Skrzynia tiptronic przeciaga sie ze zmiana biegow na wyzsze |
Autor |
Wiadomość |
Kaczmarr_
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5 99r EA5A
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-12-2013, 10:19 Skrzynia tiptronic przeciaga sie ze zmiana biegow na wyzsze
|
|
|
Witam
Tak jak temat glosi -skrzynia tiptronic zmienia biegi dopiero przy 4500-5000tys obrotow -bez wzgledu na sposob jazdy (slimaczyc sie czy pedzic za potrzeba na tron)
Galanta kupilem juz z ta usterka wiec nie wiem jak dlugo to trwa ,sprzedajacy twierdzil ze od 2tyg
Ciekawostka jest fakt ze redukowanie biegow nastepuje normalnie ,biegi rowniez normalnie mozna wybierac w trybie "manualnym" czyli chodza wszystkie od 1 do 4 ,jedynie sam automat ciagnie bieg az do tych 4,5-5tys obr
Nie wiem kiedy byla przeporwadzana wymiana oleju ,sam olej jest koloru bursztynowego
Czy jest ktos kto na 99% stwierdzi albo wymiane jako jedyny powod albo usterke i wymiane skrzyni?
Pytam bo wymiana oleju to koszt okolo 600-700zl za sam olej + filtr ,a jest niedaleko mnie do sprzedania kpl skrzynia tip z konwerterem i wybierakiem rzekomo w pelni sprawna za 700zl
Moze ktos byl ogladac i wie co w nim sie dzieje: http://tablica.pl/oferta/...D5-ID4sOFf.html |
_________________ Obecne: Galant 2.5 99r EA5A tiptronic
Galant 2.5 97r EA5A manual
Galant 2.5 98r EA5A automat-sprzedany
Vitara Long 1.6 16V 96r ET
Samurai ZMOTA 1.6 |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Pomógł: 155 razy Dołączył: 26 Wrz 2006 Posty: 6099 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 29-12-2013, 11:42
|
|
|
Kaczmarr_ napisał/a: | Pytam bo wymiana oleju to koszt okolo 600-700zl za sam olej + filtr ,a jest niedaleko mnie do sprzedania kpl skrzynia tip z konwerterem i wybierakiem rzekomo w pelni sprawna za 700zl
|
Koszt oleju to ok 300 zł za Castrola TransMax Z . Potrzebujesz na wymianę ok 8 litrów oczywiście wymiana oleju dynamiczna . Koszt oryginalnego filtra do skrzyni to ok 45 zł . Koszty wymiany dynamicznej ok 100 zł zależy od warsztatu , ale nie wszystkie warsztaty to wykonują bo sie po prostu boją Więc nie wiem kto ci powiedział ze koszt oleju to 700 zł
Najpierw wykonaj reset akumulatora i naucz skrzynie od nowa zmieniać biegi w trybie Drive . |
|
|
|
 |
Kaczmarr_
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 29-12-2013, 12:09
|
|
|
deejay napisał/a: | Koszt oleju to ok 300 zł za Castrolnala TransMax Z . Potrzebujesz na wymianę ok 8 litrów oczywiście wymiana oleju dynamiczna . Koszt oryginalnego filtra do skrzyni to ok 45 zł . Koszty wymiany dynamicznej ok 100 zł zależy od warsztatu , ale nie wszystkie warsztaty to wykonują bo sie po prostu boją Więc nie wiem kto ci powiedział ze koszt oleju to 700 zł |
600-700zl bo nie chce tego castrola Z lac tylko dia queen atf sp2-3 ,a znalazlem taki po 55zl/l na stronie e-pajero.. Wymiana dynamiczna z tego co czytalem to okolo 10l wychodzi..
