|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
zakup auta z odliczeniem VAT |
Autor |
Wiadomość |
Kesz
Forumowicz

Auto: Mitsubishi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-01-2014, 17:12 zakup auta z odliczeniem VAT
|
|
|
Panie i Panowie, jakie auto kupić w ramach akcji trwającej do końca kwietnia, z racji zaniedbań rządu, a mianowicie "ciężarowe w osobowej budzie", z odliczeniem pełnego VAT-u przy zakupie.
Chodzi o te najtańsze modele. |
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są niewykonalne |
|
|
|
 |
mitzek
Nowy Forumowicz
Auto: Galant
|
Wysłany: 27-01-2014, 14:05
|
|
|
Tylko Mitsu? Czy jakieś inne?
No i serio tylko te najtańsze cie interesują? |
|
|
|
 |
Kesz
Forumowicz

|
Wysłany: 27-01-2014, 14:57
|
|
|
W zasadzie kryzys jest, państwo nie rzadko daje takie prezenty w ostatnich latach, kiedy vat można odliczyć.. Docelowo auto chce kupić moja siostra, prowadzi mały sklepik drogeryjny i tak poprosiła mnie o radę w tym temacie, a ja was forumowicze. Bo w kwestii kratki, musi być, czy nie, czy tylko homologacja, wpis do dowodu,bo sprzedawcy nie zawsze podchodzą rzetelnie. |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
|
Wysłany: 28-01-2014, 11:00
|
|
|
Poszukaj po salonach, w internecie
Kesz napisał/a: | Bo w kwestii kratki, musi być, czy nie, czy tylko homologacja, wpis do dowodu,bo sprzedawcy nie zawsze podchodzą rzetelnie. |
Auto kupisz albo dwumiejscowe w przypadku małych aut albo czteroosobowe w przypadku klasy średniej. Do tego krata i podłokietnik.
Homologacja jest fabryczna i auto z zapisem "ciężarowe"
Ot cała filozofia.
Kesz napisał/a: | bo sprzedawcy nie zawsze podchodzą rzetelnie. |
Nie mogą Cię oszukać. Natomiast rząd - tak. |
|
|
|
 |
Kesz
Forumowicz

|
Wysłany: 29-01-2014, 08:54
|
|
|
Dzięki, dopytuje się, bo kiedyś rozmawiałem z przedsiębiorcą, który nabył samochód z kratką no tak 10-12 lat temu. Pojechał do salonu, a tam faktura wystawiona przez 2 właściciela, firmę , która odkupiła od dilera, jako osobowy, wstawiła kratkę, załatwili dowód, i sprzedali jako ciężarowy, ale nie załatwili homologacji ciężąrowej.
No to przedsiębiorca kupił, już samochód z drugiej ręki, ale dowód rejestracyjny jest na ciężarówkę i jest happy.
Po kilku latach wezwanie na policję, razem z autem. Fotki, wnętrza samochodu kratki, przesłuchanie, a pan policjant pyta...a gdzie homologacja? Firma odkupującą z salonu, przerabiająca na ciężąrówki wyparowała, diler samochodu głupio się uśmiechał, ja tylko sprzedaje samochody, ponoć tylko powtarzał.
Nie wiem jak to się skończyło, ale nie chciałbym siostry wsadzić na jakąś minę, żeby interpretacja prawa była jednoznaczna dla sprzedających, kupujących i US
Dzięki za pomoc, widzę, że nikt nie skusił się jeszcze na ciężarówkę z forum:wink: |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
|
Wysłany: 29-01-2014, 11:09
|
|
|
Kesz napisał/a: | która odkupiła od dilera, jako osobowy, wstawiła kratkę, załatwili dowód, i sprzedali jako ciężarowy, ale nie załatwili homologacji ciężąrowej. |
Nie ma takiej opcji.
mjsystem napisał/a: | Homologacja jest fabryczna i auto z zapisem "ciężarowe" |
Kesz napisał/a: | widzę, że nikt nie skusił się jeszcze na ciężarówkę z forum |
Ja mam Lancera z kratką jako ciężarowy, czteroosobowy.
[ Dodano: 29-01-2014, 11:11 ]
PS Nie pozwól sobie na odcięcie tylnego, środkowego pasa bezpieczeństwa i chamskie zamontowanie podłokietnika. Czasem też zabierają tylną pokrywę wewnątrz bagażnika (klapkę). Mi nie zabrali, nie pozwoliłem |
|
|
|
 |
Kesz
Forumowicz

|
Wysłany: 29-01-2014, 11:41
|
|
|
Lancer, no super, ale to model do 2010 roku:!:
Mitsubishi
2014: ASX, Outlander
2010: ASX 4WD, Colt, Lancer Sportback, Outlander, Pajero
Określone wymagania spełniają tylko auta z 2014roku ? |
|
|
|
 |
slayb
Nowy Forumowicz L200.911S,ML4,2,
Auto: L200 HP DC
|
Wysłany: 31-01-2014, 13:54 Re: zakup auta z odliczeniem VAT
|
|
|
Kesz napisał/a: | Panie i Panowie, jakie auto kupić w ramach akcji trwającej do końca kwietnia, z racji zaniedbań rządu, a mianowicie "ciężarowe w osobowej budzie", z odliczeniem pełnego VAT-u przy zakupie.
Chodzi o te najtańsze modele. |
Jeśli ma być bardzo tanio, to raczej zapomnij o samochodzie z homologacją ciężarową N1.
Producenci / importerzy samochodów płaca ogromną kasę za wszelkie homologacje, zatem na super tanie (zależy dla kogo ) modele nie ma homologacji N1.
Ostatnio rozmawiałem z Fordem oraz Oplem,. .. Focusa z N1 Kombi diesla można już kupić za 52 tys netto, Astra Kombi diesla za 63 tys netto.
Jest też kilka hitów rynkowych z N1; Passat Biznes Line Kombi 1,6 TDI za 68 tys netto, oraz obecnie absolutny hit, tj VW Tiguan 2,0 TDI za 75 tys netto ... cena mocno powalająca.
Czym bliżej zmiany przepisów derogacyjnych, to można się spodziewać iz modele mniej atrakcyjne będą jeszcze przeceniane.
Samochody z homologacją N1 są dostępne w rocznika 2014, ale również jeszcze tańsze są z rocznika 2013.
Obecnie obowiązujące wytyczne EU dotyczące homologacji N1 nie nakładają obowiązku montowania kratek lub innych ścianek grodziowych.
Jedynie z uwagi na wymóg dotyczący dopuszczalnej ładowności pow 500kg, niektóre modele mogą być rejestrowane jako czteroosobowe, a niektóre jako pięcioosobowe.
Pzdr.
S |
|
|
|
 |
|
|