Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwne "pikanie" alarmu przy odpalaniu.
Autor Wiadomość
morgan28b 
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 Sportback
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-01-2014, 09:26   Dziwne "pikanie" alarmu przy odpalaniu.

Witam. Ostatnio zauważyłem dziwne zachowanie mojej Cari. Mam zamontowany fabryczny alarm. Czasami ciszej "piknie" przy załączaniu lub rozłączaniu. A ostatnio jak rozłączę alarm i odpalam samochód to przy odpalaniu "piknie" kilka razy alarm (jak przy rozłączaniu). Czy to może być wina słabego akumulatora (ma jakieś 5 lat)? Jak można sprawdzić w domowych warunkach co to może być?

sullivan 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI LS
Wysłany: 14-01-2014, 09:35   

Najprawdopodobniej to jest akumulator. Ja mam czasem takie same objawy. Nie ma się czym martwić. Spróbuj wymienić klemy od akumulatora i przeczyścić bolce jeśli są zaśniedziałe, powinno pomóc. Swoją drogą żywotny akumulator :)

morgan28b 
Forumowicz

Wysłany: 14-01-2014, 09:38   

Oki. Spróbuję przeczyścić bolce i klemy bo faktycznie na plusowej coś się pojawiło. Co do akumulatora to też się dziwię, że tyle wytrzymał tym bardziej że stoi cały rok pod chmurką.

7ukasz 
Forumowicz

Auto: Carisma sedan 2000 1,8 GDI
Wysłany: 14-01-2014, 10:06   

Ja wczoraj to przerabiałem. Próbowałem naprawiać światła, które nie działają i po kilku dniach rozładował się akumulator Najpierw alarm pikał, a potem już przy próbie odpalenia piszczał i grały jakieś melodyjki.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 14-01-2014, 19:29   

Tylko po przeczyszczeniu klem i biegunów aku posmaruj je wazeliną techniczną :wink: .

morgan28b 
Forumowicz

Wysłany: 14-01-2014, 20:53   

Zajmę się tym wszystkim w czwartek (wolna chwila). A mam jeszcze takie pytanie. Jakby co to jaki akumulator (chodzi o parametry) był montowany w oryginale w Cari 1.9 DiD wie ktoś może?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 14-01-2014, 21:09   

Akumulator DIN 57217 czyli prawdopodobnie 74Ah.

morgan28b 
Forumowicz

Wysłany: 14-01-2014, 21:12   

Gdzieś wyczytałem, że 74Ah 680A ale nie wiem czy na pewno :(

[ Dodano: 16-01-2014, 13:52 ]
Wyjąłem akumulator i po podłączeniu do prostownika zaczął ładować od ok połowy skali. Czyli przy jakichś -10 stopniach raczej nie odpali. Może ktoś podpowiedzieć jak w domowych warunkach sprawdzić akumulator? Po odkręceniu korków cele okazały się zakryte elektrolitem w połowie między min a max. Pytanie czy to kwestia elektrolitu czy złego styku klem z bolcami akumulatora? Po naładowaniu i przeczyszczeni wszystkich klem, bolców i styków się okaże.

Odpowiedz do tematu