Szokująca cena grilla do MSS po lifcie? |
Autor |
Wiadomość |
MadReapeR
Forumowicz
Auto: Space Star FL 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-03-2014, 23:12 Szokująca cena grilla do MSS po lifcie?
|
|
|
Ktoś wie z czego to wynika?
Do przeciętnego "losowo" wybranego samochodu grill przedni kosztuje maks. kilkadziesiąt złotych (mówię o używkach na alledrogo), do spesia przed liftem, do carismy itd...
A do MSS po lifcie... najtańszy widziałem za 400zł ?!
Skąd ta cena?
Myślałem, żeby sobie podłubać i spróbować "wpasować" w niego dodatkowe halogeny, ale nie chciałem ryzykować zepsucia jedynego i dokupić w celu dłubania w nim dodatkowy i jestem delikatnie rzecz biorąc w szoku.
Co za szaleństwo? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 03-03-2014, 08:04
|
|
|
Zapotrzebowanie ukształtowało cene |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 03-03-2014, 08:49
|
|
|
robertdg napisał/a: | Zapotrzebowanie ukształtowało cene | I ceny oryginałów w ASO. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 03-03-2014, 10:05
|
|
|
Space Starów według wikipedii wyprodukowano niecałe 276tys. sztuk, z czego mniej niż połowa to te po lifcie.
Podsumowując mamy dość rzadkie auta, których naturalnie jest coraz mniej (złomowanie itd.) zatem części używane są coraz trudniej dostępne, a w ASO jak to w ASO wzięte z sufitu. Jak jest mało części na allegro lub wcale, to ktoś, kto sprzedaje winduje sobie cenę, ponieważ w końcu i tak ktoś się skusi...
Podobnie jest z cenami i dostępnością chlapaczy i halogenów do wersji po lifcie...
Czasami się zastanawiam, czy nie kupić jakiegoś taniego rozbitka jako inwestycję kapitału na przyszłość
Pewnie jak będę chciał sprzedać swojego lepiej będzie go sprzedawać po kawałku...
Na forum mamy "dilera" części używanych do MSS, więc możesz do niego uderzyć, może będzie miał rozsądniejszą cenę, a zwie się on futrzany |
|
|
|
 |
zet-em
Forumowicz Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Space Star 1.3 GLX
Pomógł: 9 razy Dołączył: 12 Sty 2012 Posty: 428 Skąd: Zamość
|
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-03-2014, 10:23
|
|
|
Podsumowując, trzeba dbać o nasze MSS, bo za kilkanaście lat będą to wręcz kolekcjonerskie auta |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 03-03-2014, 10:37
|
|
|
RaVciO napisał/a: | bo za kilkanaście lat będą to wręcz kolekcjonerskie auta |
Po takim czasie to pewnie zostaną może same fotele, reszta ulegnie biodegradacji . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 03-03-2014, 14:35
|
|
|
JCH napisał/a: | I ceny oryginałów w ASO. | Z ciekawości ile kosztuje w ASO? |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 03-03-2014, 14:50
|
|
|
No to teraz usiądźcie wygodnie i trzymajcie się foteli...
Przed sekundą dzwoniłem do AutoKraka (ASO Mitsubishi) i ta atrapa - nowa, oryginalna,ale bez znaczka kosztuje uwaga... 455zł (słownie czterysta pięćdziesiąt pięć) |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 04-03-2014, 09:11
|
|
|
Dla potomnych (bo aukcje niedługo znikną) - kolega zet-em wrzucił linki do używanej lampy tylnej do MSS za 400zł i do kompletu obu tylnych lamp do Porsche boxter za 300zł.
Osobiścuie uważam, że ta aukcja z lampami Porsche to jakaś ściema może być, nie zamierzam oskarżać nikogo o handel kradzionymi częściami ani o oszustwo, ale mało to realne, bo mam jako takie pojęcie o cenach oryginalnych części do Porsche...
Inna sprawa, że ceny części do MSS rzeczywiście są często wzięte z sufitu, zupełnie brak w tym logiki i sensownego uzasadnienia. MSS jest dość popularnym autem, wcale tego mało nie jeździ, ponadto sporo części jest zamiennych z carisma i volvo S/V40 - a mimo to do MSS są najdroższe!
