Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
trzęsie mocno przy 90km/h lancer wagon
Autor Wiadomość
Myszon 
Forumowicz

Auto: Lancer V station wagon 1.6 16V
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-04-2013, 14:14   trzęsie mocno przy 90km/h lancer wagon

Witam.Mial ktos podobny problem?Drgania odczuwalne w kabinie z gory na dol zaczynaja sie od 85km/h i pozstaja do 100km/h.
Oponki zmienione na letnie ,kola wywazone.Bylem dzis u mechanika i sprawdzilem sam kilka rzeczy.Wahacze,koncowki drazkow,lacz stab ,opony ,ok.Zbierznosc dzis ustawiona.Sa delikatne luzy na przegubach przy skrzyni ale gosc stwierdzil ,ze to normalne.Amorki sprawdze na stacji.Zmienie tez dzis kola z tylu na przod.Konczy sie sprzeglo to wiem.Ale czy to moze miec taki wplyw?Dodam ze jak wciske mocno gaz na 5- tce to drgania sie nasilaja w tych przedzialach predkosci.Jeszcze dzis posmigam i ocenie jak to wyglada na innych biegach.Dzieki za podpowiedzi

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Wysłany: 18-04-2013, 19:59   

Przegub/-y wewnetrzne.
Temat o Colcie...
'97 Galant EA2W, 2,0 GLS - 4G63 (II 2009 - IV 2017)
Od Lancera do Galanta...
'94 Lancer CB4W GLXi, 1.6 - 4G92 (II 2005 - II 2009)

Myszon 
Forumowicz

Wysłany: 18-04-2013, 21:22   

Dzięki KaWu za szybka reakcje:)Na moje szczescie badz nieszczescie cos jest z kolami.Mimo wywazenia cos musialo byc pominiete.Dziwne ,ze zostalem wypuszczony z taka usterka.Wroce do zakladu i dowiem sie czy to felgi czy opony.Gdyby jednak nie gosc poznany dzis na garazach i zapozyczonych kolach zimowych od lanosa ktore pasowaly idealnie moglbym wymienic pol auta poczynajac od przegubow badz calych polosi.Temat zamkniety.Dzieki

Hornet 
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Wysłany: 18-04-2013, 21:46   

Krzywe felgi. Miałem to samo, w tym samym zakresie prędkości. Koło było wyważone, ale to nic nie pomaga jak felga jest krzywa, o co nie trudno na naszych drogach. Odkryli to w warsztacie oponiarskim, od razu im się rzuciło w oczy za dużo ołowiu na kołach. Przed tym opony zmieniałem w "najbliższym" garażu :P
Znajdź dobry warsztat oponiarski, papraków z garaży mijaj z daleka !

Myszon 
Forumowicz

Wysłany: 24-04-2013, 09:37   

Mimo ponownej wizyty w zakaldzie sprawa sie nie wyjasnila.Kola zostaly ponownie wywazone.Spec ocenial kola przy mojej obecnosci.Stwierdzil ,ze opony jak i felgi sa w porzadku.Dziwne.Wspomne jedynie,iz po zakupie auta prostowalem jedna z felg i przy przekladkach znalazla sie na przodzie.Wniosek nasuwa sie tylko jeden.Felga prostowana juz nigdy nie bedzie w takiej kondycji jak nowa dlatego powinna jezdzic na tyle tak jak teraz mam.Wywazanie widocznie tez nie jest w stanie wykryc tak malej odchylki od normy.Sam zerkalem na ten proces i nie widzialem zeby bylo cos z tymi kolami.
Gdyby jednak opony zostaly zdjete z felgi z zbadane na maszynie moze wygladaloby to troche inaczej.Taka moja refleksja na ten temat.

CB4W_00 
Forumowicz

Auto: Grandis 2.4+LPG/Colt 1,3+LPG
Wysłany: 24-11-2013, 20:51   

Odkopie temat.
Czy problem rozwiązany?

Mam podobnie tyle że u mnie drgania występują w przedziale 70-90km/h najbardziej w okolicy 80 telepie całą budą, co ciekawe na kierownicy nic nie czuć. Przy 100-120 problem jakby zanika i pojawia się w okolicy 140km/h.

Co ciekawe raz telepie mocno innym razem prawie wcale, jednak coraz bardziej się to nasila.

Myszon 
Forumowicz

Wysłany: 25-11-2013, 16:11   

U mnie jest problem z kolami a bliżej oponami.Zamontowałem kiedyś przypadkowo od kumpla koła od lanosa i drgań na nich nie było.

CB4W_00 
Forumowicz

Wysłany: 25-11-2013, 20:18   

A zbieżność może mieć na to wpływ ?

