie w Colcie? Dodam, że stary olej został całkowicie zlany - wlałem ok. 4,1L tak więc prawie maksimum ile wchodzi. Poziom oleju jest odpowiedni, na równym terenie wskazuje ok 2mm poniżej górnej granicy na bagnecie. Olej wygląda na oryginalny, ładny jasny bursztynowy kolor, nie śmierdzi, posiada tylną, podwójnie odklejaną naklejkę z opisem w wielu językach. Jeszcze raz pozdrawiam i bardzo bym prosił o rozwiązanie moich dylematów:)

Odpowiedz do tematu