Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
SMART TV czy Media Center?

SMART TV czy Media Center?
Smart zaimplementowane w urządzeniu
42%
 42%  [ 3 ]
Zewnętrzne Media Center
57%
 57%  [ 4 ]
Głosowań: 7
Wszystkich Głosów: 7

Autor Wiadomość
Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-12-2013, 14:49   SMART TV czy Media Center?

Olivia w temacie o TV zapytała o telewizor ze smartem.

Ciekaw jestem Waszych spostrzeżeń z użytkowania urządzeń z zaimplementowanym smart - typu TC, BR, DVD itp.

Moje doświadczenia ze smartem są takie, że te wszystkie dodatkowe funkcje są chyba tylko po to by przyciągać potencjalnego nabywcę, bo funkcjonalność i działanie są na bardzo niskim poziomie. A diagnozowalność problemów sieciowych jest prawie niemożliwa.

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 05-12-2013, 18:19   

A jak brzmi pytanie?
Czego używamy?

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 05-12-2013, 19:48   

Tak, czego używacie i jakie są Wasze spostrzeżenia :)

misjonarz. 
Mitsumaniak
\KSG/

Auto: Subaru OBK III
Wysłany: 06-12-2013, 10:20   

ja mam wynalazek o nazwie andrino. I jest o tyle lepszy od smarta, bo jest na androidzie, a co za tym idzie jest masa programów na to. Poza tym jeszcze lepszy patent w tym urządzeniu to pilot z pełną klawiaturą qwerty z żyroskopem. Więc obsługa jest znacznie łatwiesza. Wadą natomiast jest to że sam sprzęt nie jest najnowszej generacji (chyba że wyszło coś lepszego) i parametrami nie szokuje - więc jest trochę wolny.

Gość zobacz mojego misia

ex colt 1,8 gti '90
ex rover 218 SD '94
ex EA2W SE '98
ex EA5W '00

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 06-12-2013, 10:37   

Pod smarta polecam coś z grafiką ION2.

Pilot z żyroskopem można dokupić do każdego kompa na windzie/linuxie/andku. Ja żuywam takiego: http://www.amazon.com/iPa...d/dp/B00A8CRWKG i też mogę polecić :)

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 07-12-2013, 13:50   

Używałem kilka wersji SMART TV od samsunga. Technologia jest ok, niestety nie uruchamia się za naciśnięciem przycisku tylko chwilę to trwa (samo odpalenie się systemu plus "ładowanie" się aplikacji. No i dodatkowo wszystko zależy od samej aplikacji, np IPLA w poprzedniej wersji (powiedzmy sprzed roku) była wygodniejsza i szybsza, aktualna wydaje się bardziej wolna. Ostatnio testowałem też TVN Player i wyszła porażka. Niby film można oglądać ale jak zaczną się reklamy i w czasie jednej z reklam na moment coś przytnie internet to aplikacja głupieje (wyskakuje menu, ale film pod spodem idzie nadal).

honor 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6
Wysłany: 12-12-2013, 12:02   

Owczar napisał/a:
Pod smarta polecam coś z grafiką ION2.

Pilot z żyroskopem można dokupić do każdego kompa na windzie/linuxie/andku. Ja żuywam takiego: http://www.amazon.com/iPa...d/dp/B00A8CRWKG i też mogę polecić :)

ION2 może i był dobry jak wychodził ponad 3 lata temu. Teraz dostępny tylko jako używany i wydajność jest słaba jak na dzisiejsze standardy.

Ja mam HTPC na celeronie G1610, ciągnie z gniazdka ~16W bez obciążenia, a maksymalnie poniżej 50W. Do tego wydajnościowo wystarcza w zupełności do zastosowań multimedialnych. Windows 7 odpala się poniżej 10 sekund z dysku SSD. Do tego klawiaturka bezprzewodowa z touchpadem Logitech K400.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 12-12-2013, 12:29   

honor napisał/a:
ION2 może i był dobry jak wychodził ponad 3 lata temu. Teraz dostępny tylko jako używany i wydajność jest słaba jak na dzisiejsze standardy.

No ciekawe, biorąc pod uwagę, że wciąga nosem każdy film full hd- także 3D i nawet na moment się nie zatnie. A procesor utylizowany jest w tym czasie tylko przez procesy systemowe :) Może i są lepsze rozwiązania, ja akurat wykorzystałem technologię, którą miałem pod ręką.

honor napisał/a:
ciągnie z gniazdka ~16W bez obciążenia, a maksymalnie poniżej 50W

Mój asus ciągnie od 11 do 32W z zasilaniem matrycy- przy wyłączonej matrycy jest to kilka W mniej. Przy odtwarzaniu filmu 720p z matrycą pożera 23W.

honor napisał/a:
Windows 7 odpala się poniżej 10 sekund z dysku SSD.

Ja stosuję suspend to ram. System jest gotwy do pracy szybciej niż TV-maks 2 sek. Dodatkowo wstaje z wszystkimi uruchomionymi programami w tle, a trochę ich jest :) Główna zaleta tego rozwiązania to wszystkie szyfrowane wolumeny zamontowane po starcie. No i WOL działa, dzięki czemu mogę sobie włączać serwowanie smb z dowolnego urządzenia i miejsca.

honor napisał/a:
Do tego klawiaturka bezprzewodowa z touchpadem Logitech K400.