Ale mniejsza o to ,czekam na kogos kto moze juz przerabial identyczny scenariusz z takim fantem i bedzie wiedzial za co sie zabrac
deejay napisał/a: | Najpierw wykonaj reset akumulatora i naucz skrzynie od nowa zmieniać biegi w trybie Drive |
Czy mogl bys mi napisac na czym polega ta "nauka" ?? Szukam na forum ale nie moge nic na ten temat znalezc :/ |
Samurai ZMOTA 1.6 |
|
|
|
 |
komarsnk
Mitsumaniak mocno uzależniony
Auto: Galant '02 Avance A/T
Pomógł: 13 razy Dołączył: 08 Maj 2009 Posty: 1908 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29-12-2013, 12:19
|
|
|
Kaczmarr_, ściągasz klemę na 30sek, zakładasz, uczysz wolnych obrotów zgodnie z instrukcją w FAQ i potem po prostu jeździsz. Jeśli to była tylko kwestia humoru komputera to skrzynia powinna od razu normalnie zmieniać biegi. Podczas "nauki" zbiera tylko info o twoim stylu jazdy i do tego dostosowuje kulturę zmiany biegu. Jeśli to nie pomoże to można SPRÓBOWAĆ zmienić olej chociaż osobiście wątpię aby on był tutaj problemem (bo jak piszesz skrzynia dobrze przerzuca biegi ręcznie).
I osobiście nie wykosztowywałbym się na DQ bo Castrol jest najlepszym 100% jakościowo zamiennikiem a można i Valvolinem np. zalać. Wlałem Castrola i cieszę się bezbłędnie działającą skrzynią |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-12-2013, 12:23
|
|
|
Kaczmarr_ napisał/a: | deejay napisał/a:
Najpierw wykonaj reset akumulatora i naucz skrzynie od nowa zmieniać biegi w trybie Drive
Czy mogl bys mi napisac na czym polega ta "nauka" ?? Szukam na forum ale nie moge nic na ten temat znalezc :/ |
Skrzynia INVECS-II to jedna z najlepszych o ile nie najlepsza skrzynia adaptacyjna świata, która uczy sie stylu jazdy kierowcy . Mozę po prostu ktoś osto jezdził przed tobą i nauczył skrzynie właśnie zmieniac biegi "wysoko" . Reset Aku nauczy ją od nowa jazdy twoim stylem . |
|
|
|
 |
Kaczmarr_
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 29-12-2013, 12:39
|
|
|
komarsnk napisał/a: | ściągasz klemę na 30sek, zakładasz, uczysz wolnych obrotów zgodnie z instrukcją w FAQ i potem po prostu jeździsz |
Lece wiec do FAQ'u ,zaraz pewnie bede meczyl Miska mimo skreconej nogi P |
Samurai ZMOTA 1.6 |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 29-12-2013, 12:56
|
|
|
Kaczmarr_ napisał/a: |
600-700zl bo nie chce tego castrola Z lac tylko dia queen atf sp2-3 ,a znalazlem taki po 55zl/l na stronie e-pajero.. |
Podjedź to jakiegoś ASO Mitsubishi zapytaj czy nie mają nadwyżki na tym oleju powiedz że paragonu nie potrzebujesz Kupisz wówczas litr za jakieś 20 pln, o ile będą mieli;-) |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
Kaczmarr_
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 29-12-2013, 16:14
|
|
|
Juiceman napisał/a: | ASO Mitsubishi zapytaj czy nie mają nadwyżki |
Nie glupie.. Albo wezwa policje i skarbowke za probe oszukania panstwa na podatku ..albo dostane 10l oleju w cenie 200zl
Przejrzalem FAQjuła.. Albo szukalem nie tam gdzie trzeba albo nie ma nic na temat resetu i "nauki" skrzyni co do stylu zmiany biegow :/ ..ewentualnie jestem niedoklepany (co pewnie jest nablizsze prawdy ) i zle szukalem..
Postapilem zgodnie z jedna z instrukcja jakie znalazlem.. Odlaczylem kleme od aku na okolo 10min.. Odpalilem furke ,chwilke tylko sie podgrzala i pojechalem UCZYC SKRZYNIE swojego sposobu jazdy -ani razu nie przekroczylem 2500tys/obr ,a skrzynia tez ani razu nie przerzucila biegu na wyzszy.. Takze z obrotami podjechalem na jakies 4tys ale skrzynia dalej nie raczyla zapodac 2biegu.. Przeszedlem na tiptronic ,wrzucilem recznie 2bieg ,z powrotem przejscie na D obroty znowu do 3tys a skrzynia dalej chromoli biegow wyzszych nie zapina.. Ogolnie moja zabawa z przerzucaniem z D na TIPa trwala przez jakies 15km ,skrzynia nic sie nie nauczyla ,biegu ani razu nie wrzucila wyzszego..
