Ceny czesci w ASO. Jak sa ustalane? |
Autor |
Wiadomość |
Grayson76 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-02-2007, 12:37 Ceny czesci w ASO. Jak sa ustalane?
|
|
|
Ja także dorzucę kamyczek do ogródka... .Jednak napisze o serwisie Mitsubishi na ulicy Szubińskiej w Bydgoszczy.Ceny KOSMOS dotyczy części bo auta do naprawy bym im nie oddal .Przeto że mam blisko do nich raz się pofatygowałem.Chciałem zakupić zaślepki do relingów(towar deficytowy-jak ktoś to ujął) do CJO bo jakiś d.... sobie pożyczył.Dla mniej zorientowanych to taki kawałek metalu z klipsem.Cena 83 złote za sztukę.A lampa przeciwmgielna tylna do zderzaka około 300zl.Może się czepiam ale dlaczego w Niemczech ceny są mniejsze.... .Dalej będziemy dali się kopać to będzie jeszcze drożej! |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 25-02-2007, 00:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-02-2007, 21:38
|
|
|
Grayson76 napisał/a: | Może się czepiam ale dlaczego w Niemczech ceny są mniejsze.... |
Polska jest duzo mniejszym rynkiem zbytu dla MMC niz Niemcy. Stad wyzsze ceny. Narzucane przez Europejska Centrale Mitsu w Holandii.
Dealer nie zarabia kokosow. Wbrew powszechnym wyobrazeniom.
To co napisales nie jest jak dla mnie zarzutem wobec Dealera. Winnych poszukaj gdzies indziej |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Grayson76 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-02-2007, 11:13
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Dealer nie zarabia kokosow. Wbrew powszechnym wyobrazeniom.
To co napisales nie jest jak dla mnie zarzutem wobec Dealera. Winnych poszukaj gdzies indziej |
Pewnie... .Na Litwie można taniej kupić auto niż w Polsce.Z lepszym wyposażeniem.Czyli dalej uważają nas za kraj gdzie można dobrze zarobić!Dzięki kolegom pracującym w Niemczech udało mi się zaślepki uzyskać cena 30 złotych za dwie...(Używki)A co do naszych biednych Dealerow faktycznie bieeeeeeda aż piszczy... |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 23-02-2007, 12:03
|
|
|
Grayson76 napisał/a: | Na Litwie można taniej kupić auto niż w Polsce.Z lepszym wyposażeniem | Pretensje do MMC Europe. Chcesz mail? Czy sam znajdziesz? Grayson76 napisał/a: | A co do naszych biednych Dealerow faktycznie bieeeeeeda aż piszczy | Z calym szacunkiem na jaki mnie jeszcze stac dwie sprawy:
1. Nie masz pojecia o czym piszesz a w tym co piszesz przebija sie przeswiadczenie, ze kazdy "prywaciarz" zdziera skore
2. Nie zauwazyles, ze kazdy kto prowadzi prywatna firme chce osiagac zysk. Po co? Dlaczego? Bo to jest cel prowadzenia dzialalnosci gospodarczej.
Co do cen w ASO.
UWAGA SKUP SIE
1. MMC sprzedaje czesci MMC Europe
2. MMC Europe sprzedaje czesci MMC Car Poland
3. MMC Car Poland sprzedaje czesc Dealerowi narzucajac mu jednoczesnie maksymalna marze. To znaczy mowiac mu za ile max moze ta czesc sprzedac.
Niestety ani Dealer ani MMC Car Poland nie moe kupowac bezposrednio od MMC.
EOT |
Just think...
. |
|
|
|
 |
macia
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Pomógł: 19 razy Dołączył: 03 Lip 2006 Posty: 3163 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 23-02-2007, 20:59
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | MMC Car Poland sprzedaje czesc Dealerowi narzucajac mu jednoczesnie maksymalna marze. To znaczy mowiac mu za ile max moze ta czesc sprzedac. |
No tak, ale chyba minimalnej nie narzucają Ciekawe, czy litewscy dilerzy mają taką samą górną granicę przy tej samej cenie zakupu... Jeśli tak, to znaczy, że można taniej sprzedawać... |
_________________ Mazda cx5 '15
Dokker 1.6 lpg '13
ex Outlander 2.4 cvt '10
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 23-02-2007, 21:26
|
|
|
macia napisał/a: | No tak, ale chyba minimalnej nie narzucają |
Pomysl przez chwile - zaloz ze prowdzisz interes. Chcialbys do niego dokladac? Nie sadze. macia napisał/a: | Ciekawe, czy litewscy dilerzy mają taką samą górną granicę przy tej samej cenie zakupu... |
Nie maja tej samej ceny. Zreszta o ile mnie pamiec nie mysli Litwa + Rosja + Bialorus ciagna czesci i samochody bezposrednio z Japonii. Stad nizsze ceny.
