Które głośniki wybrać? |
Autor |
Wiadomość |
bluecard88
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2W
Kraj/Country: Denmark
|
Wysłany: 18-12-2013, 15:57 Które głośniki wybrać?
|
|
|
Witam,
Z racji ,że zbliżają się święta postanowiłem zrobić prezent mojemu Miśkowi (no i sobie)
Muszę wymienić głośniki z przodu bo już jeden powoli się żegna. Wybór padł na poniższe :
-INFINITY REF 6500cx 270W
http://allegro.pl/infinit...3807163415.html
oraz na :
-HERTZ ESK 165
http://allegro.pl/zestaw-...3769745050.html
Czy ktoś miał doświadczenie z jednymi czy drugimi?
Ja osobiście jestem za Infinity , z kolei kumpel doradza HERTZ'a.
Mam w miare dobre radio, lecz nie mam wzmacniacza. Nie jestem ostrym melomanem, ale czasmi lubię podgłośnić nutę, więc oczekuje trochę basu i braku trzeszczenia/pierdzenia.
Tweeter'ów nie chcę wymieniać bo ori ładnie grają. |
_________________ Mitsubishi Galant EA2W- 98r
Nissan Almera N15- 99r
Kawasaki ZR7S- 02r
 |
|
|
|
 |
dmi
Mitsumaniak

Auto: Avance 2.5 V6 A/T
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Posty: 475 Skąd: Bydgoszcz
|
|
|
|
 |
bluecard88
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-12-2013, 16:14
|
|
|
Zgadza się , masz rację, ale nie wykluczone, że w przyszłości bym podrzucił jakis wmacniacz więc chyba pozostanę przy tych głośnikach tylko ciekawe czy będzie lepiej niż na ori czy za wiele się nie zmieni? Ori maja już 15 lat jakby nie patrzeć. |
Nissan Almera N15- 99r
Kawasaki ZR7S- 02r
 |
|
|
|
 |
dmi
Mitsumaniak

Auto: Avance 2.5 V6 A/T
Pomógł: 8 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Posty: 475 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 18-12-2013, 16:23
|
|
|
skoro przy tym zostajesz to jeszcze coś takiego jest :
http://allegro.pl/zestaw-...3787617222.html
też mam ten dylemat czy bedzie to lepiej grało...jakoś po świętach też chce kupić, ale do max 300zl |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

Auto: Był E88A jest Imprezka&BMW
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lut 2012 Posty: 651 Skąd: Pieniny
|
Wysłany: 18-12-2013, 23:19
|
|
|
dmi napisał/a: | Na twoim miejscu radziłbym kupić jakieś do max 250zł a resztę przeznaczyć na wzmacniacz będzie o NIEBO lepiej |
Nie sądzę, podejrzewam że będą miały za małą moc, o ile na samym radiu pograją, to na piecyku już będą pierdzieć.
Mam Helixy w podobnej cenie i trzeba było piecyk ściszać żeby nie pierdziały.
bluecard88, kup któreś z tych co pisałeś jak masz zamiar piec dokupić. A grały na pewno będą lepiej niż ori (twetery też zmień) na pewno zobaczysz różnicę. Jedna bardzo ważna rzecz porządnie wytłum drzwi. No i piecyk też jakiejś dobrej firmy znajdź. Osobiście też jestem za Infinity, marzą mi się Kappa Perfect w Galu, choć przyznam że o Hertz'ach HSK też myślałem. Te Hertz'y, które tu podałeś są deczko mocniejsze niż Infinity.
Niestety dobre Car Audio jest drogie, sam się o tym przekonałem. Jak już coś zdecydujesz i zamontujesz, daj znać jakie wrażenia słuchowe. Polecam słuchać z oryginalnych płyt CD, z MP3 dużo na jakości traci. |
_________________ Toyota odeszła
Jest Imprezka
Galant zgnił
Przygarnąłem BMW
 |
|
|
|
 |
MadReapeR
Forumowicz
Auto: Space Star FL 1.6
|
Wysłany: 19-12-2013, 00:55
|
|
|
Hertz gra bardzo fajnie, głeboki, bardzo dynamiczny bas, wysokie są w normie, zdecydowanie lepiej grają te tweetki niż w niższych DSK, gdzie jest tragedia.
Podrzucone gdzieś wyżej U-Dimension EL Comp 6 też bardzo ładnie, bardziej zrównoważony dźwięk mają. W sumie zależy jaką muzykę chcesz puszczać, bo od tego też może zależeć wybór głośników.
Pamiętaj, że bas, basem, ale tweety są bardzo ważnym elementem zestawu i to one tak naprawdę często robią różnicę - 8mm cewki jakie są zwykle montowane fabrycznie i są w tańszych zestawach mogą mocno pogarszać odczucia osłuchowe.
Im większa, tym dźwięk będzie ciekawszy. Wieść niesie, że jedwabna kopułka to must have dla dobrych tweeterów.
Infinity niestety nie słyszałem, choć słyszałem o firmie nieco dobrego i właśnie "w ciemno" jadą do mnie ich głośniczki też pod choinkę
Mógłbym Ci polecić jeszcze np. Morele Tempo 6. Kumpel ma i też bardzo fajnie grają. Chociaż mówię - wiele zależy co chcesz puszczać, bo np. do jakichś elektronicznych technów itd. to znów raczej średnio. |
|
|
|
 |
bluecard88
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-12-2013, 14:17
|
|
|
No jeszcze nie wiem na który się zdecyduję, ale może wezmę HERTZ'a bo ma tweetery w zestawie, więc też wymienię. Napewno zdam relację po wymianie, ale to po świętach jak do PL przybęde. Piecyk napewno też, ale to pewnie luty, marzec bo żona mnie zadusi za te inwestycje w galu |
Nissan Almera N15- 99r
Kawasaki ZR7S- 02r
 |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

