Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.6] Wyciszenie komory silnika
Autor Wiadomość
antimatter 
Nowy Forumowicz

Auto: Suzukl SCross 4x4, był ASX 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-12-2013, 10:02   [1.6] Wyciszenie komory silnika

Na angielskojęzycznym forum mitsubishi znalazłem ciekawy temat o wygłuszaniu komory silnika:
http://forums.evolutionm....und-dampen.html
Jak widać da się przykleić maty pod oryginalną matę od strony grodzi. Podejrzewam że użyty materiał to jakaś pianka butylowa (coś w stylu GMS-01).
Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Wydaje się to dość proste do wykonania, bo z silnikiem 1.6 dostęp do grodzi jest dość łatwy. Czy taka ingerencja może wpłynąć na gwarancję? Czy myślicie że to może naprawdę pomóc?

[ Dodano: 05-12-2013, 10:08 ]
Tak przy okazji sprzedam wam jeden ciekawy trik do wygłuszania. Wygłuszając bagażnik zauważyłem że pomimo wyłożenia go dwoma warstwami różnych mat dalej słyszę metaliczny dźwięk. Źródłem była aluminiowa osłona termiczna nad tłumikiem. Wziąłem mały kawałek maty wygłuszającej (5cm x 5cm) i przykleiłem go do osłony (od góry). I brzęczenie ustało. Jak znajdę chwilkę to popróbuję czy da się to samo zrobić z "blaszką która lata" osłaniającą grodź silnika.

Bojakk 
Forumowicz
Bojakk

Auto: był ASX 1.8 HP 4WD
Wysłany: 05-12-2013, 12:14   

Wpłynąć na gwarancję nie powinno, ale każdy będzie to interpretować na własny sposób, MMP pewnie na niekorzyść klienta. Czy aż tak doskwiera hałas od silnika w 1.6, czy może na przykład odgłosy pracy zawieszenia?
Mam inne pytanie, czy nie przymierzałeś się może do wygłuszenia nadkoli, jak dla mnie tutaj jest w miśku pies pogrzebany. Jeśli rozpracowywałeś może ten temat, to mam prośbę o kilka słów co i jak.

antimatter 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-12-2013, 15:32   

Cała zabawa z wygłuszaniem polega tylko na tym, żeby rozebrać tapicerkę do gołej blachy i na to przykleić kilka warstw różnych materiałów wygłuszających. Ja póki co wykleiłem bagażnik i naprawdę da się odczuć różnicę. Mam instrukcję serwisową do wersji na rynek amerykański i tam są rysunki wszystkich mocowań plastików i kolejność ich rozbierania, ale jeszcze żadnego poważniejszego demontażu nie robiłem. Sam chętnie bym się dowiedział czy ktoś rozpracował jak dobrać się do nadkoli.
A co do głośności ASX'a 1.6, to nie uważam że jest to samochód głośny - on po prostu nie jest w ogóle wytłumiony. Myślę że warto wytłumić każdą część do której można się dobrać, bo naprawdę słychać różnicę.

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 05-12-2013, 16:37   

antimatter napisał/a:
... Mam instrukcję serwisową do wersji na rynek amerykański i tam są rysunki wszystkich mocowań plastików i kolejność ich rozbierania ...

Bardzo ciekawa rzecz - czy jest możliwość abyś tę instukcję udostępnił ?

antimatter 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-12-2013, 16:46   

Service manual ASX USA:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=72548

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 05-12-2013, 16:50   

Dzięki :lol:

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 06-12-2013, 00:56   Re: Wyciszenie komory silnika

antimatter napisał/a:
Źródłem była aluminiowa osłona termiczna nad tłumikiem. Wziąłem mały kawałek maty wygłuszającej (5cm x 5cm) i przykleiłem go do osłony (od góry).

Mam nadzieję, że sprawdziłeś najpierw klasy palności tej maty... :roll:

antimatter 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-12-2013, 10:02   

Sprawdziłem że tą matę można stosować do wygłuszania komory silnika i że temperatura pracy jest do 120 st. C, więc myślę że się nadaje. Przykleiłem ją na osłonę termiczną od strony samochodu (a nie od strony tłumika), więc nie chyba się nie zapali :P

[ Dodano: 06-12-2013, 11:46 ]
Wpisałem w googla jak zrobić wyciszenie brzęczącej osłony tłumika i wyszło że można do tego zastosować taśmę samoprzylepną stosowaną do owijania tłumików. Wytrzymałość temperaturowa do 1200 st. C. Chyba coś takiego kupię sprawdzę jak działa. Na pewno będzie bezpieczniejsze niż kawałek maty polimerowej do 120 st. C.

veramente 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 11-06-2014, 00:02   

Czy takie/inne wygłuszanie oferują w ASO? Podczas jazdy jest faktycznie trochę głośno w środku. :|

tyku 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Wysłany: 11-06-2014, 13:34   

antimatter napisał/a:
Źródłem była aluminiowa osłona termiczna nad tłumikiem. Wziąłem mały kawałek maty wygłuszającej (5cm x 5cm) i przykleiłem go do osłony (od góry). I brzęczenie ustało.
- Miałem to samo w lancerku, szczególnie jak subwoofer dudnił w bagażniku. :D Zastosowałem piankę montażową ognioochronną (punktowo w paru miejscach wstrzyknąłem) już 3 lata się trzyma. :shock:

ninja_cat 
Nowy Forumowicz

Auto: Poluje na ASX
Wysłany: 18-10-2014, 20:53   

veramente napisał/a:
Czy takie/inne wygłuszanie oferują w ASO? Podczas jazdy jest faktycznie trochę głośno w środku. :|

Podobno mozna cos takiego zalatwic. Nie znam szczegolow - moze bede wiedzial w przyszlym tygodniu.
Ma ktos jakies doswiadczenie?

Odpowiedz do tematu