[Cari 1.6] Problem ze skrzynią ???? |
Autor |
Wiadomość |
Marcinq83
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 96r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-12-2013, 22:51 [Cari 1.6] Problem ze skrzynią ????
|
|
|
Witam!!!
Masakra co mi się porobiło. Po odpaleniu silnika i wrzuceniu luzu słyszę klekotanie które zanika dopiero po wciśnięciu sprzęgła do oporu. Oprócz tego próbuje wrzucić wsteczny, niby jest wrażenie że wszedł ale gdy chce jechać okazuje się że wstecznego nie ma. I nie wskakuje zamiast niego jedynka, jak to bywa gdy są tulejki do wymiany. Jakby tego było mało podczas jazdy wrzucam trójkę i po dodaniu gazu bieg mi wyskakuje....
Może ktoś doradzić co to może być do wymiany i oby to nie była skrzynia |
|
|
|
 |
mateelv
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
|
Wysłany: 18-12-2013, 23:12
|
|
|
Pewnie, że tulejki. Też mi kiedyś terkotało, ale po wymianie ich wszystko ucichło jak ręką odjął.
Książkowe objawy |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 19-12-2013, 08:25
|
|
|
Żeby na terkotanie i wyskakujący bieg pomogły tulejki, niezupełnie jestem przekonany, objawy te bardziej kojarzą się z łozyskami w skrzyni (synchronizatory do przeglądu gdyż przy wyrobionych łozyskach tez potrafią wyskakiwac biegi), jednakże wymiana tulejek nie kosztuje tyle co naprawa skrzyni, więc spróbowac mozna. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
radek8622
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lis 2011 Posty: 521 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 19-12-2013, 17:57
|
|
|
terkotanie to łożysko na wałku.przerabiałem.Natomiast wyskakiwanie biegów i brak możliwości wrzucenia synchronizatory.Tak myślę. |
_________________ carisma GDI 98,Galant elegance 2,5v6
 |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 22-12-2013, 01:41
|
|
|
ja miałem kiedyś problem z wyskakującą piątką. Miało to miejsce przy szybszej jeździe, jak puściłem gaz. Naprawą było ściągnięcie puchy filtra powietrza, opuszczenie skrzyni biegów na łapie (ale nie do końca, tylko tak żeby dało się ściągnąć zielony dekiel ze skrzyni),oczywiście najpierw spuszczenie oleju, potem ściągnięcie zielonego dekla a następnie dokręcenie śrubki (chyba na klucz 24) u mnie mogłem ją kręcić palcami. Po dokręceniu z książkową siłą piątka przestała wyskakiwać. Oczywiście skrzynia francja nie elegancja. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 22-12-2013, 07:31
|