Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
tylko 3 zarejestrowane w kraju CELESTE - czy to prawda?
Autor Wiadomość
kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Auto: eclipse 4G
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-12-2006, 22:56   tylko 3 zarejestrowane w kraju CELESTE - czy to prawda?

Pewien kolega ma zaprzyjaźnionegojakiegoś wojewódzkiego konserwatora zabytków - maniaka motoryzacji (nie mylić z mitsumaniakiem). i ten pan konserwator twierdzi, że są tylko trzy zarejetrowane w kraju celesty (bo się dla mnie wywiedział). czy to znaczy, że oprócz Merkheima i mojej jest jeszcze tylko jedna - podkreślam - zarejestrowana? to może pomóżcie ją znaleźć, albo potwierdzić lub zaprzeczyć.

DZIEŁA na SZTUKI

szybki2005
[Usunięty]

Wysłany: 20-02-2007, 20:42   

Przypadkiem zajrzałem tutaj na forum, znalazłem taki oto temat i powiadomię Was uroczyście, że znam lokalizację trzeciego Mitsubishi Celeste :-D

Przyjaciel mojego taty, p. Arek, jest właścicielem ciemnoniebieskiej (metallic) Celeste, chyba z ... roku... nie wiem którego... :?: W każdym razie ma pojedyncze prostokątne światła i lusterka przy szybie, silnik 1.6, kubełkowe fotele Recaro z tamtych czasów (brązowa skóra, a oryginalne fotele stoją w garażu, z tego co pamiętam :-) ), posiada 99% oryginalnych części, jedyną rzeczą, o której wiem, która jest przerobiona, to jest tłumik wyprowadzony z dwóch stron po jednej końcówce. Świetnie to wygląda, a jeszcze lepiej brzmi! ma oryginalne felgi, do tego drugi komplet pięknych 17'', albo 16'', w każdym razie duże i z wieloma szprychami, super się prezentują, w komplecie z niskoprofilowanymi oponami. Hmm, co by tu jeszcze o nim napisać... Jest w stanie idealnym, jestem przekonany na 100% (i mówię to w ciemno:-D), że jest w lepszym stanie niż 99% samochodów Forumowiczów MitsuManiaki.com :-P

i nie mówię tego ze złośliwości, tylko żeby jakoś zobrazować tą Celestynkę :-) )

Auto przy zakupie było w stanie... hmm.. średnim, tak jak większość takich 20 letnich autek, ale nawet cyferki na zegarach były ręcznie wycinane i chromowane, wszystkie części, które zostały zmienione, są też nowe i oryginalne (ten człowiek pracował wtedy <odnawiając auto> w serwisie Mitsu w niemczech). Auto wygląda jak z fabryki, nigdy nie widziało zimy, deszczu, nieogrzewanego garażu... Nie mam niestety żadnych fotek, nie wiem też, czy chodzi o tą Celeste, nie pamiętam czy jest zarejestrowana jako zabytek, chyba jak ją widziałem (jakieś 2-3 lata temu), to miała opolskie tabliczki (tam mieszka w okolicy), ale planował na zabytek przerejestrować. Teraz niestety właściciel jest w Szkocji, wiem, że autem jeździ czasem jego brat, nie wiem jak w sprawie kontaktu, piszcie na maila, to może jakoś załatwię kontakt, ew. obejrzenie auta itp:-)

PS. dodam, że właściciel (p. Arek) ma chyba oryginalne katalogi Mitsu Celeste i wielu innych z tamtych czasów (np. Saporro), książeczki serwisowe tej Celestyny chyba też ma, więc może jakby ktoś chciał jakieś skany, to może dałoby się załatwić to...