Czy ja ta adaptacje przeprowadzilem zle czy jednak skrzynie cos boli?
Cos wlasnie mi w glowie zaswitalo.. Czy blad silnika TPS cos tam okresla blad polozenia przepustnicy? Jezeli tak tp czy blad ten nie bedzie mial wplywu na zmiane biegow zaleznie od stosunku predkosci obrotowej do kata wcisniecia pedalu gazu? -w sensie czy skrzynia nie bedzie "myslala"ze przepustnica (czujnik TPS) jest otwarta bardzo mocno ,co wiaze sie z dynamicznym przyspieszaniem a tym samym z przeciaganiem biegu -np jak przy wyprzedzaniu szybkim? |
Samurai ZMOTA 1.6 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21948 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 29-12-2013, 23:33
|
|
|
Kaczmarr_ napisał/a: | czy jednak skrzynie cos boli? | Jednak ją coś boli. |
|
|
|
 |
komarsnk
Mitsumaniak mocno uzależniony
Auto: Galant '02 Avance A/T
Pomógł: 13 razy Dołączył: 08 Maj 2009 Posty: 1908 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29-12-2013, 23:46
|
|
|
Hugo napisał/a: | Kaczmarr_ napisał/a: | czy jednak skrzynie cos boli? | Jednak ją coś boli. |
Tak ale trop z TPSem może być dobry. Tylko czy teraz TPS jest źle ustawiony czy tylko błąd został w pamięci? |
|
|
|
 |
lucas100
Forumowicz
Auto: galant 97
|
Wysłany: 30-12-2013, 13:54
|
|
|
A stan oleju w skrzyni sprawdzałeś?Zobacz może gdzieś jakieś kostki nie łączą dobrze przy skrzyni |
|
|
|
 |
Kaczmarr_
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 30-12-2013, 14:39
|
|
|
komarsnk napisał/a: |
Tak ale trop z TPSem może być dobry. Tylko czy teraz TPS jest źle ustawiony czy tylko błąd został w pamięci? |
Moze nie tyle jest zle ustawiony co prawdopodobnie albo jest brudny albo uszkodzony poniewaz CHECK zapala sie tylko gdy puszcze pedal gazu i samochod zejdzie na wolne obroty -przetrzymuje dosc dlugo wyzsze tak w granicach 1000 zanim zejdzie do swoich normalnych -zreszta nie wiem jak jest w automatach bo to moj pierwszy (w zasadzie to drugi ale tamten byl "przedwojenny" w viatrze w dieslu takze nie ma co porownywac) ale tutaj jak jest na 1lub 2 biegu i puszcze gaz calkowicie to zanim zejda obroty do normy to samochod jedzie rownomiernie lub nawet minimalnie przyspiesza -a powinien CHYBA od razu hamowac silnikiem ?
W kazdym badz razie poki co jestem srednio mobilny wiec narazie zbieram info na temat usterek i mozliwych przyczyn a za tydzien 2tyg sprobuje cos podlubac przy nim |
Samurai ZMOTA 1.6 |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
Kaczmarr_
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 30-12-2013, 20:56
|
|
|
Dzieki serdeczne za zainteresowanie sie moim problemem Jak bede w stanie to za waszymi wskazowkami bede grzebal miska Hucznej zabawy I Szczesliwego Nowego
[ Dodano: 07-11-2015, 12:54 ]
Temat zostal zamkniety 3dni po kupnie samochodu.. Okazalo sie ze to faktycznie uszkodzony czujnik polozenia przepustnicy TPS -tak dla potomnych ,jak by ktos wlaczyl z takim tematem |
Samurai ZMOTA 1.6 |
|
|
|
 |
|