Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Drgania Pedału sprzęgła
Autor Wiadomość
kamilssj 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer X 2.0 DiD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-01-2014, 17:43   Drgania Pedału sprzęgła

Witam, od trzech lat jestem posiadaczem Lancera z 2008 roku z silnikiem 2.0 DiD.Generalnie nie narzekam na ten samochód. Jednak ostatnio zauważyłem, że jeśli rozpędzam silnik do ponad 2000 rpm to przy wciskaniu pedału sprzęgła wyczuwam szybkie mrowienie. Jeżeli wcisnę sprzęgło tak na 2cm to te drgania są wyraźniejsze a jeżeli wcisnę je o ponad połowę to są prawie nie wyczuwalne. Co to może być? Chyba że ten typ Diesla tak ma tylko ja jestem przewrażliwiony?

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 05-01-2014, 23:01   

Może pada ci koło dwumasowe sprzęgła?
Ew. poczytaj temat z działu http://forum.mitsumaniaki...rgania+peda%B3u jeśli to ten sam temat to można będzie scalić z Twoim.

kamilssj 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer X 2.0 DiD
Wysłany: 06-01-2014, 11:03   

U mnie drgania nie przenoszą się na kabinę, pozostają tylko na pedale sprzęgła. Z tego co wyczytałem na innych forach powiązanych z marką VW odnośnie silników 1.9 oraz 2.0 TDI jest to zjawisko powszechnie spotykane i nie traktowane jako usterka.

Chciałbym zapytać posiadaczy Outlanderów oraz Lancerów z tym silnikiem czy w trakcie codziennej eksploatacji coś podobnego występuje...

wiewioor 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 08-01-2014, 13:17   

To jest normalne zachowanie, często spotykane np w Hondach. Nie musisz się niczego obawiać. Wibracje na sprzęgle w pozycji ledwo wciśniętej to normalne zachowanie, tym bardziej w jednostce VW - co nie jest powiedziane że musi występować. Ale nie jest to oznaka uszkodzonego dwumasu, łożysk czy innych elementów.

pablo diablo 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Wysłany: 08-01-2014, 15:56   

wiewioor napisał/a:
To jest normalne zachowanie, często spotykane np w Hondach. .

To by sie zgadzało mój kolega w nowej Hondzie reklamował sprzegło z racji tych wibracji
Był na tyle stanowczy ze mu wymienili całe sprzęgło na gwarancji.

wiewioor 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 11-01-2014, 15:56   

pablo diablo napisał/a:
wiewioor napisał/a:
To jest normalne zachowanie, często spotykane np w Hondach. .

To by sie zgadzało mój kolega w nowej Hondzie reklamował sprzegło z racji tych wibracji

jeśli są to wibracje niewielkie w momencie delikatnego wciśnięcia pedału - wszystko jest OK bo tak się dzieje. Ale jeśli są to wibracje duże na całej długości wciskania sprzęgła - wtedy wiadomo - coś się dzieje :P

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 11-01-2014, 16:35   

pablo diablo napisał/a:

No tu mu wymienili nie to co trzeba :mrgreen: Sprawa była głośna - nawet przywołanie na bezpłatne akcje serwisowe były, bo wadliwe łożyska dali w skrzynie i Honda wibrowała jak wściekła :mrgreen:

Odpowiedz do tematu