Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Diody LED do jazdy dziennej
Autor Wiadomość
mlodypabloo 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 DID 2008
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-01-2013, 20:17   

emil_d napisał/a:
mlodypabloo napisał/a:

Też je oglądałem, ale zależy mi na tym by nie rezygnować z przeciwmgielnych.

Ja przemyślałem sprawę przeciwmgielnych i doszedłem do wniosku, że nie są mi potrzebne. Używałem ich dotychczas 2x (pierwszy i ostatni :) ) niezbyt dobrze spełniają swoją funkcję - różnica przy zapalonych i zgaszonych przeciwmgielnych prawie żadna. Chyba trochę za wysoko siedzę a te światła też nie są zbyt fortunnie umieszczone.

U mnie niestety często występują mgły i w związku z czym nie bardzo chcę z nich rezygnować.

borsak1 napisał/a:
loczek,

"Witam serdecznie. Czy kolega Borsak ma w aucie silnik 2,3 - 177 km Mivec." - tak mam Mivec-a nie wsłuchiwałem się nigdy w to, sprawdzę przy najbliższej okazji. Ale może jest to spowodowane tym że masz grzałki w nawiewie i jeśki się załączają siłą rzeczy pobór prądu z akumulatora wzrasta, co za tym idzie obroty w górę żeby go doładować. Czysta teoria, jak wspominałem sprawdzę jeśli nie zapomnę.

mlodypabloo napisał/a:
No i niech zarobi, jeżeli ma dobry towar, to chyba na tym to wszystko polega.

towar jak każdy inny z nalepką MADE IN CHINA :P

Dokładnie tak, ale nic innego nie znalazłem co by mi przypasowało. Póki co cały czas szukam.

markowoj 
Forumowicz
Markowoj

Auto: outlander 2.0 tdi 2008r.
Wysłany: 16-01-2013, 22:05   Re: Pytanie do Kolego Borsaka

loczek napisał/a:
Witam serdecznie. Czy kolega Borsak ma w aucie silnik 2,3 - 177 km Mivec.
Jeśli tak to mam pytanie: czy zauważyłeś że podczas włączania nawiewu w kabinie znacząco zwiększają się obroty silnika.
Nie wiem czy to jest normalne ale w moim aucie jest to wyraźnie słyszalne w czasie postoju szczególnie na zimnym silniku a zarazem trochę irytujące.

Tak jak Borsak napisał , załącza się ogrzewanie elektryczne i obroty rosną aby wyrównać obciążenie aku , jeśli cię wkurza to zanim ruszysz w drogę wyłącz wentylację OF , dzięki temu trochę mniej spalisz paliwka . Dogrzewanie nie zależy od rodzaju motoru .

13zbyszek13 
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
Wysłany: 07-02-2013, 10:41   

loczek napisał/a:
Witam serdecznie. Czy kolega Borsak ma w aucie silnik 2,3 - 177 km Mivec.
Jeśli tak to mam pytanie: czy zauważyłeś że podczas włączania nawiewu w kabinie znacząco zwiększają się obroty silnika.
Nie wiem czy to jest normalne ale w moim aucie jest to wyraźnie słyszalne w czasie postoju szczególnie na zimnym silniku a zarazem trochę irytujące.

Jeżeli odpalasz zupełnie zimny motor to zawsze obroty są delikatnie podwyższone około1000 obr/min. Po zagrzaniu schodzą na 800 obr/min.

DJ Fazi 
Mitsumaniak
Fan bulwarówek

Auto: był Outlander 2.0 DI-D
Wysłany: 05-04-2013, 12:01   

Wczoraj dowiedziałem się w ASO że są jakieś nowe światła do jazdy dziennej montowane w halogenach w technologii LED. Niedawno to wypuścili i Pan nie wiedział czy halogeny zostają, ale był przekonany że zostają. Tytuł ulotki jaką dostali to Nowe Led/halogeny.

Co do wycięcia po lewej stronie w obecnie oferowanym zestawie to wycięcie jest dla każdego silnika i skrzyni ponieważ zestaw jest uniwersalny.

diament20 
Forumowicz

Auto: outlander eclipse cross, colt
Wysłany: 15-03-2014, 00:27   Swiatła dzienne

Powitać Wszystkich. Chciałbym poddać pod dyskusje (bo sam jestem zainteresowany)montaż świateł dziennych LED z automatycznym wyłącznikiem (są takie w ofertach np. Allegro, prawdą jest też, że w różnych cenach) do naszych Miśków. Jeśli chodzi o ten automatyczny wyłącznik to jest on wbudowany w zestaw ledów, a podłącza się to wszystko trzema przewodami pod zapłon, światła (postojowe, mijania czy przeciwmgłowe - tak mówi ichniejsza instrukcja) i masę. I tu mam pytanie czy ktoś już coś takiego posiada i czy nie ma bądź nie będzie miało wpływu na działanie elektroniki-komputera w aucie? (może to istotne - w aucie są xenony). Pozdrawiam,sądzę że dość ciekawy temat i wart wymiany zdań oraz doświadczeń w tej kwestii.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: NX300h
Wysłany: 15-03-2014, 06:56   

Raczej z elektroniką nie powinno być problemów jeśli podłączsz się pod odpowiednie zasioanie a kabel sterujący pod postojowe. Proponuję poszukać dziennych z automatem zapalającym je dopiero po odpaleniu auta. Takie najczęściej podłącza się tylko pod akumulator i pod postojowe. W miarę dobre dzienne ledowe kupisz za około 250z i więcej, z tańszymi może być różnie. Jeśli szukasz tańszych, i masz miejsce na takie, to proponuję dziene na żarówki 21w. Kupisz tzkie za około 100 tylo trzeba do nich dodatowo dokupić automat.

