Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka pytań
Autor Wiadomość
pieszczoch 
Forumowicz

Auto: Galant VI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-11-2013, 00:02   Kilka pytań

Cześć wszystkim :)
Mam do Was kilka pytań, ponieważ od niedawna jestem posiadaczem Carismy GLX 1.9TD z 1997r. :)
1. Czy u Was wspomaganie też jest takie słabe? Porównując do Ibizy z 98r. jest dość ciężko tą kierownicą kręcić :D
2. Czy opony 195/60 R15 nie będą mi obcierać na stalowej feldze? Bo różne opinie można wyczytać
3. Czy można jakoś "dorzucić" bajer z wyświetlaniem średniego/bieżącego spalania samochodu? Mam tylko trip'a i temp ;s
4. Czy mogę do mojego autka dorobić jakoś pilota, żeby nie musieć z kluczyka go otwierać?
5. Czy jest możliwość zainstalowania lampki do schowka która zaświeci się po otwarciu go?
6. Jak zrobić, żeby lampka w środku gasła ok 10 sekund po zamknięciu drzwi, a nie w momencie ich zamknięcia?
7. Czy do carismy będą pasować fotele z Volvo s40/v40 z tych samych roczników? (słyszałem, że to bardzo podobne samochody, a fotele w volvo były dla mnie wygodniejsze)
8. Jak zmienić oświetlenie zegarów (chciałbym białe- obecnie jest takie lekko zielone jakby)

Wiem, że niektóre pytania mogą wydawać się banalne, ale nie ogarniam za bardzo tego samochodu jeszcze i chciałbym to wiedzieć :)
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi :)

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 04-11-2013, 01:08   

Witaj. Pilota możesz dorobić. Kolorów kabli nie pamiętam, ale chyba brązowy i szary. Koło lewego kolana masz przekaźnik od centralnego zamka (jednak musisz się mocno schylić), do nieggo podpinasz alarm lub centralkę. Wszystko sterowane masą, więc prubówka w rękę i szukaj. Co do kolorów zegarów, to żeby wyciągnąć licznik musisz odkręcić obudowę kolumny kierownicy, chyba dwieśrubki, następnie trzy śrubki od osłony zegarów, jak to wyjmiesz to zostaną zegary, też jakieś trzy śrubki, następnie kierownica jak jest regulowana to w dół i jakos kombinujesz żeby je wyjąć. Jak już je wyjmiesz to żarówki są od tyłu. Pewnie ktoś założył silikonowe kapturki, albo pomalował żarówki. Wymaian banalna. Co do gasnącego światełka po 10 sek, to na allegro są takie wynalazki, szwagier u siebie założył i działa, nie znam zasady montażu, ale jest w instrukcji. Taka lepsza ściemnia zaraz po :evil: przekręceniu kluczyka i jak masz odpalone auto i otworzysz drzwi to po ich zamknięciu też zaraz gaśnie. Takie tandetne to składają się tylko z diody i kondensatora, kosztują grosze i na upartego sam sobie wykonasz, jednak przy nich przyzapalonym silniku i wypuszczeniu pasaźera światło też będzie się przez chwilę paliło. Co do lampki schowka, to sobie taką założyłem, ja wyciąlem dziurę z lewej strony schowka, taką żeby zamontować lampkę...chyba z jakiegoś opla, a kabelki podłączyłem przez zwykły wciskany przełącznik, podobny do tych przy drzwiach. Zasilanie mam podpięte do zapalniczki. Co do opon, to zależy czy masz oryginalne felgi czy nie. W ten sposób nie dostaniesz odpowiedzi, wszystko zależy od ET felgi. Ja miałem alusy 14 i na oponie 195x65 tarło jak diabli. Teraz mam 15 i nie wejdzie mi nic większego niż 195x50. Ale moje felgi dosyć wystają. Z tego co wiem to takie jak piszesz wkładają bez problemów, więc wszystko zależy od felgi i stanu sprężyn. Moje już trochę siedzą z tyłu. Co do reszty nie pomogę. Pozdrawiam.

pieszczoch 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2013, 11:55   

Dzięki bardzo za obszerna odpowiedź :d ale co do centralnego to sam raczej tego nie ogarnę, tylko chodziło mi o to czy sie da czy trzeba to jakoś większym kosztem instalowac :d co do zegarów to nie wydaje mi sie ze ktoś je przerabial ale są takie po prostu nie całkiem białe :p a opony i felgi, chodzi o to ze właśnie mam takie oponki i zamiast kupować opony 14 i przekladać to wolę kupić felgi 15 i mieć spokój :) z tego co czytałem to optymalne ET to 44, więc będę musiał szukać takich felg o co szczerze mówiąc nie jest łatwo :p i jak zmierzyć czy mam 100 czy 114,3 ten rozstaw śrub?

glina 
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Wysłany: 04-11-2013, 12:07   

http://allegro.pl/listing...price_enabled=1

w 300 sie można spokojnie zmiescić z 15stkami
rozstaw mierzysz od srodka otworu na srube do srodka otworu ktory lezy po przekatnej

pasuja tez wszystkie takie od galantow, lancerow, volvo i wielu innych japonczykow

pieszczoch 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2013, 15:47   

no i tu jest taki mały problem.
Bo niby pasują z volvo s/v40 a jak przymierzałem te od mojego ojca to środkowy otwór w volvo był znacznie większy niż w cari ;s dlatego nie chcę kupować gdzieś z daleka i żeby wysyłali tylko chciałbym na miejscu, a popytałem w okolicy i nie mają takich :/
Znacie jakieś miejsca we wrocławiu gdzie można tanio kupić takie felgi? Bo w okolicach wln nic nie było.

