Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Spalanie na postoju
Autor Wiadomość
elzix88 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 Invite 140KM '12
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-11-2013, 09:25   Spalanie na postoju

Cześć wszystkim, jestem tu nowy. Od kilkunastu dni jestem szczęśliwym posiadaczem Mitsubishi :)

Po przeczytaniu instrukcji i dużej części tego forum wiem już sporo o moim Lancerze, ale nadal trapi mnie jedna rzecz o której nic nie mogę znaleźć. Chodzi o wskazanie aktualnego średniego spalania przez komputer podczas postoju na biegu jałowym (lub trzymanym sprzęgle). Podczas jazdy wskazania są normalne, natomiast w w.w sytuacjach aktualne spalanie rośnie do 20+ (więcej nie ma na skali) litrów. Wydaje mi się że na luzie autko powinno palić (pokazywać) znacznie mniej ? Mam nadzieję, że to tylko wskazanie komputera, a nie rzeczywiste spalanie? Czy u was też tak jest ?

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 29-11-2013, 09:40   

Hej!
Wskazanie spalania jest wyrażone w l/km - nic dziwnego, że jeżeli samochód nie jedzie.. to żeby przejachać np. kilometr potrzebuje... no właśnie - na biegu jałowym samochód nie jedzie (no chyba, ze się toczy), więc spalanie na postuje jest jakie jest (realnie powiedzmy 2l/1h).

qbuss 
Forumowicz

Auto: Lancer GTS 2,0 Instyle
Wysłany: 29-11-2013, 13:20   

Witam,
Niestety jest to niedopracowane moim zdaniem w Lancerze. Mam dokładnie tak samo.

Niestety przez takie coś, wzrasta średnie spalanie w komputerze. Niejednokrotnie już to sprawdziłem.

Powinno być tak, że w momencie, gdy samochód stoi w miejscu, powinno zmieniać się na spalanie l/h i doliczać do średniego spalania.

Janek_W 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '08
Wysłany: 29-11-2013, 13:55   

qbuss napisał/a:
Niestety jest to niedopracowane moim zdaniem w Lancerze. Mam dokładnie tak samo.

Niestety przez takie coś, wzrasta średnie spalanie w komputerze.

Nie widzę w tym niedopracowania, jeżeli samochód stoi to spalanie wyrażone w litrach na 100km dąży do nieskończoności, wiec i średnie spalanie wzrasta, co w tym nieprawidłowego?

Cytat:
Powinno być tak, że w momencie, gdy samochód stoi w miejscu, powinno zmieniać się na spalanie l/h i doliczać do średniego spalania.

Mogłoby się się zmieniać na postoju na l/h, ale nie zmieniło by to w żaden sposób sposobu naliczania średniego spalania na 100 km.

W różnych markach samochodów problem ekonomizera jest różnie rozwiązany, czasami na postoju pokazuje zero, czasami maksimum a czasami przełącza się na litry na godzinę, ale zawsze postój skutkuje wzrostem średniego spalania.

qbuss 
Forumowicz

Wysłany: 29-11-2013, 14:45   

Janek_W napisał/a:
qbuss napisał/a:

Niestety przez takie coś, wzrasta średnie spalanie w komputerze.

Nie widzę w tym niedopracowania, jeżeli samochód stoi to spalanie wyrażone w litrach na 100km dąży do nieskończoności, wiec i średnie spalanie wzrasta, co w tym nieprawidłowego?

Cytat:

Mogłoby się się zmieniać na postoju na l/h, ale nie zmieniło by to w żaden sposób sposobu naliczania średniego spalania na 100 km.

W różnych markach samochodów problem ekonomizera jest różnie rozwiązany, czasami na postoju pokazuje zero, czasami maksimum a czasami przełącza się na litry na godzinę, ale zawsze postój skutkuje wzrostem średniego spalania.

Chodzi mi o to, że w momencie, kiedy auto się zatrzymuje, zmienia się na l/h. Przy założeniu, że spalanie wynosi powiedzmy 2l/h a auto stoi dla uproszenia 6 min, wówczas do średniego spalania na 100km dolicza się 0,2l. W takim wypadku wskazania komputera byłyby prawidłowe.

Jeżeli auto stoi w miejscu 6 min, średnie spalanie wzrasta o kilka litrów co jest niezgodne z rzeczywistością. Dlatego moim zdaniem jest to niedopracowane.

wiewioor 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 29-11-2013, 15:02   

qbuss napisał/a:
Chodzi mi o to, że w momencie, kiedy auto się zatrzymuje, zmienia się na l/h. Przy założeniu, że spalanie wynosi powiedzmy 2l/h a auto stoi dla uproszenia 6 min, wówczas do średniego spalania na 100km dolicza się 0,2l. W takim wypadku wskazania komputera byłyby prawidłowe.