PS2. myślę, że narobiłem trochę szumu tym, co napisałem, tzn. pisząc, że IDEALNA i 99% oryginalna (a zmiany są na poziomie 'tunningu' z tamtych czasów:p) Celestyna jeździ po ulicach, a Wy o tym nie wiecie :-) Pozdrawiam wszystkich MitsuManiaków :-) )

PS3. Przed Celeste ten p. Arek miał jakąś sportową wersję Colta z ok 83. roku, z silnikiem turbodoładowanym, w tym serwisie Mitsu, gdzie pracował, coś zmieniali z kolegami-mechanikami, tak, że podobno miał duużo KM... Ale przy zakupie Celeste i późniejszym przyjeździe do Polski p. Arek zostawił Colta w Niemczech... a szkoda;)

Pozdrawiam wszystkich MitsuManiaków, Kuba - przyszły kierowca Mitsubishi :-) )
Ostatnio zmieniony przez szybki2005 24-02-2007, 19:52, w całości zmieniany 1 raz  

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 20-02-2007, 22:36   

ZDJĘĆIA :!: :!:
:mrgreen:

ppceleste
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2007, 20:39   

No i odezwał się ten kolega!!!
Trafiłem na te forum po rozmowie ze znajomym który napisał wcześniejszy komentarz.
Pierwszy raz korzystam z form wiec nie wiem jak mi to bedzie wychodziło. Informacje które zostały podane trochę mijają się z prawdą ale... prawdą jest że... samochód jest w 99 % oryginałem
Niedługo napiszę coś więcej

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 24-02-2007, 20:48   

fotki :!: prosimy o fotki :D

szybki2005
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2007, 20:52   

ppceleste dzwonił do mnie niedawno, fotki są, albo będą, w każdym razie gdzieś w szufladzie , itp... więc trzeba troszkę poczekać - sam jestem ciekawy jak to autko wygląda teraz :-) )

ppceleste
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2007, 20:58   

powoli, już się szukają, potem skan i bedą. A jak będą to zobaczycie.
Na zdjęciach z forum takiego nie ma.
Jesze jedno - auto jest zarejestrowane jako zabytek

szybki2005
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2007, 21:39   

Ok oto pierwsze zdjęcie, na razie użytkownik tego ślicznego Celeste nie ma więcej zdjęć, ale... to jest chyba dość imponujące, prawda? :-)

enjoy :)
Ostatnio zmieniony przez szybki2005 24-02-2007, 22:27, w całości zmieniany 2 razy  

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 24-02-2007, 21:49   

Cos pieknego :)

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

ppceleste
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2007, 21:53   

szybki2005 napisał/a:
Ok oto pierwsze zdjęcie, na razie użytkownik tego ślicznego Celeste nie ma więcej zdjęć, ale... to jest chyba dość imponujące, prawda? :-)

[url=http://img138.images....th.jpg]Obrazek[/URL]

Zdjęcia są ale muszę wybra najlepsze bo kiepskich wam nie pokaże.

[ Dodano: 24-02-2007, 21:57 ]
Rafal_Szczecin,
masz fotkę na forum

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 24-02-2007, 22:04   

o moj Boze ...

jaki pieknis, normlanie sie zakochalem :!:

ppceleste
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2007, 22:04   Re: tylko 3 zarejestrowane w kraju CELESTE - czy to prawda?

może ta trzecia to moja???

[ Dodano: 24-02-2007, 22:26 ]
szybki2005 napisał/a:
Przypadkiem zajrzałem tutaj na forum, znalazłem taki oto temat i powiadomię Was uroczyście, że znam lokalizację trzeciego Mitsubishi Celeste :-D