TYLE, ZE NAPRAWDE NIE SADZE ZEBY ZA TEN STAN RZECZY ODPOWIADALI POLSCY DEALERZY TEJ MARKI
macia napisał/a: | Jeśli tak, to znaczy, że można taniej sprzedawać... |
W Polsce Drogi Kolego nie mozna. I zapytaj kiedys przy okazji Zlotu kogos z Dealerow albo z MMC jakie sa marze na czesci. A potem sobie policz oszalamiajace zarobki Dealerow.
Prosze zastanowcie sie nad tym co napisalem przed rzucaniem oskarzen. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 23-02-2007, 22:05 Ceny części zamiennych
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | W Polsce Drogi Kolego nie mozna. I zapytaj kiedys przy okazji Zlotu kogos z Dealerow albo z MMC jakie sa marze na czesci. A potem sobie policz oszalamiajace zarobki Dealerow.
Prosze zastanowcie sie nad tym co napisalem przed rzucaniem oskarzen. |
Hubert, dlaczego tak bronisz dealerów?
Nie da się taniej sprzedawać? A gdybyśmy ja, Ty i reszta kupili w ASO po przystępnych cenach zamiast gimnastykować się i szukać dostawców typu japaneze (z całym szacunkiem), Allegro ... Większa ilość x mniejsza marża = ten sam zysk (a może i większy)
Nie da się
Cytat: | SEAT obniża ceny części zamiennych
Iberia Motor Company - generalny importer aut marki SEAT w Polsce - informuje o wprowadzeniu z dniem 01 marca 2006 roku nowego cennika części zamiennych dla modeli SEAT Ibiza i Cordoba z roczników 1993-1998 oraz roczników 1999-2001, a także modeli SEAT Toledo z roczników 1993-1998.
Ceny części zamiennych do powyższych modeli obniżono średnio o 23 %. Co za tym idzie ceny oryginalnych części SEAT-a® dostępne są teraz w wartościach zbliżonych do różnych jakościowo nieoryginalnych zamienników.
Poniżej przedstawiamy przykładowe ceny detaliczne części zamiennych, kolejno - oryginalnych części SEAT-a® oraz ich nieoryginalnych zamienników.
SEAT TOLEDO z rocznika 1993-1998:
Element SEAT-a® zamiennik
pasek rozrządu 68,83zł 65,07 zł
rolka napinająca 93,35 zł 89,73 zł
filtr oleju 27,25 zł 26,81 zł
SEAT IBIZA/CORDOBA rocznik 1993-1998:
błotnik przedni 435,00 zł 410,50 zł
reflektor przedni 365,70 zł 355,88 zł
pokrywa silnika 753,12 zł 750,07 zł
SEAT IBIZA/CORDOBA rocznik 1999-2001:
klocki hamulcowe przednie 225,90 zł 215,19 zł
tarcze hamulcowe przednie 195,85 zł 189,67 zł
filtr powietrza 53,94 zł 51,55 zł |
Ale zaraz powiecie, że to VW, że to cała grupa, mają większy udział w rynku i w ogóle jest beeee. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 23-02-2007, 22:34
|
|
|
JCH napisał/a: | Hubert, dlaczego tak bronisz dealerów? |
Pewnie jestem na liscie plac.
Powiedzmy Jacek, ze po paru rozmowach z ludzmi z MMC Car Poland oraz Dealerami mam do tego nieco inny stosunek. A wlasciwie mam do tego stosunek realny.
Deler nie jest instytucja charytatywna. Ma zarabiac. Sorry ale nie rozumiem zarzutow pod tym adresem. A co do cen - jest jak napisalem. Sadze, ze Jackie nie chce sie wypowiadac w tym watku zeby nie zostac posadzonym o stroniczosc.
A co do cen Powiem tak - wynik polityki MMC. Ale tego z Japonii.
Przyklad - Turbosprezarka TD04-11b-4- czyli do mojego Miska
Polska - 8000
Niemcy - 6000
USA - 3800 |
Just think...
. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 23-02-2007, 22:52
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Deler nie jest instytucja charytatywna. Ma zarabiac. Sorry ale nie rozumiem zarzutow pod tym adresem. | A czy ktoś napisał że mają rozdawać po kosztach Jakoś dziwnie jest tak, że wszystkim wokół się opłaci a dealerom nie.
