Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma] STAG się sypie? - aktualizacja
Autor Wiadomość
Batmanikus 
Mitsumaniak
CHORY ALE NATCHNIONY

Auto: Galant VIII / C5
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-02-2014, 22:07   

Czyli wychodzi na to, że przez ostatnie 10 tyś km jak komputer pokazywał, że pali 8,5 a palił 9 gazu to było nie tak. Wystarczyła wiertarka i wszystko okej. Ale dziwne, że rozwiercenie dyszy we wtryskiwaczu gazowym spowodowało całkowite wskazania na wyświetlaczu. Za słaby chyba na to jestem 8)

Mitsubishi Galant VIII 2.0 LPG (2017-...)
Citroen C5 X Break 2.0 LPG (2016-...)
Chrysler Neon II 2.0 SE LPG (2015-2018)
VW Polo II Coupe LPG (2015-2015†)
Mitsubishi Carisma II 1.6 LPG (2013-2016)
Yamaha TDM 900 (2011-2018 :[ )
Yamaha XJ 600 N (2009-2011)
Opel Vectra A 1.6 (2008-...)
Jawa TS 350 (2008-2009)

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-02-2014, 22:43   

Dysze we wtryskach miały za małą średnicę i wtedy kiedy było potrzeba więcej gazu ilość gazu podawana przez wtryski była za mała. Komputer silnika sprawdza skład mieszanki za pomocą sondy lambda i kiedy wykrył, że jest zbyt ubogo wydłużył czas wtrysku benzyny aby podać więcej paliwa. To właśnie zaobserwowałeś na wyświetlaczu komputera jako większe średnie spalanie. Oczywiście to niewiele dało bo dysze były za małe i mimo starań komputera nic się nie zmieniło. Po rozwierceniu dysz wszystko wróciło do normy więc spalanie na wyświetlaczu także. U mnie była podobna sytuacja i też właśnie po wskazaniu średniego spalania zorientowałem się, że jest coś nie tak z ustawieniem instalacji tylko u mnie rozwiercenie dysz nic nie dało bo miałem za wolne wtryski do tego auta i dopiero wymiana na szybsze wtryski i dobranie właściwych dysz (mam rozwiercone na 2,8mm) załatwiła sprawę.
Carisma jak też wiele innych Miśków ma trochę specyficzny silnik przez szybki wtrysk benzyny przez co przy montażu LPG trzeba montować szybkie oraz wydajniejsze wtryski niż do innych silników o podobnej mocy.

Odpowiedz do tematu