[EA5A/W 2.5] Stuki w sprężarce klimatyzacji. |
Autor |
Wiadomość |
ALEX-77
Forumowicz Czarny Żarłacz E98

Auto: Avance 2.5 V6 01'
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-04-2012, 21:41 [EA5A/W 2.5] Stuki w sprężarce klimatyzacji.
|
|
|
Witam
Panowie znowu kolejny problem ,wczoraj był upał i pojezdziłem trochę na właczonej klimie (dzisiaj również ),gdy ją wyłączyłem z pod maski zaczoł wydobywać się stukot i nierównomierne trzeszczenie i tak jest do teraz, zaobserwowałem że stuki dochodzą ze sprężarki jak załacze klimę jest ok kręci się ,jak wyłacze to jest stukot i ta tarcza ze sprężarki obraca się to w lewo to w prawo jest tak jakby była luzna i strasznie coś trzeszczy w niej,macie jakieś pomysły co się stało ? czy mozna z tym trochę jezdzić ? |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Pomógł: 155 razy Dołączył: 26 Wrz 2006 Posty: 6099 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 28-04-2012, 21:45
|
|
|
ALEX-77 napisał/a: | jak wyłacze to jest stukot i ta tarcza ze sprężarki obraca się to w lewo to w prawo jest tak jakby była luzna i strasznie coś trzeszczy w niej,macie jakieś pomysły co się stało ? czy mozna z tym trochę jezdzić ? |
Musisz zdiagnozowac z podnosnika , czy przypadkiem nie rozpadło sie sprzegiełko kompresora
 |
Ostatnio zmieniony przez deejay 28-04-2012, 21:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
misiu-bisi
Forumowicz
Auto: galant EAXX
|
Wysłany: 28-04-2012, 21:45
|
|
|
łożysko? w nissanie mi kiedyś padło i kółko od sprężarki latało-znaczy lz miało, napisz coś więcej cyz jak pracuje to ma bicie , znaczy sie czy lata na boki, widać gołym okiem |
|
|
|
 |
ALEX-77

|
Wysłany: 28-04-2012, 21:59
|
|
|
deejay napisał/a: | ALEX-77 napisał/a: | jak wyłacze to jest stukot i ta tarcza ze sprężarki obraca się to w lewo to w prawo jest tak jakby była luzna i strasznie coś trzeszczy w niej,macie jakieś pomysły co się stało ? czy mozna z tym trochę jezdzić ? |
Musisz zdiagnozowac z podnosnika , czy przypadkiem nie rozpadło sie sprzegiełko kompresora
[url=http://img191.images...326.jpg]Obrazek[/URL] |
Dokładnie ten element deejay przy wyłączonej klimie ma co chwila takie podrygiwania o cwierć o pól obrotu i toważyszom temu zgrzyty i stuki ,jak zalącze klimę to kręci jakby normalnie. A po czym poznam że to sprzęgiełko się rozsypalo ?
[ Dodano: 28-04-2012, 22:01 ]
misiu-bisi napisał/a: | łożysko? w nissanie mi kiedyś padło i kółko od sprężarki latało-znaczy lz miało, napisz coś więcej cyz jak pracuje to ma bicie , znaczy sie czy lata na boki, widać gołym okiem |
no mozna powiedzieć ze ma lekkie bicie ,ale niewiem dokładnie bo nigdy się nie przyglądałem jak to pracowalo wcześniej. |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Pomógł: 155 razy Dołączył: 26 Wrz 2006 Posty: 6099 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 28-04-2012, 22:11
|
|
|
ALEX-77 napisał/a: | A po czym poznam że to sprzęgiełko się rozsypalo ? |
Złap reką ten element , nawet masz dojscie jak położysz sie na ziemi i złapiesz sprzegiełko , sprawdz czy nie posiada luzu osiowego i nie lata na "boki" itp .
Ten element musi byc sztywny i bez oporu sie obracać , sprawdz dokładnie te gumy na których jest samo sprzegło wulkanizowane , bo lubiało się z wiekiem czasu rozlecieć |
|
|
|
 |
ALEX-77