Pamiętam, że jakąś pierdołę do MSS chciałem kupić (używaną na allegro) - i jak tylko zmieniłem kategorię z MSS na Cari - to kupiłem to samo za 1/4 ceny....
A w temacie lamp tylnych... http://allegro.pl/lampa-t...4005876897.html - BMW Z3 używany oryginał za 45zł
A do Mitsu L200 w aktualnej budzie sam kupowałem niedawno używaną oryginalną tylną lampę za... 80zł. Więc chyba jednak coś z tymi cenami do MSS wydaje się nie tak..?
pablo |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-03-2014, 10:26
|
|
|
Masz rację, że wiele części pasuje od innych aut, ale nie dotyczy to takich rzeczy jak lampy, reflektory, halogeny, grile, drzwi, zderzaki i inne rzeczy dotyczące wyglądu auta. Dlatego elementy "wyglądu" nie są tanie. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 04-03-2014, 10:40
|
|
|
mkm napisał/a: | No to teraz usiądźcie wygodnie i trzymajcie się foteli...
Przed sekundą dzwoniłem do AutoKraka (ASO Mitsubishi) i ta atrapa - nowa, oryginalna,ale bez znaczka kosztuje uwaga... 455zł | Ja nie musiałem siadać
Mnie ugięły się nogi parę lat temu - miałem lekkiego dzwonka przodem i właśnie połamany był grill. Cena oscylowała wtedy w okolicy 5-ciu stówek więc, jak widać, nic się nie zmieniło Podobnie drogie są te plastikowe narożniki na zderzaku (hokejki) i halogeny też w cenie. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1926 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 04-03-2014, 12:11
|
|
|
pablo eldiablo napisał/a: | Osobiścuie uważam, że ta aukcja z lampami Porsche to jakaś ściema może być, nie zamierzam oskarżać nikogo o handel kradzionymi częściami ani o oszustwo, ale mało to realne, bo mam jako takie pojęcie o cenach oryginalnych części do Porsche... |
Te lampy są produkowane w Chrzanowie chyba, więc to może być prawda z ceną. Ktoś prawdopodobnie wyniósł to z zakładu (może odrzut jakościowy). |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 04-03-2014, 13:28
|
|
|
JCH, napisałem, żeby usiąść, bo sam się zdziwiłem stosunkowo niską ceną (spodziewałem przynajmniej czterech cyferek - teraz kilka osób szukało w ASO listew dachowych do starego Colta i kwota za sztukę to tysiąc kilkadziesiąt złotych ) - jeżeli zdemontowana naddgryziona zębem czau osłona kosztuje 400zł, a nowa oryginalna 450 to szokuje cena alle, a nie ASO
Wiadomo, że za emblemat też "kilka " złotych pójdzie, ale mimo to.
Trzeba szukać.
Mnie niedawno rozbiły ceny używanych tylnych lamp. Liczyłem do 200 za sztukę, a tu się okazało, że spokojnie x2, a na niektórych nawet drożej z jakimś optymistą na szrocie który życzył sobie 800zł
Na szczęście da się znaleźć tańszych sprzedawców
Co ciekawe nie tylko Space ma takie anomalie sprzedażowe. Często z demontażu ktoś sprzedaje np. chłodnicę "mocno używaną", za 400zł gdy nowa kosztuje 350... (obydwie w zamienniku tyle, że jeden używany )
Dziękować za internet, fora, znajomych - dzwonić szukać i znajdzie się taniej, a sprzedający jak pokiszą się z "towarem" to sami obniżą cenę |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 04-03-2014, 17:54
|
|
|
mkm napisał/a: | sam się zdziwiłem stosunkowo niską ceną | Cooo
Przecież to powinno 50 zł kosztować.
To że ktoś tam wystawił na allegro za 400 nie znaczy, że cena 450 w ASO jest normalna. Gdyby wystawił za 1000 to mówilibyśmy że w ASO jest tanio |
 |
|
|
|
 |
|