|
Wysłany: 19-12-2013, 23:16
|
|
|
Ja bym jeszcze jakiś Subwooferek do tego polecił, ale to znów koszty i do niego musi być piec. Więc jak myślisz o wzmacniaczu w późniejszym czasie, to możesz zainwestować w 4 kanałowy,(chyba nie dużo większe pieniądze) 2 kanały na głośniki, 2 mostkujesz na subwoofer. A subwooferek znów za jakiś czas dokupisz.
No i tak się zaczyna zabawa w Car Audio, a to radyjko lepsze, a to głośniczki, jakiś piecyk, do tego tuba, kondensatorek, a i przypomniało mi się najważniejsze dobrej jakości i grubości przewody kup. To też PODSTAWA.
Trochę to kosztuje, ale jaka satysfakcja jak wsiadasz do auta włączasz ulubioną płytę i słuchasz z rozkoszą w uszach, a basik masuje ci plecy |
Jest Imprezka
Galant zgnił
Przygarnąłem BMW
 |
|
|
|
 |
bluecard88
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-12-2013, 22:29
|
|
|
No i wybór padł na Infinity, juz do mnie lecą maty też zamówione, jeszcze tylko pozostaje lepsze kable i zdam relację myślicie ,że kabel głośnikowy 2,5mm kw. będzie ok? |
Nissan Almera N15- 99r
Kawasaki ZR7S- 02r
 |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 21-12-2013, 08:30
|
|
|
Będzie ok. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

|
Wysłany: 21-12-2013, 21:13
|
|
|
[quote="bluecard88"] kabel głośnikowy 2,5mm kw. będzie ok?/quote]
Będzie ok, tylko ja bym też jakiś firmowy zapodał, nie no name. To też ma znaczenie. System grający będzie tak grał jak jego najsłabsze ogniwo. |
Jest Imprezka
Galant zgnił
Przygarnąłem BMW
 |
|
|
|
 |
MadReapeR
Forumowicz
Auto: Space Star FL 1.6
|
Wysłany: 22-12-2013, 19:55
|
|
|
Może niekoniecznie "firmowy", bo za markę można solidnie przepłacić, ale szukać uczciwego 99,9% OFC, bez żadnych aluminiowych żyłek, czy jakichś CCA czyli aluminiowych pokrytych tylko miedzią... |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

|
Wysłany: 24-12-2013, 16:51
|
|
|
MadReapeR, no mniej więcej mam to samo na myśli, nie musi być nie wiadomo jakiej firmy, bo i głośniki nie są najwyższej klasy, ale już z górnej półki i szkoda by było psuć dźwiek jakimiś chińskimi drutami. Ja mam Oelbach'y i cena za nie też nie była jakaś wygórowana. Kable prądowe do wzmaka kupiłem Alpharda, a kosztowały chyba drugie tyle co chińskie no name, czy jakieś marketowe zestawy. Więc jest akurat w czym wybierać na rynku. Jak za tą cenę to wydaje mi się wystarczająca jakość na początek i grajdoły tej klasy.
bluecard88, na pewno znajdziesz coś fajnego w dobrej cenie. |
Jest Imprezka
Galant zgnił
Przygarnąłem BMW
 |
|
|
|
 |
paweldm
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
|
Wysłany: 22-02-2014, 22:39
|
|
|
Z tymi kablami, to nie ma co przesadzać. We wzmacniaczu są mniejsze przekroje przez które przechodzi sygnał. W autach, gdzie są montowane fabryczne systemy nagłośnienia renomowanych firm audio, nie daje się grubych przewodów. |
|
|
|
 |
|