|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
rysowanie na parkingu (stłuczka) |
Autor |
Wiadomość |
cichy1124
Mitsumaniak
Auto: Galant EA2A 2.0+LPG tiptronic
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-12-2013, 22:58 rysowanie na parkingu (stłuczka)
|
|
|
Witam,
Przytrafiła mi się ostatnio stłuczka na parkingu, a dokładnie facet przetarł mi lekko autko.
Szkoda została obejrzana przez rzeczoznawcę i wyceniona.
I tutaj pojawia się moje pytanie: Czy można wyciągnąć więcej z odszkodowania?
Chodzi mi tutaj w szczególności o cenę części, bo jak na mój gust jest troszkę zaniżona.
Wiadomo za tą cenę naprawię uszkodzenie lekko po kosztach.
Może ktoś się zna na tego typu sprawach i powie jak to zrobić.
W uszkodzenia wpisane: błotnik, zderzak, maska, lampa.
Efekty
kosztorys 1
kosztorys 2
kosztorys 3
kosztorys 4
kosztorys 5
Z góry dzięki za wszelką pomoc. |
Ostatnio zmieniony przez cichy1124 13-12-2013, 15:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
misjonarz.
Mitsumaniak \KSG/

Auto: Subaru OBK III
|
Wysłany: 13-12-2013, 06:28
|
|
|
gdzie oni znaleźli nowy błotnik za 100 zł?
w cenach części napisane że lampa kosztuje 1500, pod spodem że liczą 70%, a na kosztorysie niecałe 500... jakoś mi się te procenty nie zgadzają.
poza tym ja bym jeszcze o nowy zderzak się upomniał. |
_________________ http://kabaret.tworzymyhistorie.pl/
Gość zobacz mojego misia
ex colt 1,8 gti '90
ex rover 218 SD '94
ex EA2W SE '98
ex EA5W '00
 |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 13-12-2013, 08:51
|
|
|
misjonarz. napisał/a: | gdzie oni znaleźli nowy błotnik za 100 zł? |
Ot chocby tutaj http://allegro.pl/blotnik...3763524284.html
Jedynie ten zamienny błotnik produkcji PingPong (tak sobie jedynie żartuje, bo dokładnie nie pamiętam nazwy, jest jednak podobna ), uznałbym, że pasuje jako tako, bez rewelacji, w dodatku trzeba sie nieco napocić aby to wygląd miało po montazu
Tak wogóle to trzeba im wyperswadować, ze zamienniki odbiegają dopasowaniem od oryginału, nie dość, że stłuczka obniża wartość auta to sposób w jaki auto zostało naprawionoe dodatkowo na to wpływa, jezeli udowodnisz, że ubezpieczalnia działa na Twoją szkodę, to będziesz miał dobra pozycję do otrzymania zasłużonej kwoty.
Komfortowa jest dla Ciebie ta sytuacja że nie zobligowują Cię do zwrotu starych wymienionych częsci ewentualnie przedstawieniu dowodu zakupu nalezytych częsci.
Co do samego kosztorysu, to jezeli zdjęcie nie jest odbiciem lustrzanym to uszkodzony jest bok lewy a nie prawy. Wersja Elegance (ma to duże znaczenie przy kalkulacji szkody, ot chocby głubi zderzak, maska)
Nowy reflektor przyznali w dodatku oryginalny, a gdzie kierunkowskaz
Dlavczego przyznali oryginalny reflektor a błotnik z zamiennika
Reflektor da się zakupić w podróbie to, że nie jest sterowany elektrycznie to im to lotto tak jak z dopasowaniem zamiennego błotnika
Zwróć jeszcze uwagę, że na końcu kosztorysu adnotują maksymalne akceptowalne kwoty przy udokumentowaniu naprawy:
Reflektor 1594.25zł
Błotnik 70zł
Nie licząc tego błotnika i kierunkowskazu masz całkiem fajną wycene |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
bart210
Mitsumaniak
Auto: Lancer X
|
Wysłany: 13-12-2013, 09:51
|
|
|
cichy1124 napisał/a: | Wiadomo za tą cenę naprawię uszkodzenie, ale zawsze lepiej jeszcze na tym zarobić. | Jak ubezpieczyciel trafi przez przypadek na tego posta to nic nie dostaniesz bo stwierdzi, że chciałeś wymusić odszkodowanie. |
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
|
|
|
 |
cichy1124
Mitsumaniak
Auto: Galant EA2A 2.0+LPG tiptronic
|
Wysłany: 13-12-2013, 15:14
|
|
|
"Zarobić" można różnie zrozumieć, np. rekompensata za stracony czas poświęcony na załatwienie wszelkich formalności oraz za obniżenie wartości auta.
robertdg napisał/a: | edynie ten zamienny błotnik produkcji PingPong (tak sobie jedynie żartuje, bo dokładnie nie pamiętam nazwy, jest jednak podobna ), uznałbym, że pasuje jako tako, bez rewelacji, w dodatku trzeba sie nieco napocić aby to wygląd miało po montazu |
czyli twierdzisz, że najlepier jakąś używkę dorwać?
robertdg napisał/a: | Nie licząc tego błotnika i kierunkowskazu masz całkiem fajną wycene |
Z tym się zgadzam, ale dodałbym jeszcze zderzak do kompletu.
Dzięki Panowie za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
|
|