Myszon 
Forumowicz

Wysłany: 26-11-2013, 16:09   

Brak zbieżności może zniszczyć Ci opony do tego stopnia ze powodują drgania.Jak masz możliwość to zapodaj kola z innego pojazdu i będziesz wiedział.Wszystko masz ładnie podokręcane w zawieszeniu?

CB4W_00 
Forumowicz

Wysłany: 26-11-2013, 20:17   

Zawieszenie jest ok, wymienione oba drążki kierownicze i końcówki, łączniki stabilizatora i tuleje, zrobione wahacze. Jedyne czego nie wymieniałem to amortyzatory, na przeglądzie było coś koło 70%. Poszukam kogoś z takimi samymi oponami i sprawdzę.

Myszon 
Forumowicz

Wysłany: 26-11-2013, 20:30   

tzn kołami?:)a wrzuc tył na przod lub jak masz to zimowki

CB4W_00 
Forumowicz

Wysłany: 28-11-2013, 22:04   

Wczoraj byłem na wyważaniu niby opona w prawym przednim kole kręci się mimośrodowo, felgi bez zarzutów na wszelki wypadek zostało przerzucone z przodu na tył.
Felgi nie są pokrzywione, ciężarków wyważających jest niewiele, koła na przodzie na 100% są w b.dobrym stanie. Efekt telepania nie ustąpił.

Myszon 
Forumowicz

Wysłany: 29-11-2013, 10:04   

Czyli jedna opona walnięta?Skoro tak to drga teraz z tyłu czy nic w odczuciu się nie zmieniło?
U mnie goście twierdzili,że opony jak i felgi są ok.Dwukrotnie wyważane bo telepało i stawiałem na złe wyważenie bądź jakieś niedociągnięcie serwisu.Zapodałem od kolegi koła z oponami zimowymi i przestało telepać.Jakie masz opony?Który rocznik i ile na nich latasz?
Te opony na których jeżdżę są zjechane w jakiś sposób ale niestety tego nie widać gołym okiem.
U mnie to czuć jak przodem trzepie.
Może u Ciebie jest coś innego.Jaki stan amorków?Przejrzyj też poduszki silnika.
U mnie to na 100% kola(stawiam na opony ale kto wie może felgi bo jedna była prostowana a twierdza ,ze felgi są ok.).Jak pisałem wyżej.Jak masz możliwość to zapodaj koła od kogoś innego.Ciężko trafić taki zestaw od znajomego z tym rozstawem i śr.centrująca.U mnie się udało.
Masz osobne komplety kół na lato i zimę?Jeśli tak to wrzuć zimę i zobaczysz.

CB4W_00 
Forumowicz

Wysłany: 01-12-2013, 11:13   

Mam dwa zestawy kół na obu telepie, zamieniałem przód z tyłem bez większych efektów. Teraz na przodzie mam na 100% dobre koła zimówki i telepie dalej. Najbardziej na 5-biegu w okolicy 70-90km/h.
W obu zestawach koła nie są nowe, na pewno zimówki mają z 5-6lat, nioe wiem ile letnie ale też młode nie są bo mimo przyzwoitego bieżnika na mokrej nawierzchni kiepska jest przyczepność.

Myszon 
Forumowicz

Wysłany: 02-12-2013, 11:24   

Spotkalem sie z takim przypadkiem ze srednice centrujace na felgach sie rozniely z tymi na piascie o ulamek mm.Byly jakos wyrobione pierscienie centrujace.Jak jest u Ciebie?
Ja w pt zmienialem z letnich na zimowe.Mam jeden zestaw alufelgi i przekladam.Kazalem sprawdzic wszystko.Felgi idealne a jedna tyci odbiega bo byla prostowana.Na letniej gosc znalazl wade.Wiec juz wiem ,ze dwie gumy do kosza.Smigam na zimowych i tez drga ale duzo mniej.Wszystkie opony ktore kupilem byly juz uzywane i stad te wady na letnich jak na zimowych.Opony wygladaly jak nowe z duzym bieznikiem ale widocznie byly wadliwe i trafily na mnie.Wiesz.Jezdze i omijam predkosc 90km/h i jest dobrze.
Przerzucę jeszcze jak bede mial czas przod na tyl i napisze co i jak.U mnie wskazuje wszystko ,ze opony bo mialem kola kumlpa i jak po stole.
Drgamia moga tez powodowac polosie a zwlaszcza luzy w pionie w okolicach przegubów.Nie mam wiecej pomysłów....

[ Dodano: 13-12-2013, 17:22 ]
JAk tam Kolego?
Doszedłes do tego co jest przyczyna?

Odpowiedz do tematu