|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Hałas skrzyni |
Autor |
Wiadomość |
Lucek31
Nowy Forumowicz Lucek
Auto: LANCER 2004 4G18
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-10-2013, 13:14 Hałas skrzyni
|
|
|
Witam. Od miesiaca jestem szczesliwym posiadaczem mitubishi lancer 2004 1,6 98km. Auto kupilem od kolegi ktory nabyl je w salonie. Przbieg 106tys.km. Ogolnie igielka wszystko na biezaco wymieniane itd.
Wczesniej mialem audi i rozne vw i musze przyznac, ze podwozie w mitsu. to jakas porazka wszedlem do kanalu i sie zdziwilem bo ogolnie troche brązowo tam bylo totez wszystko wyczyscilem i zakonserwowalem srodkami NOXUDOL 1600/900. Mysle, ze na jakis czas bedzie spokoj. Pomimo, ze to dobre srodki to i tak zdaje sobie sprawe, ze nie wiele pomoga. Teraz do sedna sprawy. Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa. Mianowicie jadac na 2,3 biegu slychac skrzynie biegow. Zona ktora ostatnio wrocila nim z miasta pytala mnie; ,,kochanie ten misiek brzmi troche jak polonez'' i rzeczywiscie przyznaje. Poniewaz doglebnie przeczytalem instrukcje postanowilem wymienic olej w skrzyni (zalecaja co 105tys) z nadzieja , ze sie cos zmieni. Nistety nie pomoglo. Czy ten typ tak ma? |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 30-10-2013, 15:10
|
|
|
Lucek31 napisał/a: | zakonserwowalem srodkami NOXUDOL 1600/900. Mysle, ze na jakis czas bedzie spokoj. Pomimo, ze to dobre srodki to i tak zdaje sobie sprawe, ze nie wiele pomoga. |
Na jakis czas bedzie spokój po oczyszczeniu można podkładem pomalować np corizon i na to nouxudol 900 w profile 750 dobre środki posiadają inhibitory korozji
Lucek31 napisał/a: | postanowilem wymienic olej |
Jaki olej |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
Lucek31
Nowy Forumowicz Lucek
|
Wysłany: 30-10-2013, 20:03
|
|
|
Olej to CASTROL 75w90 GL-4 multiwehicle. |
|
|
|
 |
cefaloid
Forumowicz
Auto: 1.6
Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Maj 2010 Posty: 388 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 31-10-2013, 14:41 Re: Hałas skrzyni
|
|
|
Lucek31 napisał/a: | Wczesniej mialem audi i rozne vw i musze przyznac, ze podwozie w mitsu. to jakas porazka wszedlem do kanalu i sie zdziwilem bo ogolnie troche brązowo tam bylo
| Auta japońskie nie są jakoś szczególnie zabezpieczone przed korozją - na pewno gorzej od Audi ale lepiej jak np Ford.
Lucek31 napisał/a: | Mianowicie jadac na 2,3 biegu slychac skrzynie biegow. Zona ktora ostatnio wrocila nim z miasta pytala mnie; ,,kochanie ten misiek brzmi troche jak polonez'' i rzeczywiscie przyznaje. | Jedyny hałas który ja słyszę to kompletnie niewygłuszona praca mechanizmu zmiany biegów - tzn jak się zmienia biegi na postoju to słychać to wyraźnie z zewnątrz.
Kiedy słyszysz te hałasy i jak one brzmią? Może nie skrzynia a np przegub czy łozysko? Albo po prostu opony - wygłuszenie kół też jest w tym modelu dość symboliczne. |
|
|
|
 |
Lucek31
Nowy Forumowicz Lucek
|
Wysłany: 31-10-2013, 22:39
|
|
|
Nie, nie... to na pewno skrzynia biegów. Generalnie to nie jest to glosne wycie aczkolwiek przy tak cichej pracy silnika i w ogole nie rozbitej kabinie bo przebieg maly to slychac ją jako pierwsza. Gdyby siedzial tam jakis diesel to pewnie bym tego nie slyszal, a przy cichej benzynce jednak to jest. Pytam uzytkownikow by sie ewentualnie upewnic, ze wszystkie tak maja lub jest to jakas specyficzna pospolita usterka polegajaca na wymianie danego lozyska w skrzyni itp. a moze tez tak macie, a nawet nie zwrociliscie na to uwagi? Ogolnie jest to odglos jak ,,kopiuj wklej'' z mostu poloneza tylko ciszej. |
|
|
|
 |
kater83
Forumowicz
Auto: lancer kombi 2003 1,6
|
Wysłany: 11-08-2014, 00:31
|
|
|
jest jakaś kontynuacja historii z waszymi skrzyniami??
U mnie huczy cały czas. Wycisza się po wciśnięciu sprzęgła.
skrzynia jest już rozebrana i do wymiany:
1. łożysko na wałku sprzęgłowym b25 138a nsk kulkowe. I tu problem bo w katalogach nie za bardzo mogę znaleźć. Może ktoś przerabiał temat i pomoże coś dobrać.
2. łożysko na wałku obok, również od strony sprzęgła 70591 koyo rolkowe. Tu nie ma takiego problemu tylko trochę kosztuje.
3. uszczelniacze półosi
4. uszczelniacz od strony sprzęgła
5. zaślepka jednorazowa skrzyni .(podobno tylko aso )
6. łożysko oporowe sprzęgła
Jakby ktoś miał symbole części (zamienniki jakieś sensowne , nie oryginały) to poproszę
ewentualnie gdzie tego szukać |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-08-2014, 11:10
|
|
|
kater83 napisał/a: | ewentualnie gdzie tego szukać |
Japaneze |
Just think...
. |
|
|
|
 |
kater83
Forumowicz
Auto: lancer kombi 2003 1,6
|
Wysłany: 12-08-2014, 11:38
|
|
|
japaneze - już paczka przyszła. Pewnie można odrobinę taniej , ale raz, że ma wszystko, a dwa , że dobierze odpowiednie części. Jestem kolejnym zadowolonym klientem
co do pozycji nr jeden b25-138a (chociaż możliwe ,że było żle sczytane ,albo już nie ma tego w ofercie) japaneze dostarczył b25-139c3 . podejrzewam ,że wie co robi
[ Dodano: 04-09-2014, 19:03 ]
Operacja zakończona sukcesem. Jakby ktoś miał pytania, chętnie w miarę możliwości odpowiem. |
|
|
|
 |
|
|