Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Nie działające halogeny, światło kabiny, lamp
Autor Wiadomość
7ukasz 
Forumowicz

Auto: Carisma sedan 2000 1,8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-01-2014, 17:05   [Cari 1.8 GDI] Nie działające halogeny, światło kabiny, lamp

Witam wszystkich. Kupiłem niedawno bratu CARISMĘ 1,8 GDI i ogarniam ją aby mu się fajnie jeździło. Auto długo stało i wszystko się w nim zastało. Zrobiłem już przyciski otwierania okien, centralne zamki, zablokowane drzwi prawe tylne oraz wypolerowałem lampy przednie.
Problem mam z światłami przeciwmgielnymi. Najpierw się zacinały (zarówno przednie jak i tylne). Potem nie chciały się wyłączyć halogeny. Wyjąłem więc bezpiecznik. Potem po włożeniu bezpiecznika już nie działały. Bezpiecznik jest dobry, przekaźnik (pod nogami kierowcy) też. Po wyczyszczeniu płytki włączającej światła przeciwmgielne zaczął działać bez szwanku tył. Nie reagują jednak halogeny. Nie mam pojęcia gdzie jest problem.
Nagle przestało działać też oświetlenie kabiny przednie i środkowe oraz światła tylne lewe. Nie mam pojęcia co to za czary. Wszystkie bezpieczniki są sprawne.
Czy ktoś z was miał coś takiego lub ma pomysł co to może być?
Pozdrawiam
Łukasz

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 04-01-2014, 22:16   

A czy sprawdzałeś bezpieczniki w dwóch skrzynkach, jedna jest w kabinie nad nogami kierowcy a druga w komorze silnika.

7ukasz 
Forumowicz

Wysłany: 05-01-2014, 01:55   

Właśnie to auto ma tylko bezpieczniki pod maską i o dziwo jest ich bardzo mało. W kabinie nie nie ma bezpieczników co mnie dziwi. Są tylko przekaźniki, do których aby się dobrać trzeba odkręcić osłonę, która się znajduje pod nogami kierowcy. Nie widziałem tam jednak żadnego bezpiecznika.

eve1988 
Forumowicz

Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Wysłany: 05-01-2014, 09:18   

Nie wiem jak w GDI ale w 1.6 są w kabinie bezpieczniki. Sam nie wiedziałem o ich istnieniu :)
Najlepiej położyc sie na prawym boku na podłodze kierowcy i zajżec pod osłone deski w okolice głośnika przedniego, tam jest taka czarna skrzynka z dekielkiem i to wlasnie to.

robert78 
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 4g
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 05-01-2014, 11:13   

7ukasz, ja mam gdi po lifcie i na bank sa bezpieczniki taka brazowa skrzyneczka kolo przekaznikow mniej wiecej pod otwieraniem maski sprawdz dokladnie

7ukasz 
Forumowicz

Wysłany: 05-01-2014, 12:30   

Sprawdziłem właśnie wszystkie światła. Nie działają następujące:
-lewa postojówka przednia
-lewa postojówka tylna (również jest do światło do jazdy)
-halogeny
-podświetlanie tablicy rejestracyjnej
-oświetlenie kabiny przód
-oświetlenie kabiny tył
-światło schowka

Wszystkie bezpieczniki i żarówki są dobre. Nie ma po prostu napięcia.
Czy ktoś ma pojęcie, co spowodowało tak rozległą awarię?

Odpowiedz do tematu