Przyjaciel mojego taty, p. Arek, jest właścicielem ciemnoniebieskiej (metallic) Celeste, chyba z ... roku... nie wiem którego... :?: W każdym razie ma pojedyncze prostokątne światła i lusterka przy szybie, silnik 1.6, kubełkowe fotele Recaro z tamtych czasów (brązowa skóra, a oryginalne fotele stoją w garażu, z tego co pamiętam :-) ), posiada 99% oryginalnych części, jedyną rzeczą, o której wiem, która jest przerobiona, to jest tłumik wyprowadzony z dwóch stron po jednej końcówce. Świetnie to wygląda, a jeszcze lepiej brzmi! ma oryginalne felgi, do tego drugi komplet pięknych 17'', albo 16'', w każdym razie duże i z wieloma szprychami, super się prezentują, w komplecie z niskoprofilowanymi oponami. Hmm, co by tu jeszcze o nim napisać... Jest w stanie idealnym, jestem przekonany na 100% (i mówię to w ciemno:-D), że jest w lepszym stanie niż 99% samochodów Forumowiczów MitsuManiaki.com :-P

i nie mówię tego ze złośliwości, tylko żeby jakoś zobrazować tą Celestynkę :-) )

Auto przy zakupie było w stanie... hmm.. średnim, tak jak większość takich 20 letnich autek, ale nawet cyferki na zegarach były ręcznie wycinane i chromowane, wszystkie części, które zostały zmienione, są też nowe i oryginalne (ten człowiek pracował wtedy <odnawiając auto> w serwisie Mitsu w niemczech). Auto wygląda jak z fabryki, nigdy nie widziało zimy, deszczu, nieogrzewanego garażu... Nie mam niestety żadnych fotek, nie wiem też, czy chodzi o tą Celeste, nie pamiętam czy jest zarejestrowana jako zabytek, chyba jak ją widziałem (jakieś 2-3 lata temu), to miała opolskie tabliczki (tam mieszka w okolicy), ale planował na zabytek przerejestrować. Teraz niestety właściciel jest w Szkocji, wiem, że autem jeździ czasem jego brat, nie wiem jak w sprawie kontaktu, piszcie na maila, to może jakoś załatwię kontakt, ew. obejrzenie auta itp:-)

PS. dodam, że właściciel (p. Arek) ma chyba oryginalne katalogi Mitsu Celeste i wielu innych z tamtych czasów (np. Saporro), książeczki serwisowe tej Celestyny chyba też ma, więc może jakby ktoś chciał jakieś skany, to może dałoby się załatwić to...

PS2. myślę, że narobiłem trochę szumu tym, co napisałem, tzn. pisząc, że IDEALNA i 99% oryginalna (a zmiany są na poziomie 'tunningu' z tamtych czasów:p) Celestyna jeździ po ulicach, a Wy o tym nie wiecie :-) Pozdrawiam wszystkich MitsuManiaków :-) )

PS3. Przed Celeste ten p. Arek miał jakąś sportową wersję Colta z ok 83. roku, z silnikiem turbodoładowanym, w tym serwisie Mitsu, gdzie pracował, coś zmieniali z kolegami-mechanikami, tak, że podobno miał duużo KM... Ale przy zakupie Celeste i późniejszym przyjeździe do Polski p. Arek zostawił Colta w Niemczech... a szkoda;)

Pozdrawiam wszystkich MitsuManiaków, Kuba - przyszły kierowca Mitsubishi :-) )

Sprostowanie kilku informacji niedługo: np silnik nie 1,6 a 2,0, nie skóra tylko materiał ....

szybki2005
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2007, 22:31   

przepraszam, widziałem go tylko raz w życiu, a byłem bardzo przejęty jak p. Arek odpalił silnik i usłyszałem ten wydech <zakochany>... więc pewne moje informacje rzeczywiście mogą być nie do końca prawdziwe.

kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Auto: eclipse 4G
Wysłany: 25-02-2007, 09:21   

