Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[PajeroII] Interfejs diagnostyczny OBD
Autor Wiadomość
grychu 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II 2.8 szukam
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-01-2014, 11:48   [PajeroII] Interfejs diagnostyczny OBD

Witam,
jako,że narazie jestem laikiem w marce Mitsubishi a noszę się z zamiarem kupna Pajero II 2.5 albo 2.8 ( po wielu godzinach spedzonych na czytaniu - bardziej nacisk na 2.8 z SS wersja krotka ) mam pytanie czy istnieje cos takiego jak Interfejs diagnostyczny, dzieki ktoremu moglbym spradzic czy nie ma jakis błędow i z czym moze byc problem ? Mam cos takiego do BMW i grupy VW i jest to bardzo wygodne. Nigdzie nie moglem znaleźć informacji na ten temat.

a rocznik jaki mnie interesuje to fajniebyloby 1998-1999.

Dziekuje i pozdrawiam

Rander 
Forumowicz

Auto: Outlander III PHEV
Wysłany: 27-01-2014, 22:15   Re: Interfejs diagnostyczny OBD

grychu napisał/a:
Witam,
jako,że narazie jestem laikiem w marce Mitsubishi a noszę się z zamiarem kupna Pajero II 2.5 albo 2.8 ( po wielu godzinach spedzonych na czytaniu - bardziej nacisk na 2.8 z SS wersja krotka ) mam pytanie czy istnieje cos takiego jak Interfejs diagnostyczny, dzieki ktoremu moglbym spradzic czy nie ma jakis błędow i z czym moze byc problem ? Mam cos takiego do BMW i grupy VW i jest to bardzo wygodne. Nigdzie nie moglem znaleźć informacji na ten temat.

a rocznik jaki mnie interesuje to fajniebyloby 1998-1999.

Dziekuje i pozdrawiam

Mam OBDII, używałem do Freelandera. Do Miśka nie podpinałem - ale o ile mi wiadomo, Misiek ma ODB-I.

Poza tym co tam można przeczytać? ;)
Jak silnik chodzi i działają napędy, to jest OK :D

To nie Freelander, który przed odpaleniem silnika musi "poznać" ponad 70 parametrów.

Do sprawdzenia:
Po uruchomieniu stacyjki (bez uruchomienia silnika), na chwilę powinny zapalić się kontrolki (w tym poduszek powietrznych i skrzyni automatycznej, o ile jest AT), sukcesywnie powinny się wygasić w ciągi ok. 3 sekund. Kontrolka świec żarowych powinna wygasnąć (o ile silnik jest zimny) po kilku/kilkunastu sekundach. Staraj się (to ważne), aby przyjechać i oglądać auto z zimnym silnikiem.

Silnik 2.8 (4M40) występował w 2 wersjach: z mechaniczną i elektroniczną pompą wtryskową. Wersja z elektroniczną pompą ma większą moc i większy moment obrotowy, ale pompa może się zepsuć. Wersja zaś mechaniczna działa "zawsze" ;)

W Miśku jest o tyle dobrze, że każda rzecz ma swój osobny sterownik, np. tempomat, klimatronik, klimatyzacja, szyby, itd. Jeśli padnie jakiś sterownik, to da się dalej jechać.
Ciężko coś uszkodzić.

Jeśli potrzebujesz coś kupić - wal do Zbyszka, nick zbyszekm2
http://forum.mitsumaniaki...wprofile&u=3942

Jeśli potrzebujesz coś naprawić - też do Zbyszka.

Jeśli chcesz pogadać albo uzyskać jakąś radę - to do Waldka, nick jawaldek
http://forum.mitsumaniaki...profile&u=11527

Może ktoś z Twojej okolicy się odezwie, to mógłbyś pooglądać jego wózek.

Adam.

czortunio 
Forumowicz

Auto: Pajero III 2,5 TD
Wysłany: 28-01-2014, 15:55   

Cytat:

A kredyt u Ciebie ma zaciągnąć na te "przyjemności", które mu polecasz ? :mrgreen:

Rander 
Forumowicz

Auto: Outlander III PHEV
Wysłany: 29-01-2014, 00:40   

czortunio napisał/a:
Cytat:

A kredyt u Ciebie ma zaciągnąć na te "przyjemności", które mu polecasz ? :mrgreen:

U mnie niekoniecznie, ale chętnie przyjmę prowizję od transakcji ;)

Dobrze jest mieć na początek rozeznanie, co i gdzie, aby przypadkiem nie zabłądził do serwisu firmowego.

A że różne rzeczy można kupić nie tylko u Zbyszka, to już wyższy stopień wtajemniczenia :roll:

Adam.

grychu 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II 2.8 szukam
Wysłany: 29-01-2014, 18:47   

Dzieki bardzo za wszelkie rady ;) kontak ze Zbyszkiem juz zalapany ;) narazie poszukiwania nadal trwają, czekam teraz do przyszlego tygodnia - przyjedzie niby ladne pajero z 99 roku z Francji. Zobaczymy co to bedzie.

Dziekuje za wszelkie uwagi i w sumie pozytywne opinie o pajero 2.8 :)

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu