|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Holowanie przyczepy z jachtem GRANDISEM |
Autor |
Wiadomość |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-02-2014, 21:10
|
|
|
magicadm, ostatnio jak parę lat temu zlecałem holowanie mojego jachtu z wawy na Mazury, to kosztowało to 800-900zł w jedną stronę, wraz z ładowaniem podnośnikami na przyczepę i tak samo zdejmowaniem (no chyba że wodowanie dźwigiem). Nie miałem własnej przyczepy. Od paru lat nie wożę jachtu co sezon, zostawiam na Mazurach. Opłaty za zimowanie w porcie są duużo niższe niż transport w obie strony. A poza tym mój szkutnik przeprowadził się ze szkutnią z Warszawy na Mazury Ma własne przyczepy i zabytkowego Mercedesa-busa-diesla, którym wjeżdża do wody tyłem tak, że później wylewa wodę ze środka
Moim zdaniem trochę szkoda Grandisa, mój jacht też waży ok 1600kg i nie jest to łatwa sprawa do holowania, a już na slipie to bez tylnego napędu (albo traktora jak to u mnie w porcie) może być ciężko |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 18-02-2014, 21:19
|
|
|
Dopuszczalna masa całkowita holowanej przyczepy to 1600 kg dla Grandisa w benzynowym manualu (automat ma większe możliwości , bo 1800. , a diesel jeszcze większe. , bo 2000kg.) . Nie wiem jakie wartości dmc mają wpisane przyczepy pod jacht, ale pewnie większe. A jeśli nawet mają dmc 1600kg to i tak prawko na kat. E i ViaToll, (napisałem jakby ktoś nie był tego świadom). Dla Grandka w benzynie maks. Masa przyczepy to 1250 kg, a dla diesla 1150 kg ,aby ciągnąć przyczepę na kategorii B i nie płacić ViaToll a |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
Ostatnio zmieniony przez gołąb 18-02-2014, 21:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
|
Wysłany: 18-02-2014, 21:28
|
|
|
gołąb, ale dlaczego E i viatoll? Grandis 1700kg + przyczepa 1600kg to razem 3300kg, czyli mniej niż 3500..? |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-02-2014, 21:33
|
|
|
Liczysz dopuszczalną masę całkowitą zespołu pojazdów. Przestrzegam przed tym, bo dużo ludzi nie jest świadomych, a kara za bramkę bez opłat wynosi 3 tysiące złotych |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
|
Wysłany: 18-02-2014, 21:39
|
|
|
OK, faktycznie. DMC Grandisa to ponad 2000, co z 1600 przyczepy przekracza 3500. Jasne. |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-02-2014, 22:12
|
|
|
Są w Polsce jeszcze takie głupoty jak stosunek masy przyczepy do auta. A mianowicie dzielimy dmc np. Grandisa w dieslu - czyli 2335 dzielimy przez 1.33 i wychodzi nam dopuszczalna masa całkowita jaką możemy holować czyli jakieś 1750 kg. A w dowodzie rejestracyjnym wbite 2000kg, ale takie Polskie przepisy. , smutne ale prawdziwe. Dla benzyniaka w automacie w dowodzie rejestracyjnym stoi Dmc holowanej przyczepy 1800, a jak podzielimy jego dmc przez 1.33 wyjdzie nam niecałe 1700kg i tylko tyle możemy holować. I ten przepis obowiązuje nas z hamulcem najazdowym. Postać rzeczy zmieniła by się gdyby hamulec uruchamiało by się z miejsca kierowcy czyli np. pneumatycznie, ale wiadomo, że zwykłych osobowych aut to nie dotyczy.Normalnie granda |
 |
|
|
|
 |
|
|