|
Wysłany: 28-04-2012, 23:22 [EA5A/W 2.5] [EA5A/W 2.5]
|
|
|
deejay napisał/a: | ALEX-77 napisał/a: | A po czym poznam że to sprzęgiełko się rozsypalo ? |
Złap reką ten element , nawet masz dojscie jak położysz sie na ziemi i złapiesz sprzegiełko , sprawdz czy nie posiada luzu osiowego i nie lata na "boki" itp .
Ten element musi byc sztywny i bez oporu sie obracać , sprawdz dokładnie te gumy na których jest samo sprzegło wulkanizowane , bo lubiało się z wiekiem czasu rozlecieć |
Ok ,w poniedzialek będę oglądał bo dzisiaj wygłuszałem podłogę i ciągłem kable do bagażnika pod audio i zakwasy wychodzą narazie dzięki za porady
[ Dodano: 30-04-2012, 13:31 ]
A więc dzisiaj zajrzałem pod auto ,tarcza obraca się luzno, ale ma luzy osiowe i obicera o tą rolkę (bieżnię paska) natomoast ten "trójkąt" z tymi trzema kółkami nie ma luzów ,sam raczej sie nie zabiorę za naprawę bo nie mam zabardzo pojecia co i jak ,na jaki wydatek mam się szykować w takim przypadku ?
[ Dodano: 08-05-2012, 16:37 ]
A więc rozpadły się te gumy ,gdzie to kupić ? bo nie będę całej spręzarki kupywał przy okazji rolki napinacza paska alternatora jaki i rolka paska spręzarki zamówiona u Marka Malika niestety tego sprzęgiełka z gumami nie miał kurcze auto stoi u mechanika a ja nie mam tego sprzęgiełka z gumami ehhh... |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21948 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 05-01-2014, 19:44
|
|
|
ALEX-77, naprawiłeś sprężarkę? |
|
|
|
 |
ALEX-77

|
Wysłany: 05-01-2014, 19:47
|
|
|
Hugo napisał/a: | ALEX-77, naprawiłeś sprężarkę? |
Nie, kupiłem używkę na Allegro ,bo tego sprzęgiełka z tymi gumami co się rozpadły to nigdzie nie kupisz osobno . |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 05-01-2014, 20:44
|
|
|
ALEX-77, a miałeś też taki objaw, że po całkowitym rozgrzaniu się silnika słychać było z okolic rozrządu/sprężarki klimatyzacji taki odgłos jakby łożysko pracowało bez smaru, takie tarcie, które znikało po dosłownie muśnięciu pedału gazu? Mam to od zakupu auta i trzebaby się tego wreszcie pozbyć Kumpel mechanik twierdzi, że to łożysko na sprzęgle sprężarki klimatyzacji. Co ciekawe dźwięk ten występował w 3 Galantach EA 2,5, których miałem okazję posłuchać, jeden z roku 1997, drugi z 1999 i mój z końca 2001 r... |
|
|
|
 |
ALEX-77

|
Wysłany: 06-01-2014, 00:21
|
|
|
Hugo napisał/a: | ALEX-77, a miałeś też taki objaw, że po całkowitym rozgrzaniu się silnika słychać było z okolic rozrządu/sprężarki klimatyzacji taki odgłos jakby łożysko pracowało bez smaru, takie tarcie, które znikało po dosłownie muśnięciu pedału gazu? Mam to od zakupu auta i trzebaby się tego wreszcie pozbyć Kumpel mechanik twierdzi, że to łożysko na sprzęgle sprężarki klimatyzacji. Co ciekawe dźwięk ten występował w 3 Galantach EA 2,5, których miałem okazję posłuchać, jeden z roku 1997, drugi z 1999 i mój z końca 2001 r... |
Nie Hugo u mnie takich objawów nie było ,mnie po prostu rozpadły się te trzy gumy zamocowane na "sprzęgiełku" sprężarki i w momencie kiedy klima nie była włączona to ta część która powinna być odsadzona od sprazarki ocierała o koło z paskiem i robiła hałas ,w momencie włączenia klimy hałas ustawał bo sprężarka zaciągała ten talerzyk.A co do twojego przypadku to musiałbyś spróbować zdjąć pas od sprężarki i wtedy posłuchać ,całkiem możliwe że to łożysko . |
|
|
|
 |
Witek vel Mysza
Forumowicz Artysta rzeźbiarz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 16v '97
Pomógł: 12 razy Dołączył: 24 Wrz 2013 Posty: 587 Skąd: Płock
|
Wysłany: 06-01-2014, 08:39
|
|
|
Hugo, ściągnij pasek osprzętu. Najpierw jeden, potem drugi i obserwuj kiedy ucichnie. Drogą eliminacji powinieneś znaleźć. Poza tym możesz użyć stetoskopu samochodowego żeby bliżej "obadać" temat. |
_________________ LPG niszczy silniki! Tylko tym którzy na nim nie jeżdżą...
Mitsumaniaku, zobacz mojego GALANTA!
 |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 06-01-2014, 09:36
|
|
|
Koleś mechanik użył metrowego odcinka węża ogrodowego jako stetoskopu i stwierdził, ze to bedzie sprężarka |
|
|
|
 |
Witek vel Mysza
Forumowicz Artysta rzeźbiarz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 16v '97
Pomógł: 12 razy Dołączył: 24 Wrz 2013 Posty: 587 Skąd: Płock
|
Wysłany: 06-01-2014, 10:07
|
|
|
Ja używam czasem drewnianego suchego patyczka, też działa |
_________________ LPG niszczy silniki! Tylko tym którzy na nim nie jeżdżą...
Mitsumaniaku, zobacz mojego GALANTA!
 |
|
|
|
 |
|