Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A/W 2.5] Stuki w sprężarce klimatyzacji.
Autor Wiadomość
ALEX-77 
Forumowicz
Czarny Żarłacz E98

Auto: Avance 2.5 V6 01'
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-04-2012, 21:41   [EA5A/W 2.5] Stuki w sprężarce klimatyzacji.

Witam
Panowie znowu kolejny problem ,wczoraj był upał i pojezdziłem trochę na właczonej klimie (dzisiaj również :D ),gdy ją wyłączyłem z pod maski zaczoł wydobywać się stukot i nierównomierne trzeszczenie i tak jest do teraz, zaobserwowałem że stuki dochodzą ze sprężarki jak załacze klimę jest ok kręci się ,jak wyłacze to jest stukot i ta tarcza ze sprężarki obraca się to w lewo to w prawo jest tak jakby była luzna i strasznie coś trzeszczy w niej,macie jakieś pomysły co się stało ? czy mozna z tym trochę jezdzić ?

deejay 
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Wysłany: 28-04-2012, 21:45   

ALEX-77 napisał/a:
jak wyłacze to jest stukot i ta tarcza ze sprężarki obraca się to w lewo to w prawo jest tak jakby była luzna i strasznie coś trzeszczy w niej,macie jakieś pomysły co się stało ? czy mozna z tym trochę jezdzić ?

Musisz zdiagnozowac z podnosnika , czy przypadkiem nie rozpadło sie sprzegiełko kompresora :?:

Ostatnio zmieniony przez deejay 28-04-2012, 21:47, w całości zmieniany 1 raz  

misiu-bisi 
Forumowicz

Auto: galant EAXX
Wysłany: 28-04-2012, 21:45   

łożysko? w nissanie mi kiedyś padło i kółko od sprężarki latało-znaczy lz miało, napisz coś więcej cyz jak pracuje to ma bicie , znaczy sie czy lata na boki, widać gołym okiem

ALEX-77 
Forumowicz
Czarny Żarłacz E98

Wysłany: 28-04-2012, 21:59   

deejay napisał/a:
ALEX-77 napisał/a:
jak wyłacze to jest stukot i ta tarcza ze sprężarki obraca się to w lewo to w prawo jest tak jakby była luzna i strasznie coś trzeszczy w niej,macie jakieś pomysły co się stało ? czy mozna z tym trochę jezdzić ?

Musisz zdiagnozowac z podnosnika , czy przypadkiem nie rozpadło sie sprzegiełko kompresora :?:

[url=http://img191.images...326.jpg]Obrazek[/URL]

Dokładnie ten element deejay przy wyłączonej klimie ma co chwila takie podrygiwania o cwierć o pól obrotu i toważyszom temu zgrzyty i stuki ,jak zalącze klimę to kręci jakby normalnie. A po czym poznam że to sprzęgiełko się rozsypalo ?

[ Dodano: 28-04-2012, 22:01 ]
misiu-bisi napisał/a:
łożysko? w nissanie mi kiedyś padło i kółko od sprężarki latało-znaczy lz miało, napisz coś więcej cyz jak pracuje to ma bicie , znaczy sie czy lata na boki, widać gołym okiem

no mozna powiedzieć ze ma lekkie bicie ,ale niewiem dokładnie bo nigdy się nie przyglądałem jak to pracowalo wcześniej.

deejay 
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Wysłany: 28-04-2012, 22:11   

ALEX-77 napisał/a:
A po czym poznam że to sprzęgiełko się rozsypalo ?

Złap reką ten element , nawet masz dojscie jak położysz sie na ziemi i złapiesz sprzegiełko , sprawdz czy nie posiada luzu osiowego i nie lata na "boki" itp .
Ten element musi byc sztywny i bez oporu sie obracać , sprawdz dokładnie te gumy na których jest samo sprzegło wulkanizowane , bo lubiało się z wiekiem czasu rozlecieć :wink:

ALEX-77 
Forumowicz
Czarny Żarłacz E98

Wysłany: 28-04-2012, 23:22   [EA5A/W 2.5] [EA5A/W 2.5]

deejay napisał/a:
ALEX-77 napisał/a:
A po czym poznam że to sprzęgiełko się rozsypalo ?

