Cari [1.8 GDI] Gorące tarcze pytanie. |
Autor |
Wiadomość |
Pablinho1990
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-03-2014, 18:18 Cari [1.8 GDI] Gorące tarcze pytanie.
|
|
|
witam wszystkich mitsumaniakow mam do was takie pytanie w mianowicie ostatnio cos mnie podkusilo i po odcinku okolo 6 kilometrow po delikatnym zatrzymaniu sie i odczekaniu jakis 3 minut dotknalem swoich tarcz i byly tak gorace ze prawie sie oparzylem Czy jest to normalnie czy tarcza powinna byc taka ciepla czy wlasnie taka goraca jak u mnie, czy jest to normalne ?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 08-03-2014, 19:24
|
|
|
Ale które koła, przednie czy tylne i czy przed sprawdzaniem dużo hamowałeś?
Jeśli to koła tylne, to winowajcą może być mechanizm ręcznego a dokładnie zardzewiałe ośki dźwigni linki a jeśli przednie, to być może wina zardzewiałych prowadnic lub tłoczków w cylinderkach lub wina gumowych przewodów hamulcowych. Napisz coś więcej, to będzie można dokładniej poradzić. |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 08-03-2014, 21:49
|
|
|
Przednie tarcze zawsze robią sie gorace przy hamowaniu. jak tylne parzą, to nie powinny byc tak gorące. |
|
 |
Pablinho1990
Forumowicz
|
Wysłany: 09-03-2014, 12:31
|
|
|
chodzi o tarcze przednie i wlasnie specjalnie duzo nie chamowalem tylko tak z 50 km/h sie delikatnie zatrzymalem w celu sprawdzenia. Dodam jeszcze ze po przejechaniu okolo 3 km przednie prawe kolo zaczyna mi piszczec w sumie to mnie zmusilo do sprawdzenia. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 09-03-2014, 13:14
|
|
|
Sama tarcza (część robocza) zawsze będzie gorąca po hamowaniu, pytanie pozostaje czy faktycznie po przejechaniu kilku km po hamowaniu układ nagrzewa sie do tego stopnia, że np na feldze jest mocno odczuwalna temperatura. Jezeli tak to zaciski do regeneracji i elastyczne przewody hamulcowe do przejrzenia |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Pablinho1990
Forumowicz
|
Wysłany: 09-03-2014, 20:50
|
|
|
sprawdzalem dzisiaj bo kilku ostrych hamowaniach ze 100 km/h do zera i felga byla ciepla ale nie jakos znaczaco goraca. Czy felga powinna byc zawsze zimna czy to normalne? (teraz felgi stalowe ziomowe) |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 09-03-2014, 21:03
|
|
|
zawsze nawet po lekkim hamowaniu będą tarcze gorące jeżeli wyhamował byś auto biegami a później zatrzymał bez hamowania mogą być ewentualnie ciepłe dodatkowo dodam od siebie że oprcz dzwigienki z tyłu i prowadnic miałem podobna sytuacje bicie i grzanie się tarcz wymieniłem prowadnice a winowajcą okazało się źle osadzone przez "mechanika" łożysko w zwrotnicy które dałem do wciśnięcia z racji tego ze nie posiadałem prasy. wcisną je tak fachowo że tarcza miała 0,25 bicia |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
|
Wysłany: 09-03-2014, 21:03
|
|
|
jest w normie jeździc i sie cieszyć to normalne że poprzez tarcie klocków o tarcze ona sie nagrzewa. |
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 09-03-2014, 21:12
|
|
|
Pablinho1990, trudno powiedzieć bo każdy może mieć inne odczucie i mógł by jechać w innych warunkach.
Jeśli po przejechaniu kilku kilometrów praktycznie bez hamowania tarcze czy felgi były by gorące, to warto by było przyjrzeć się temu bliżej.
Może podam trochę dziwny sposób na sprawdzenie, czy hamulce trzymają, ale na pewno będzie skuteczny. Jeśli uważasz, że obydwa przednie koła się grzeją, to zaciągnij ręczny, podnieś jedną przednią stronę auta i podstaw pod auto np. jaki pniaczek dla bezpieczeństwa a następnie odpal auto i wrzuć 5 bieg i niech tak auto pochodzi kilka minut. Jeśli po tych kilku minutach felga czy sama tarcza będą gorące, to będziesz wiedział, że jest coś nie tak z hamulcami. |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
|
Wysłany: 09-03-2014, 21:20
|
|
|
można też podnieść przód i na luzie zakręcić kołem prawym i lewym i zobaczyć czy nie będzie jakiś oporów w toczeniu kół. powinny swobodnie sie kręcić bez zadnego charczenia i żężenia z okolic zacisków. |
|
 |
Pablinho1990
Forumowicz
|
Wysłany: 10-03-2014, 17:20
|
|
|
ok dzieki za podpowiedzi w weekend na pewno to sprawdze |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 12-03-2014, 10:37
|
|
|
http://allegro.pl/prowadn...4012324383.html
ja proponuję ściągnąć koło, następnie odkręcić zacisk hamulcowy (dwie 12) i poruszać prowadnicami. Jak ładnie pracują to zostawić, jak nie to rozruszać, nasmarować, poskładać. Jeśli będą wywalone to zaopatrzyć się w coś takiego jak w linku i wymienić.
Mi ostatnio też zaczął popiskiwać prawy przód i okazało się, że jedna prowadnica się zapiekła. |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 13-03-2014, 04:46
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Pablinho1990, to zaciągnij ręczny, podnieś jedną przednią stronę auta i podstaw pod auto np. jaki pniaczek dla bezpieczeństwa... | to brzmi jak "uwaga za chwilę komuś stanie się krzywda" albo "kolejna nominacja do nagrody Darwina To...." |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-03-2014, 06:58
|
|
|
Nie przesadzj, gdybym napisał żeby tylko podniusł auto podnośnikiem i wcząłgał się pod nie to mogło by być niebezpiecznie. A najczęściej najprostrze sposoby są najskuteczniejsze jeśli ktoś do końca nie wie co zrobić. A z postów wynika, że autor albo nie bardzo ma czas albo chęci na rozkręcanie wszystkiego więc podałem najprostrzy sposób a na pwwno skuteczny na potwierdzenie lub wykluczenie ocierających klocków. |
|
|
|
 |
Pablinho1990
Forumowicz
|
Wysłany: 15-03-2014, 11:13
|
|
|
witam dzisiaj wzialem sie za te hamulce w koncu. Zdjalem zacisk wyjalem klocki wcisnalem lekko hamulec zeby tloczek lekko wyszedl i ... spowrotem nie dalo sie go wsunac tak jakby sie zacial czy cos w tym stylu. Dopiero na patencie udalo mi sie to uczynic, dopiero po kilkukrotnym powtorzeniu tego tloczek pod naporem zaczal odpuszczac :)Zlozylem w calosc i niedlugo wyrusze w droge zobaczymy czy to cos pomoglo
Mam jeszcze jedno pytanie tloczek do srodka powinien wchodzic lekko tzn powinno dac sie go wsunac reka czy nie ? |
|
|
|
 |
|