...czyli jest to celeste GT w odróżnieniu od ST z motorem 1,6. ma ostatnie nadwozie z 1980 (świadczą o tym proste czarne, a nie chromowane i zagięte na brzegach, zderzaki oraz lusterka na drzwiach a nie na błotnikach). dwulitrowy silnik podobnie jak jednostka 1,6 wyposażony był w dwugardzielowy sportowy gaźnik mikuni. fabrycznie gaźniki te nie różniły się zewnętrznymi rozmiarami, a jedynie dyszami, nawet średnica gardzieli była identyczna. zdarzały się też dwulitrowce turbodoładowane. to informacje z takiego pdfa z silnikami starszych miśków, co mi się ściągnął kiedyś przez jakiegoś torrenta... :roll: od pewnego czasu jednak nie wierzę do końca technicznym plikom krążącym po sieci :roll:

DZIEŁA na SZTUKI

szybki2005
[Usunięty]

Wysłany: 25-02-2007, 10:04   

ale przyznaj, że się cieszysz, że znalazłem Ci 3-cie Celeste w kraju :-)

Ok, dostałem maila od p. Arka, właściciela Pięknej Celeste:

jest to celeste rocznik 1979 model GTR dwu litrowy silnik, z dwoma gaznikami fabrycznie 105 Km orginalne 120 000 km, rozebrana na cznniki pierwsze w roku 1999 odbudowana w roku 2000 zarejestrowana jako zabytek w 2005 (chyba, nie pamietam a nie mam przy sobie doku).stan orginalny poza ukladem wydechowym.kola 15" a nie 16 czy 17 bo wieksze zawezily by promien skretu a z tylu nie obylo by sie bez prac blacharskich poniewaz jest obnizony w calosci o okolo 50 mm. co do ostatniej wypowiedzi kordiank2 to z mojej znajomosci tematu celeste z lusterkami na blotnikach pokazywane w folderach reklamowych funkconowaly raczej na rynkach japoni astrali powiedzmy po drugiej stronie globu, w europie nie spotkalem sie z tym, co do silnikow z turbo doladowaniem to przypuszczam a nawet jestem pewny ze informacja jest nie prawdziwa przynajmnej na terenie europy, ale przerobka jest jak najbardziej mozliwa bo sam ja planowalem. silnik 2000cm ma ten sam blok co starion 2.6cmm a miejsca jest dosc na kolektor wydechowy z turbo sprezarka i ssacy z wtryskami. na razie wiwcej ni przychodzi mi do glowy, ale chetnie odpowiem na pytnia na miare mojej wiedzy.

No i teraz, co do odpowiadania na te pytania, to możecie pytać mnie tu w temacie, a najlepiej to na maila (albo PW), to ja zapytam p. Arka.

pozdrawiam wszystkich Celestomaniaków, którzy, tak samo jak ja, też ją kochają :)

[ Dodano: 01-04-2007, 00:51 ]
znalazłem na Allegro Celeste na sprzedaż (5000zł, stan... mizerny...)

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=179052384

więc chyba jest więcej niż 3 zarejestrowanych Celestynek:)

[ Dodano: 05-04-2007, 21:21 ]
Mam już zdjęcia tego Celeste, patrzcie & enjoy ;)

[ Dodano: 05-04-2007, 21:23 ]

[ Dodano: 05-04-2007, 21:26 ]

[ Dodano: 05-04-2007, 21:26 ]

[ Dodano: 05-04-2007, 21:29 ]

[ Dodano: 05-04-2007, 21:30 ]

[ Dodano: 05-04-2007, 21:35 ]

[ Dodano: 05-04-2007, 21:39 ]

[ Dodano: 05-04-2007, 21:41 ]

[ Dodano: 05-04-2007, 21:43 ]

[ Dodano: 05-04-2007, 21:51 ]

[ Dodano: 05-04-2007, 21:53 ]

[ Dodano: 05-04-2007, 21:55 ]

[ Dodano: 05-04-2007, 21:58 ]

[ Dodano: 05-04-2007, 22:02 ]

[ Dodano: 05-04-2007, 22:04 ]

[ Dodano: 05-04-2007, 22:07 ]
I jak się podobają zdjęcia Ślicznej Celestynki? :-)

Odpowiedz do tematu