PS. O tej liście płac to może dodaj jakiegoś emotikona bo jeszcze, nie daj Boże, ktoś odbierze to poważnie |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 23-02-2007, 23:06
|
|
|
JCH napisał/a: | Jakoś dziwnie jest tak, że wszystkim wokół się opłaci a dealerom nie. | Ja nie napisalem w ani jednym miejscu ze sie im nie oplaca.
Napisalem za to, ze max marze narzuca im MMC Car Poland
Napisalem tez, ze nie moga do tego dokladac.
Dealer nie moze tak jak chocby japaneze sprowadzac czesci z Niemiec. JCH napisał/a: | O tej liście płac to może dodaj jakiegoś emotikona bo jeszcze, nie daj Boże, ktoś odbierze to poważnie | Wiesz Jacek bo jak czytam niektore wypowiedzi to krew mnie zalewa. Jestem pierwszy do dokopania w wypadku naciagania Klienta. Ale bede tez bronil Dealerow tam gdzie wiem, ze zarzuty sa wyssane z palca.
Forum nie sluzy publicznemu linczowi z powodu wlasnych domyslow czy obiegowych opinii. Jezeli mamy byc wiarygodnym Partnerem dla obu stron - licza sie fakty. A w tym przypadku z tego co mi wiadomo sa takie jak napisalem |
Just think...
. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 23-02-2007, 23:16
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Forum nie sluzy publicznemu linczowi z powodu wlasnych domyslow czy obiegowych opinii. Jezeli mamy byc wiarygodnym Partnerem dla obu stron - licza sie fakty | Jak tu dyskutować o faktach skoro nikt z MMC się nie raczy wypowiedzieć
Ile miała kosztować pompa wspomagania do MSS wg zapewnień Adama MMC
Kiedy Krzyżak pytał się o ceny konkretnych części I co? Miało się coś zmienić ....
Wiem, malkontent jestem .....
Patrz:
Produkcja --> Niemcownia --> japaneze --> klient - każdemu po drodze się opłaci (zakładam, że nikt po drodze nie dokłada)
Produkcja --> MMC --> Dealer .... - nie da się
|
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 23-02-2007, 23:23
|
|
|
JCH napisał/a: | Patrz:
Produkcja --> Niemcownia --> japaneze --> klient - każdemu po drodze się opłaci (zakładam, że nikt po drodze nie dokłada)
Produkcja --> MMC --> Dealer .... - nie da się |
Pozwol ze poprawie
Produkcja MMC MMC Germany Dealer w Niemczech
Produkcja MMC MMC Europe MMC Car Poland Dealer w Polsce
Gdzie widzisz tu "wine Dealera" lub MMC Car Poland
Co do wypowiedzi na Forum - akurat wiem, ze i Adam i reszta zapieprza zdrowo po to, zeby w Polsce bylo "normalniej" NIZ DO TEJ PORY. Wybacz ale nic wiecej napisac nie moge. Ale jezeli moge o cos prosic na podstawie zaufania ktore mam nadzieje do mnie macie - uwierzcie w to, ze zmienia sie na korzysc. ROWNIEZ DZIEKI TEMU, ZE JEST TEN KLUB I TO FORUM.
Pozdrawiam |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 23-02-2007, 23:55
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Ale jezeli moge o cos prosic na podstawie zaufania ktore mam nadzieje do mnie macie - uwierzcie w to, ze zmienia sie na korzysc. |
myslisz ze jak juz sie zmieni to jeszcze bedziemy jezdzic miskami ?? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 24-02-2007, 00:02
|
|
|
Ja swojego bede mial - a Ty? A co ja wrozka jestem |
Just think...
. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 24-02-2007, 00:30
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Pozwol ze poprawie
Produkcja MMC MMC Germany Dealer w Niemczech
Produkcja MMC MMC Europe MMC Car Poland Dealer w Polsce
Gdzie widzisz tu "wine Dealera" lub MMC Car Poland |
Dobrze, że poprawiłeś bo ja nie znam poszczególnych etapów tej ścieżki ..... Ale w dalszym ciągu upieram się, że inni robią to lepiej. Wina może też polegać na zaniechaniu.
Jako klienta nie bardzo mnie interesuje co tam jest po drodze od producenta do końcowego odbiorcy ale fakt jest taki, że części są drogie, za drogie. A MMC nie ma zamiaru zwiększyć udziału w obrocie kosztem marży, tak aby w sumie wyjść na to samo. Oddaje tym samym część rynku indywidualnym dostawcom, zamiennikom, itd. |
 |
|
|
|
 |
|