Komandor 
Mitsumaniak

Auto: OII 2.4 cvt, Romet Ogar 125 ;)
Wysłany: 15-03-2014, 07:01   

Stary temat. Wystarczy poszukać
http://forum.mitsumaniaki...50528&start=630

pozdro

i właśnie Wielki Brat połączył tematy...

13zbyszek13 
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
Wysłany: 17-03-2014, 08:20   

Cytat:
To teraz poproszę o poradę czy instalować światła dzienne w samochodzie z gwarancją, xenony są przecież na gwarancji?

Od kiedy kolego żarówki masz na gwarancji ?
Spali Ci się to obie musisz dokupić.
Jak dla mnie autko z LEDami ładniej się prezentuje i jest lepiej widoczne na drodze ze względu na barwę światła.

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 17-03-2014, 10:39   

13zbyszek13 napisał/a:
Od kiedy kolego żarówki masz na gwarancji ?
Spali Ci się to obie musisz dokupić.
Zarniki xenonowe wraz z przetwornicami sa objete gwarancja. Halogenowe juz nie.

Dominik

emil_d 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0DID Intense+ 2010
Wysłany: 17-03-2014, 11:57   

Witam,

Niebawem wybieram się za granicę - potrzebny jest mi komplet żarówek :) Czy ktoś z Was posiada listę, bądź namiary na zestaw, który możnaby kupić?

Z góry przepraszam za off topic.

qbota 
Forumowicz

Auto: OII 2.4 CVT
Wysłany: 17-03-2014, 16:11   

Przepraszam, że pytam: dokąd jedziesz, że potrzebujesz kompletu żarówek? Dakar?

emil_d 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0DID Intense+ 2010
Wysłany: 17-03-2014, 16:43   

qbota napisał/a:

Z tego co wiem to na południu (Austria, Słowacja, Węgry) taki komplet jest potrzebny. Co do tylnych świateł to chyba zapakuję sobie ze dwie diody led :)

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-03-2014, 17:01   

emil_d napisał/a:
qbota napisał/a:

Z tego co wiem to na południu (Austria, Słowacja, Węgry) taki komplet jest potrzebny. Co do tylnych świateł to chyba zapakuję sobie ze dwie diody led :)
Konwencja Wiedenska wyraznie precyzuje wymogi aut poruszajacych sie po drogach Europy. Jednym z najwazniejszych jej postanowien jest to ze auto dopuszczone do ruchu ma spelniac wymogi kraju w ktorym jest zarejestrowane, a nie kraju ktory sie odwiedza. Tak wiec odpusc sobie to zaopatrzenie w zarowki :mrgreen: A jak jakis knedel mimo wszystko sie przyczepi, to popros o podstawe prawna. Gwarantuje ci ze odpusci. A jak nie to wygoogluj i wydrukuj sobie ten akt prawny przed wyjazdem i pokaz cwaniakowi.... :mrgreen:

Dominik
Ostatnio zmieniony przez mitsu00 17-03-2014, 19:09, w całości zmieniany 1 raz  

zibi116 
Nowy Forumowicz

Auto: outlander2
Wysłany: 17-03-2014, 18:13   

Jeździłem tyle razy do Chorwacji przez Austrię i nikt nigdy(trzy kontrole)nie pytał mnie o żarówki,co prawda z Czarnogóry wróciłem na jednym reflektorze(tragedia z zakupem żarników) lecz nawet wtedy zatrzymano mnie w Austrii i nikt nie przypitalał się do zapasowych żarników.

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-03-2014, 18:54   

zibi116 napisał/a:
Jeździłem tyle razy do Chorwacji przez Austrię i nikt nigdy(trzy kontrole)nie pytał mnie o żarówki,co prawda z Czarnogóry wróciłem na jednym reflektorze(tragedia z zakupem żarników) lecz nawet wtedy zatrzymano mnie w Austrii i nikt nie przypitalał się do zapasowych żarników.
Nie wiem jak w Austrii, ale w Czesi i Slowacy musza wozic komplet zarowek w aucie jak i 2 kamizelki odblaskowe. Na wielu forach czytalem o rodakach co trafili na nadgorliwych sluzbistow knedliczkow. Chodzilo wtedy o ewidentne danie w lape.....
Dobrze jednak jest znac swoje prawa, bo niedoukow policmajstrow niemalo na drogach :wink:

Dominik

Odpowiedz do tematu