A jak z tym wspomaganiem? Jeździcie tymi samochodami, jak u Was to wygląda?

glina 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-11-2013, 15:55   

aaaa masz diesla przedliftowego - to beda felgi 4x100 z OC 56,1
dopiero po lifcie bylo 114,3/67,1
najbliższe będa 15stki z astry F, ale tu sie pojawia pytanie czy opony które chcesz załozyc nie beda przeklamywac predkosci (wieksza srednica)?

wspomaganie w ibizie lepsze (choc kola chyba ma wezsze?), ale za to czucie drogi spada - cos za cos
ja wole jednak miec lepsze sygnaly z kol na temat kolein itp
zreszta trzeba by chyba z 2 tygodnie nie jesc zeby nie miec sily w cari kolkiem krecic, wiec nie ma na co narzekac :)

pieszczoch 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2013, 16:11   

noo zgadza się, to będę jakoś szukał. w piątek zmierzę tą średnicę czy jak to się nazywa ;P
Chyba sobie odpuszczę i kupię 14 opony a na lato jakieś alu 15"
Koła w ibizie są takie same jak w cari :) 185 :) Ja nie mówię, że jest ciężko, tylko nie jest tak lekko jak w ibizie :D z resztą tak samo jest z pedałami :P P ale i tak wolę cari :D
Dziękuję bardzo za pomoc :)

a co do tych systemów, żeby to światełko gasło z opóźnieniem, to jak to znaleźć? bo w oświetleniu kabinowym poddałem się po 10 stronach :D D

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 04-11-2013, 16:43   

pieszczoch napisał/a:
a co do tych systemów, żeby to światełko gasło z opóźnieniem, to jak to znaleźć?

Zamontuj coś tego typu http://allegro.pl/profesj...3675507781.html

glina 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-11-2013, 17:25   

kondensator zalany termokurczem i 3 kabelki za 10zł? - niezly biznes :D

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-11-2013, 17:37   

Pewnie że można zrobić samemu taniej ale i 10 zł to nie wielkie pieniądze za takie urządzenie jeśli spełni oczekiwania.

daniel0011 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GLX + LPG 97r.
Wysłany: 04-11-2013, 18:23   

Co do wspomagania masz rację, jeżdząc Audi 100 C4 z 91r. wspomaganie działa o wiele lepiej, niz w carismie :) Audi ma wieksze i szersze opony i moim zdaniem szerokość kół nie ma prawie znaczenia co do lekkości kręcenia kierownicą - wszystko zależy od wspomagania.

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 04-11-2013, 19:02   

...pamiętam starego mercedesa 123 mojego teścia....można powiedzieć: co wy wiecie o wspomaganiu :-) tam to było wielkie koło kierownicy, a pompę od wspomagania to spokojnie można założyć jako zamiennik do układu ciśnienia w koparce JCB

wciskanie pedałów w cari faktycznie trudniejsze niż w innych autach, przynajmniej za światłach wrzucasz luz a nie trzymasz prze minutę na sprzęgle.

Co do centralnego na pilota, to jak się postarasz to sam ogarniesz. Jeśli się podejmiesz to pisz...pomożemy.

pieszczoch 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2013, 20:14   

Ok, ja się bawię trochę elektroniką, więc może podpowiecie skąd taki kondensatorek najlepiej wymontować i jak to polutować?:D
Jeśli chodzi o pedały, to ja i tak zawsze na skrzyżowaniach mam na luzie, a dojazdy oczywiście na biegu, bo mniej pali niż na luzie z tego co słyszałem :D
A co do pilota to jakiś pilot trzeba mieć, a ja nie mam nic. Jeśli jest jakaś instrukcja jak to od podstaw zrobić to chętnie spróbuję :D Może już istnieje taki temacik? A jak nie to założymy :)

Bez odpowiedzi natomiast pozostają 2 pytania. Czy można dołożyć bajer który pokaże mi spalanie? Czy to leży po stronie komputera?
I czy kanapa i fotele z volvo s/v40 będą pasować :)

Dziękuję bardzo za pomoc, szczerze mówiąc nie spodziewałem się tak wielu chętnych do pomocy :D Doskonale trafiłem

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-11-2013, 22:46   

Jeśli chodzi o ściemniacz, to poszukaj jakiegoś schematu w sieci, pewnie jest tego pełno ale jeśli można kupić coś takiego za te 10 zł + przesyłka, to mi nie chciało by się kombinować. Piloty ze sterownikiem do centralki musisz kupić np. na znanym serwisie aukcyjnym lub w jakimś sklepie elektronicznym, taki zestaw za około 50 - 100 zł powinien być ok, jak go podłączyć masz opisane tutaj http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=16485
Wskazanie spalania chwilowego chyba powinieneś mieć wyświetlane w liczniku ale nie mam pewności, czy w wersji 1.6 coś takiego było. Jeśli nie masz, to możesz zamontować taki komputer jak znajdziesz na niego miejsce http://allegro.pl/listing...+pok%C5%82adowy
Jeśli masz klimę, to wolał bym zamiast takiego uniwersalnego kompa założyć taki elektroniczny termostat http://arlisklep.pl/pl/p/...y-Blue-LCD/6193 aby przerobić manualna na półautomatyczną. Planuję zrobić to u siebie ale na razie nie wiem, gdzie go sensownie umieścić.

pieszczoch 
Forumowicz

Wysłany: 05-11-2013, 00:04   

z tym, że ja mam cari w silniku 1.9 TD, ale dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź :)

Odpowiedz do tematu