Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
To i na mnie padło, chcę kupić Elę :)
Autor Wiadomość
Januu 
Nowy Forumowicz

Auto: Peugeot 406 :)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-11-2013, 22:10   To i na mnie padło, chcę kupić Elę :)

Na początek witam wszystkich.

Jak w temacie. Czas kupić Elę.

Na razie obejrzałem dwie. Pierwsza odpadła w przedbiegach, auto skatowane i przekręcony licznik.

Co sądzicie o tej: http://otomoto.pl/mitsubi...-C29918770.html

Wstępne oględziny już przeprowadzone. Skrzypi pedał sprzęgła lub samo sprzęgło - ten typ tak ma. Akumulator jest do wymiany. Przebieg jest realny oraz zgodny z książką serwisową. VIN rozkodowałem, nic ciekawego nie znalazłem. Chcę ją jeszcze zabrać do ASO, podpiąć pod kompa w poszukiwaniu błędów i na kanał pooglądać od spodu.

Co o niej sądzicie?

romero 
Mitsumaniak

Auto: L200 INSTYLE/2008/136 KM/AT
Wysłany: 23-11-2013, 09:43   

Na zdjęciach wygląda raczej O.K.
Pozdrawiam.

Mondo_cane 
Forumowicz

Auto: L200 2009
Wysłany: 08-12-2013, 22:31   

Ahoj,
Pojazd nie wygląda na zdjęciach na zmęczony jazdą terenową (na zdjęciach lakier się błyszczy, nie są widoczne mikrorysy również od mycia wysokociśnieniową myjką).
A moja prywatna rada - poproś sprzedającego o możliwość własnoręcznego - kubełek, szczotka i gąbka - umycia pojazdu. Dostrzeżesz szczegóły w innym przypadku niewidoczne.

Zaglądając od spodu zwróć uwagę na wycieki z przekładni, skrzyni i obszaru silnika.
Każdy wyciek to dodatkowe pytanie do sprzedawcy. Poza tym na zimnym silniku zajrzałbym pod korek każdego łatwo dostępnego płynu eksploatacyjnego - chłodzenie, hamulcowy, olejowy, klima. Smród lub silne zabrudzenie to wskazówka, że nie bardzo dbano o ten pojazd.
Kupując jeszcze raz L200 zajrzałbym w/do:
* uszczelki okien i drzwi,
* kuwetę/pakę - jej stan ogólny, zarysowania, wgniecenia, rdza,
* przedział silnikowy - powinien być w miarę równo przybrudzony, zakurzony,
* rama - powinna być równomiernie ruda ale tylko powierzchniowo, zobacz czy jest wyraźnie widoczny numer seryjny wybity na ramie, porównaj go z dowodem ;)
* hak - stopień skorodowania profilu zamkniętego na którym zazwyczaj zamocowany jest hak oraz stopień skorodowania gniazda wtyku przyczepki,
* układ jezdny - sprawdź równomierność zużycia opon, szczególnie z przodu, a przy hamowaniu na odgłosy z łożysk; jeśli to możliwe poproś aby obecny właściciel przewiózł cię na tylnym siedzeniu kilka kilometrów - posłuchasz tyłu. Na wybojach nie powinno być słychać żadnych stuków. Zweryfikuj ciśnienie powietrza w oponach przed tymi testami - do jakiego zazwyczaj były pompowane,
* winda koła zapasowego - opuść je i podnieś z powrotem,
* pamiętaj aby pobawić się WSZYSTKIMI elektrycznymi przełącznikami.

posłuchaj człowieka co ma do powiedzenia o samochodzie i nie napalaj się. W miarę możliwości weź nawet "lajkonika" w temacie samochodów, żeby więcej oczu patrzyło na ten sam pojazd. Tyle ;)

Kuba

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 08-12-2013, 23:33   

Mondo_cane napisał/a:

A moja prywatna rada - poproś sprzedającego o możliwość własnoręcznego - kubełek, szczotka i gąbka - umycia pojazdu.

Za kubełek, gąbkę i szczotkę to bym Cie pogonił gdzie raki zimują :twisted: .
Najpierw piszesz, że rys nie widać, a potem przed kupnem chcesz tych rys narobić?
Świetna rada... Mycie auta "gąbką, szczotką i kubełkiem" przy oględzinach, żeby więcej dostrzec :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A ciśnieniowo nadkola Cisowianką lekko gazowaną :mrgreen:

Sorry Mondo_cane, za lekką szyderę, ale cos takiego przeczytałem po raz pierwszy w życiu i nadal chłonę :shock:

Owszem, auto bardzo szczegółowo poznajemy podczas ręcznego mycia, ale... nie "gąbką i szczotką" i nie przed kupnem oglądanego auta... :wink:

Mondo_cane 
Forumowicz

Wysłany: 09-12-2013, 06:23   

mkm każdy ma swój sposób kupowania i cieszy mnie, że sprawiłem odrobinę uśmiechu u Ciebie:) A moją radę potraktowałbym jako zachętę do spokojnego "zapoznania się" z potencjalnym nabytkiem przed dokonaniem decyzji o zakupie.
Zbyt często niestety przy pierwszym oglądzie, szczególnie osobie nie zajmującej się handlem samochodami, umykają drobne szczegóły, które później mogą odbić się kosztowną czkawką.

Jeśli masz lepszą lub skuteczniejszą radę dla Januu to chętnie ją poznam :)

Kuba

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 09-12-2013, 07:04   

Mondo_cane, ale tak szczerze... :D
Ile aut umyłeś podczas oglądania? :wink:

Mondo_cane 
Forumowicz

Wysłany: 09-12-2013, 17:21   

mkm... ale tak szczerze wnosisz coś do tego wątku tym pytaniem? :) Chcesz pogadać to zapraszam na priv.

piotr-stihl 
Forumowicz

Auto: mitsubishi L200
Wysłany: 09-12-2013, 19:59   

Ha ha

kubełek z wodą - dobre

ale chyba sobie na głowę :D :D :D

była vitara v6

http://arborysci.net/index.php

Odpowiedz do tematu