Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Żarówki
Autor Wiadomość
mejdzel 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi colt 1997r
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 19-11-2013, 18:42   Żarówki

Witam. Potrzebuję waszej pomocy. Chciałbym wmontować do swojego colta żarówki ledowe (na światła mijania i drogowe), ponieważ moje żarówki to tandety które ledwo co świecą w nocy. Czy takie żarówki były by odpowiednie do colta? Niżej zamieszczam kilka linków. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

http://allegro.pl/h4-zaro...3700926001.html
http://allegro.pl/zarowka...3715298659.html
http://allegro.pl/zarowka...3685526519.html
http://allegro.pl/zarowka...3673254165.html

P.S jeśli już któreś były by odpowiednie, to proszę napisać które z nich są najlepsze. :)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 19-11-2013, 21:08   

A na pewno masz H4? - nie pamiętam, jakie żarówki ma CJ-ka.
Powiem tak - generalnie to, że użyto diód CREE o łącznej mocy 60W, to NIE oznacza, że z taką mocą będą świecić. Przeciętnie jest to 1/3-1/2 tej mocy - wszystko zależy od drivera prądu jaki jest użyty.
Jednak wszystkie te wynalazki dyskwalifikuje jedna rzecz - żarówka H4 ma w środku odbłyśnik i kieruje światła mijania tak, żeby nie oślepiać kierowców.
W tym przypadku będziesz świecił wszędzie, auto nie przejdzie przeglądu, policja zabierze dowód a w razie wypadku będziesz co najmniej współwinny gdyż to auto nie ma prawa znaleźć się na drodze publicznej. Innymi słowy - nie ma kasy z OC czy AC.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 19-11-2013, 21:46   

U kolegi na warsztacie widziałem walającą się żarówkę H4 LED. Pytam go: próbowałeś jak to się sprawdza :?:
Odpowiedział, że lipa :? Coś właśnie w stylu "świeci wszędzie tylko nie tam gdzie trzeba".

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 19-11-2013, 21:56   

Pomijając, że jest to nie legalne to, jeśli lampy były by dzielone jak np. w Galancie i zastosowało by się takie żarówki jako dzienne zamiast drogowych, to może jakoś by to świeciło. Ale jako typowe H4 na pewno nie będą właściwie świeciły. Zresztą za taką cenę to już lepiej kupić legalne żarówkowe światła dzienne bo ledowe za takie pieniądze raczej nie posłużą zbyt długo.

ognok 
Mitsumaniak

Auto: "Black" Colt 1.6 98
Wysłany: 20-11-2013, 11:38   

W CJ0 H7 przecież jest z tego co pamiętam jak wymieniałem. Kup sobie lepiej Tunsgramy albo Osram night breaker plus - mam te drugie. Ja jestem zadowolony, fajne światło i pobocze dobrze oświetlone w nocy.

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 20-11-2013, 11:42   

W CJ są H4. Kup jakieś normalne żarówki a nie jakieś wynalazki z allegro i będą świeciły ok. Jak coś, mozesz zawsze umyć klosze w środku jakimś płynem i ciepłą wodą.

[ Dodano: 20-11-2013, 11:44 ]

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 20-11-2013, 12:06   

londolut napisał/a:
W CJ są H4
Też mi się tak wydaje, bo ma 1 klosz i coś musi realizować mijania i drogowe - a tylko H4 to spełnia.

mejdzel 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi colt 1997r
Wysłany: 20-11-2013, 16:24   

Dzięki wszystkim za pomoc. Dzisiaj jeszcze pogadałem z nauczycielem (uczy mnie przedmiotu "silniki" w szkole mechanicznej) i powiedział mi to samo co Krzyzak, dlatego też dzisiaj jeszcze porozglądam się za takimi żarówkami jakie wymienił ognok, jeśli ich nie znajdę w sklepach to zamówię z allegro.

Jeszcze raz dziękuję za udzielenie odpowiedzi i pozdrawiam. :)

Ps. W CJ są H4 :)

Odpowiedz do tematu