Jak dla mnie za duża- nie wyobrażam sobie trzymać takiejklawiatury na stoliku w salonie ;) Dodatkowo brakuje obsługi TV w jednym urządzeniu.

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 12-12-2013, 12:58   

Owczar napisał/a:
Główna zaleta tego rozwiązania to wszystkie szyfrowane wolumeny zamontowane po starcie.
Chyba to raczej wada, po co szyfrować, skoro hasło jest ustawione "na stałe" w urządzeniu.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 12-12-2013, 13:01   

Nie jest zapisane na stałe w urządzeniu tylko w pamięci ram. Odłączenie od zaislania powoduje jego bezpowrtne skasowanie. Chyba, że zamrozisz kość ram ;)

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 12-12-2013, 14:10   

Owczar napisał/a:
Nie jest zapisane na stałe w urządzeniu tylko w pamięci ram. Odłączenie od zaislania powoduje jego bezpowrtne skasowanie. Chyba, że zamrozisz kość ram ;)
Czyli "budzę" urządzenie i mam dostęp do zaszyfrowanego dysku, bez hasła, klucza, tokena, czy czegokolwiek.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 12-12-2013, 14:49   

Tak, ale trzeba mieć fizyczny dostęp do tego komputera. Nawet gdyby ktoś się włamał do mieszkania i miał dostęp akurat do tych danych, to nie byłoby to problemem. Ważne dane się same nie montują :) Kwestia co jest zabezpieczone i w jakim celu. Inna sprawa, że dysk jest zewnętrzny i gdy go odłączę i przewożę to nie ma możliwości nieautoryzowanego dostępu gdy go zgubię. Ale gdy korzystam z tego dysku w domu, to nie mam potrzeby wpisywać hasła za każdym razem gdy włączam komputer.

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 12-12-2013, 15:59   

A czy technicznie i sprzętowo ktoś wyjaśni jak samemu zbudować "media center" - home-made? Da sie.... jak tak to na jakich podzespołach.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 12-12-2013, 17:55   

Generalnie home made media center to komputer z odpowiednim softem.

Jeśli chodzi o soft to najpopularniejszy i cały czas rozwijany to właśnie XBMC.

Jeśli chodzi o sprzęt to tutaj jest najwięcej różnych możliwości.

Musisz sobie zadać pytanie czego oczekujesz od tego media center, a potem dobrać sprzęt pod wymagania. Samo oprogramowanie zadziała nawet na RaspberyPI, ale nie ma się co spodziewać rewelacji w takim zestawieniu.

Ja bym zaczął od tego ile masz miejsca na ten sprzęt. Potem poszukał obudowy lub od razu gotowego HTPC- pod tym hasłem na allegro można znaleźć gotowca.

Teraz pytanie co chcesz odtwarzać. Jeśli będą to filmy Full HD i 3D to musisz dobrać komponenty żeby bez problemy uciągnęły takie multimedia.

Dalej jakie chcesz mieć peryferia i dodatkowe urządzenia:
-dysk zewnętrzny czy wewnętrzny
- napęd dvd, bluray - tak samo, wbudowany czy zewnętrzny
- zasilanie pasywne czy aktywne (podobnie z resztą podzespołów- jeśli ma być cicho to musisz szukać podzespołów chłodzonych pasywnie)

Czy obudowa ma obsługiwać pilota zewnętrznego- ja polecam jednak płytę główną, która obsługuje wake up on USB, wtedy każdym pilotem uniwersalnym na usb uruchomisz sprzęt.

Jeśli chcesz słuchać bezstratnej muzyki to warto też pomyśleć o DAC-u. Chyba, że używasz amplitunera i wystarczy Ci HDMI.

No i warto by HTPC miało USB 3.0 oraz hdmi 1.4

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 13-12-2013, 07:31   

Marcino napisał/a:
A czy technicznie i sprzętowo ktoś wyjaśni jak samemu zbudować "media center" - home-made? Da sie.... jak tak to na jakich podzespołach.

Oczywiście. Obudowy są w formatach bardziej przypominających kwadrat czy nawet takie przypominające sprzęt AV nawet np. ze szczotkowanym frontem (ładnie to wygląda normalnie jak hiendowy odtwarzacz BD). Do tego płyta ITX lub do tych większych micro-ATX. Zasilacz zależny od obudowy może być SFX (te często są już z obudową) lub standard ATX. Reszta jest w miarę standardowa. Teraz karty graficzne w i5-tkach są bardzo wydajne więc można nawet pograć w mniej wymagające gry itd itp. Więc wszystko jest. Często te obudowy mają odbiornik podczerwieni itd.

Tutaj masz gotowe zestawy:
http://ocforum.pl/48-co-k...-ocforum-41268/

Tutaj ciekawa obudowa:
http://www.ms-tech.de/eng...cid/66/pdid/163

Do tej akurat nie wchodzi karta graficzna, ale są wyższe gdzie można zapakować low profile i są już w tym formacie wydajne karty. Wtedy można bez problemu grać nawet w BF4 :P

Odpowiedz do tematu