Jeżeli auto stoi w miejscu 6 min, średnie spalanie wzrasta o kilka litrów co jest niezgodne z rzeczywistością. Dlatego moim zdaniem jest to niedopracowane.

a skąd wiesz jakie spalanie komputer wylicza na postoju. to że wskaźnik pokazuje 20+ to jest tylko informacja. Jak wykorzystuje ją komputer ? Zapewne jest zaprogramowany na jakąś wartość czy przy ciepłym czy przy zimnym silniku czy innych parametrach ważnych dla spalania w trakcie postoju.

Potwierdzeniem tegoż faktu jest powolne zwiększanie średniego spalania na wyświetlaczu w momencie gdy tylko stoimy. Czyli jakąś wartość ściśle określoną musi komputer przetwarzać by wyliczyć średnią bo przy "nieskończoności" jak piszą użytkownicy nie będzie żadnego wyniku. To że nie widzimy tej informacji (bo nie ma zaprogramowanej informacji w skali l/h) to nie znaczy że komputer jej nie przelicza.

Janek_W 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '08
Wysłany: 29-11-2013, 15:02   

qbuss, to o ile wzrośnie Ci średnie spalanie zależy o tego z jakiej trasy jest ono liczone. To przykładowe 6 minut postoju i 0,2 litra spalonego paliwa po 5 kilometrowej trasie faktycznie może podbić średnie spalanie z tej trasy o kilka litrów, ale to samo 6 minut postoju i 0,2 litra paliwa po przejechanych 300 kilometrach nie zmieni średniego spalania nawet o 0,1 litra. Z moich obserwacji wynika, ze tak to działa w Mitsubishi i wyniki średniego spalania całkiem dobrze pokrywają się z rzeczywistością.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 29-11-2013, 20:22   

Trzeba odświeżyć temat o średnim spalaniu. http://forum.mitsumaniaki...rednie+spalanie

qbuss 
Forumowicz

Wysłany: 30-11-2013, 11:28   

Janek_W napisał/a:
qbuss, to o ile wzrośnie Ci średnie spalanie zależy o tego z jakiej trasy jest ono liczone. To przykładowe 6 minut postoju i 0,2 litra spalonego paliwa po 5 kilometrowej trasie faktycznie może podbić średnie spalanie z tej trasy o kilka litrów, ale to samo 6 minut postoju i 0,2 litra paliwa po przejechanych 300 kilometrach nie zmieni średniego spalania nawet o 0,1 litra. Z moich obserwacji wynika, ze tak to działa w Mitsubishi i wyniki średniego spalania całkiem dobrze pokrywają się z rzeczywistością.
Ok, przemyślałem to i macie racje. Zwracam honor.

tyku 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Wysłany: 03-12-2014, 11:07   

Ile spali lancer 1.8 (4B10) na postoju, jeżeli silnik pracuje godzinę na biegu jałowym :?:

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 03-12-2014, 11:17   

tyku napisał/a:
Ile spali lancer 1.8 (4B10) na postoju, jeżeli silnik pracuje godzinę na biegu jałowym

RalfPi napisał/a:
(realnie powiedzmy 2l/1h).

I tak mniej więcej chyba wyjdzie. Na co Ci ta wiedza Rafał? :wink:

tyku 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Wysłany: 03-12-2014, 11:28   

mjsystem napisał/a:
I tak mniej więcej chyba wyjdzie.
Jak to RalfPi, obliczył :?:
mjsystem napisał/a:
Na co Ci ta wiedza Rafał? :wink:
Nie mogę zdradzić. :wink:

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 03-12-2014, 11:30   

tyku napisał/a:

mjsystem napisał/a:
I tak mniej więcej chyba wyjdzie.
Jak to RalfPi, obliczył
Teoretycznie :wink:
tyku napisał/a:

mjsystem napisał/a:
Na co Ci ta wiedza Rafał?
Nie mogę zdradzić.
Czuję spisek :twisted:

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 03-12-2014, 13:30   

mjsystem napisał/a:
Czuję spisek :twisted:

Ja tu czuję webasto :mrgreen: .

Co do spalania, to lancer nie ma wskaźnika spalania chwilowego :?:

farel 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 03-12-2014, 17:06   

moim zdaniem maksymalnie spali litr. Nie mam pewności ale focus diesel 1.8 którym czasem jezdzę pokazuje na postoju 0,6l/h a przy właczonej klimie tak max. o,9l/h. Nie wiem czy można potównywać w tym przypadku rope do benzyny.

Odpowiedz do tematu