Drgania Pedału sprzęgła |
Autor |
Wiadomość |
kamilssj
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer X 2.0 DiD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-01-2014, 17:43 Drgania Pedału sprzęgła
|
|
|
Witam, od trzech lat jestem posiadaczem Lancera z 2008 roku z silnikiem 2.0 DiD.Generalnie nie narzekam na ten samochód. Jednak ostatnio zauważyłem, że jeśli rozpędzam silnik do ponad 2000 rpm to przy wciskaniu pedału sprzęgła wyczuwam szybkie mrowienie. Jeżeli wcisnę sprzęgło tak na 2cm to te drgania są wyraźniejsze a jeżeli wcisnę je o ponad połowę to są prawie nie wyczuwalne. Co to może być? Chyba że ten typ Diesla tak ma tylko ja jestem przewrażliwiony? |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 05-01-2014, 23:01
|
|
|
Może pada ci koło dwumasowe sprzęgła?
Ew. poczytaj temat z działu http://forum.mitsumaniaki...rgania+peda%B3u jeśli to ten sam temat to można będzie scalić z Twoim. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
kamilssj
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer X 2.0 DiD
|
Wysłany: 06-01-2014, 11:03
|
|
|
U mnie drgania nie przenoszą się na kabinę, pozostają tylko na pedale sprzęgła. Z tego co wyczytałem na innych forach powiązanych z marką VW odnośnie silników 1.9 oraz 2.0 TDI jest to zjawisko powszechnie spotykane i nie traktowane jako usterka.
Chciałbym zapytać posiadaczy Outlanderów oraz Lancerów z tym silnikiem czy w trakcie codziennej eksploatacji coś podobnego występuje... |
|
|
|
 |
wiewioor
Forumowicz

Auto: Lancer
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Kwi 2013 Posty: 282 Skąd: Rz-ów
|
Wysłany: 08-01-2014, 13:17
|
|
|
To jest normalne zachowanie, często spotykane np w Hondach. Nie musisz się niczego obawiać. Wibracje na sprzęgle w pozycji ledwo wciśniętej to normalne zachowanie, tym bardziej w jednostce VW - co nie jest powiedziane że musi występować. Ale nie jest to oznaka uszkodzonego dwumasu, łożysk czy innych elementów. |
|
|
|
 |
pablo diablo
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 643 Skąd: Nowy Sacz
|
Wysłany: 08-01-2014, 15:56
|
|
|
wiewioor napisał/a: | To jest normalne zachowanie, często spotykane np w Hondach. . |
To by sie zgadzało mój kolega w nowej Hondzie reklamował sprzegło z racji tych wibracji
Był na tyle stanowczy ze mu wymienili całe sprzęgło na gwarancji. |
_________________ pablo diablo |
|
|
|
 |
wiewioor
Forumowicz

Auto: Lancer
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Kwi 2013 Posty: 282 Skąd: Rz-ów
|
Wysłany: 11-01-2014, 15:56
|
|
|
pablo diablo napisał/a: | wiewioor napisał/a: | To jest normalne zachowanie, często spotykane np w Hondach. . |
To by sie zgadzało mój kolega w nowej Hondzie reklamował sprzegło z racji tych wibracji
jeśli są to wibracje niewielkie w momencie delikatnego wciśnięcia pedału - wszystko jest OK bo tak się dzieje. Ale jeśli są to wibracje duże na całej długości wciskania sprzęgła - wtedy wiadomo - coś się dzieje |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 11-01-2014, 16:35
|
|
|
pablo diablo napisał/a: |
No tu mu wymienili nie to co trzeba Sprawa była głośna - nawet przywołanie na bezpłatne akcje serwisowe były, bo wadliwe łożyska dali w skrzynie i Honda wibrowała jak wściekła |
|
|
|
 |
|