[3.2 DID] Co zasilają dwa akumulatory |
Autor |
Wiadomość |
vaiomark [Usunięty]
|
Wysłany: 19-01-2009, 15:31 [3.2 DID] Co zasilają dwa akumulatory
|
|
|
Witajcie!
Po pierwszych pieszczotach i pocałunkach - nadchodzi opamiętanie i chęć poznania nowego nabytku.
Też tak przecież mieliście, prawda?
No więc. Nie nalewać się ze mnie!
Mitsubishi Pajero, 3.2 d-id. 200 koni, nowiutki. Zdjęcia już Wam pokazałem.
Ma pod maską dwa akumulatory. Niestety - do dziś nie udało mi się zdobyć informacji, jak one są połączone, jak ładowane i co zasilają.
Powinny być ładowane oczywiście razem ale używane osobno. Jeden tylko do rozrusznika, drugi do świateł i innych odbiorników.
Wiecie, jak jest? Macie jakieś sprawdzone informacje na ten temat?
Po prostu lubię wiedzieć, co i jak działa.
Wasz
Marek |
Ostatnio zmieniony przez Gene 03-06-2009, 11:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 19-01-2009, 17:00
|
|
|
Dwa aku działają razem, maja za zadanie dostartzyć duzo mocy przy niskich temperaturach. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
elili [Usunięty]
|
Wysłany: 19-01-2009, 18:35 Re: Co zasilają dwa akumulatory w Pajero 3.2 d-id?
|
|
|
vaiomark napisał/a: |
Powinny być ładowane oczywiście razem ale używane osobno. Jeden tylko do rozrusznika, drugi do świateł i innych odbiorników.
|
Nie wiem jak jest w nowym Pajero.
Ale możliwe jest również podłaczenie akumulatorów przez separator. Zastosowanie separatora umożliwia ładowanie akumulatora dodatkowego, który wykorzystuje się do zasilania na przykład wyciągarki, komputera pokładowego, wykorzystanie na campingu a nawet korzystanie z rozbudowanego sprzętu audio (oj duuużo prądu), a jednoczesnie gwarantuje ponowne uruchomienie samochodu z akumulatora podstawowego. |
|
|
|
 |
dominik32 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-01-2009, 17:31
|
|
|
przychylam sie do odp Zbyszekm,
akumulatory sa połaczone równolegle w celu podniesienia pojemnosci "mozna nazwac to potocznie mocy" czyli oba akumulatory sa polaczone do masy (nadwozia) (kazdy osobno) dodatkowy akumulator jest podlaczony plusem do plusa podstawowego akumulatora a ten podstawowy z plusa do odbiornikow w aucie. Teoretycznie dodatkowy akumulator mozna odlaczyc i nic sie nie powinno stac (spadnie pojemnosc zestawu o 1/2) oczywiscie nie jest to zalecane. Zapomnialbym nadmienic ze takie polaczenie jest w Pajero III (w IV tylko podejrzewam ze jest tak samo) |
|
|
|
 |
vaiomark [Usunięty]
|
Wysłany: 02-02-2009, 09:04 Mitsubishi Deutschland przysłał mi odpowiedź.
|
|
|
Witajcie!
Na moje pytanie w sprawie akumulatorów dostałem oficjalną odpowiedź od Mitsubishi Deutschland.
Piszą oni:
"W Pańskim samochodzie akumulatory połączone są równolegle i zasilalą OBA całą elektronikę."
Czyli - wiemy już jak jest. Ale taki separator - byłby przydatny. Umożliwiłby ewentualnie start z drugiego akumulatora w przypadku awarii / rozładowania się tego pierwszego.
Ciekawe, czy da się taki separator zainstalować.
Wasz
Marek |
|
|
|
 |
pajeroX
Mitsumaniak

Auto: Mitsu Pajero 3.2 Di-D WAGON
|
Wysłany: 02-02-2009, 09:14 Re: Co zasilają dwa akumulatory w Pajero 3.2 d-id?
|
|
|
Dwa akumulatory zasilaja to samo co jeden |

|
|
|
|
 |
exc_racing [Usunięty]
|
Wysłany: 02-02-2009, 15:54
|
|
|
Akumulatory są dwa ponieważ Pajero posiada elektryczną nagrzewnice. |
|
|
|
 |
PiotrC
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 266 Skąd: Śląsk, Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 02-02-2009, 17:51
|
|
|
exc_racing napisał/a: | Akumulatory są dwa ponieważ Pajero posiada elektryczną nagrzewnice. |
Nie każdy.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Patriko
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero
|
Wysłany: 01-12-2013, 17:21
|
|
|
Witam,jakiej mocy akumulatory należy zamontować do Pajero IV did.Posiadam 2 i na żadnym nie ma oznaczenia a powoli ich moc się kończy. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 01-12-2013, 22:51
|
|
|
Generalnie sranie w banie i tyle. Połączenie równoległe powinno być stosowane tylko w momencie rozruchu silnika , wżywania wyciągarki jako opcja i np. Stosowania elektrycznej nagrzewnicy, do reszty zadań starcza 1szt. Oszczędności Mitsu i brak separatora to wielka porażka. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 02-12-2013, 15:11
|
|
|
Patriko napisał/a: | jakiej mocy akumulatory należy zamontować do Pajero IV did. |
12V 90-95 Ah . |
|
|
|
 |
Patriko
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero
|
Wysłany: 02-12-2013, 16:15
|
|
|
PiotrKw, dzisiaj kupiłem jeden który padł.Z katalogu dobrano bosch 70 Ah.Ciekawe to wszystko?! |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
|
Wysłany: 02-12-2013, 16:53
|
|
|
Pojedyncze 70-75 Ah stosowane są w wersjach z silnikiem benzynowym . Nie wiem czy benzyna występuje z dwoma aku , nie spotkałem się z tym . |
|
|
|
 |
Woju
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero IV
|
Wysłany: 07-12-2016, 20:44
|
|
|
Czyli jeśli przy założeniu że w PIV aku sa podłączone równolegle podłaczenie prostownika i ładowanie jednego aku powoduje ładowanie obu... (oczywiście przy braku separatora). Ale nie kontroli na stopień doładowania. Czy zalecacie zdjąć klemę z jednego aku gry doładowywany jest drugi ? |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
|
Wysłany: 07-12-2016, 21:13
|
|
|
W III miałem dwa po 95 Ah i ładowałem oba podłączając do jednego nie rozpinając żadnej z klem.
W IV raczej nic nie zmienili .
I nie ma co zakładać , aku są podłaczone równoległe , inaczej miał byś instalację 24 V |
|
|
|
 |
|