Złap reką ten element , nawet masz dojscie jak położysz sie na ziemi i złapiesz sprzegiełko , sprawdz czy nie posiada luzu osiowego i nie lata na "boki" itp .
Ten element musi byc sztywny i bez oporu sie obracać , sprawdz dokładnie te gumy na których jest samo sprzegło wulkanizowane , bo lubiało się z wiekiem czasu rozlecieć :wink:

Ok ,w poniedzialek będę oglądał bo dzisiaj wygłuszałem podłogę i ciągłem kable do bagażnika pod audio i zakwasy wychodzą :oops: narazie dzięki za porady :thumbleft:

[ Dodano: 30-04-2012, 13:31 ]
A więc dzisiaj zajrzałem pod auto ,tarcza obraca się luzno, ale ma luzy osiowe i obicera o tą rolkę (bieżnię paska) natomoast ten "trójkąt" z tymi trzema kółkami nie ma luzów ,sam raczej sie nie zabiorę za naprawę bo nie mam zabardzo pojecia co i jak ,na jaki wydatek mam się szykować w takim przypadku ?

[ Dodano: 08-05-2012, 16:37 ]
A więc rozpadły się te gumy ,gdzie to kupić ? bo nie będę całej spręzarki kupywał :? przy okazji rolki napinacza paska alternatora jaki i rolka paska spręzarki zamówiona u Marka Malika niestety tego sprzęgiełka z gumami nie miał :( kurcze auto stoi u mechanika a ja nie mam tego sprzęgiełka z gumami ehhh...

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 05-01-2014, 19:44   

ALEX-77, naprawiłeś sprężarkę?

ALEX-77 
Forumowicz
Czarny Żarłacz E98

Wysłany: 05-01-2014, 19:47   

Hugo napisał/a:
ALEX-77, naprawiłeś sprężarkę?

Nie, kupiłem używkę na Allegro ,bo tego sprzęgiełka z tymi gumami co się rozpadły to nigdzie nie kupisz osobno .

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 05-01-2014, 20:44   

ALEX-77, a miałeś też taki objaw, że po całkowitym rozgrzaniu się silnika słychać było z okolic rozrządu/sprężarki klimatyzacji taki odgłos jakby łożysko pracowało bez smaru, takie tarcie, które znikało po dosłownie muśnięciu pedału gazu? Mam to od zakupu auta i trzebaby się tego wreszcie pozbyć :wink: Kumpel mechanik twierdzi, że to łożysko na sprzęgle sprężarki klimatyzacji. Co ciekawe dźwięk ten występował w 3 Galantach EA 2,5, których miałem okazję posłuchać, jeden z roku 1997, drugi z 1999 i mój z końca 2001 r...

ALEX-77 
Forumowicz
Czarny Żarłacz E98

Wysłany: 06-01-2014, 00:21   

Hugo napisał/a:
ALEX-77, a miałeś też taki objaw, że po całkowitym rozgrzaniu się silnika słychać było z okolic rozrządu/sprężarki klimatyzacji taki odgłos jakby łożysko pracowało bez smaru, takie tarcie, które znikało po dosłownie muśnięciu pedału gazu? Mam to od zakupu auta i trzebaby się tego wreszcie pozbyć :wink: Kumpel mechanik twierdzi, że to łożysko na sprzęgle sprężarki klimatyzacji. Co ciekawe dźwięk ten występował w 3 Galantach EA 2,5, których miałem okazję posłuchać, jeden z roku 1997, drugi z 1999 i mój z końca 2001 r...

Nie Hugo u mnie takich objawów nie było ,mnie po prostu rozpadły się te trzy gumy zamocowane na "sprzęgiełku" sprężarki i w momencie kiedy klima nie była włączona to ta część która powinna być odsadzona od sprazarki ocierała o koło z paskiem i robiła hałas ,w momencie włączenia klimy hałas ustawał bo sprężarka zaciągała ten talerzyk.A co do twojego przypadku to musiałbyś spróbować zdjąć pas od sprężarki i wtedy posłuchać ,całkiem możliwe że to łożysko .

Witek vel Mysza 
Forumowicz
Artysta rzeźbiarz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 16v '97
Wysłany: 06-01-2014, 08:39   

Hugo, ściągnij pasek osprzętu. Najpierw jeden, potem drugi i obserwuj kiedy ucichnie. Drogą eliminacji powinieneś znaleźć. Poza tym możesz użyć stetoskopu samochodowego żeby bliżej "obadać" temat.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 06-01-2014, 09:36   

Koleś mechanik użył metrowego odcinka węża ogrodowego jako stetoskopu i stwierdził, ze to bedzie sprężarka :wink:

Witek vel Mysza 
Forumowicz
Artysta rzeźbiarz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 16v '97
Wysłany: 06-01-2014, 10:07   

Ja używam czasem drewnianego suchego patyczka, też działa :)

Odpowiedz do tematu