Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
(3.0 v6)Delikatne huczenie mostu
Autor Wiadomość
Krzysie83wawa 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III 3.0 V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-03-2014, 22:07   (3.0 v6)Delikatne huczenie mostu

Od pewnego momentu zauważyłem że przy dodawaniu gazu słychać most. Przy odpuszczenie milknie. Jaka może byś przyczyna? Miałem Jeepa G. Cheroke wj-ta i tam był winien luz na wałku ataku na talerz. Czy tu jest podobnie?

czortunio 
Forumowicz

Auto: Pajero III 2,5 TD
Wysłany: 16-03-2014, 00:53   

Pajero III nie ma mostu.

Skąd wiesz, że to akurat dyferencjał ?

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 16-03-2014, 07:21   

Luz w tylny "moście"
Zdejmij wał napędowy tylny i sprawdź jaki jest luz na zabieraku.
Sprawdź też homokinetyki na wale napędowym czy nie mają luzu.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 16-03-2014, 08:39   

czortunio napisał/a:
Pajero III nie ma mostu.
to ciekawe jak przekazywany jest napęd?

czortunio napisał/a:
Skąd wiesz, że to akurat dyferencjał?
Kolega zadał pytanie i zaproponował przyczynę posiadając swoją wiedzę.

Czortunio w tematach technicznych nie robimy offtopu nie mówiąc już o formie postu.
Zerknij na regulamin forum.

Krzysie83wawajesteś pewien, ze ten szum jest z mechanizmu różnicowego? Może to łożyska tradycyjnie dają znać o sobie.

seba314 
Forumowicz

Auto: Pajero IV 3.2DID
Wysłany: 16-03-2014, 10:11   

według mnie to łożyska walka ataku dają znać o sobie, kiedy cisniesz to hałas nasila się bo łożyska są mocno obciążane, po odjęciu cichnie bo układ nie pręży łożysk.
jeśli hałas występuje bez względu czy przyspieszasz czy jedziesz ze stałą predkością to wtenczas przekładnia hipoidalna do wymiany. pzy okazji sprawdz łożysko podpory wału

[ Dodano: 16-03-2014, 10:15 ]
taki temat już przerabiałem w aucie innej marki, wymiana kompletu ułożyskowania w tylnym dyferencjale. strasznie drogo wyszło ale mam pewność na czym stoje

Krzysie83wawa 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III 3.0 V6
Wysłany: 16-03-2014, 10:50   

Panowie pewności nie mam. Podobny przypadek miałem w Jeepie, więc skojarzyłem po prostu fakty.
W tygodniu ściągnę wał napędowy i zobaczę czy coś się zmieni, Homokinetyki przerabiałem w grandzie. Miałem nawet przerabiać na krzyżaki, ale auto poszło w Polske.

pelasio 
Forumowicz

Auto: pajero '01 3.5 v6 GDI
Wysłany: 19-03-2014, 21:53   

Witam!
Podepnę się do tematu, mianowicie w moim pajero też ostatnio zaobserwowałem takie powiedzmy "buczenie" jakby w moście. Dziwne jest to że występuje ono tylko na 4 biegu (automat) w zakresie obrotów 2800-3000 i tylko podczas przyspieszania. Jak zdejmę nogę z gazu od razu cisza, także jak zmieni się bieg na 5 lub sam go przerzucę to od razu jest cisza i na 5 w tym zakresie obrotów już nic nie "buczy". Dodam jeszcze, że efekt występuje głównie przy napędzie na tył, jak dołączę przód to "buczenie" jest ale dużo ciszej i chwilowo. Może ktoś ma pomysł?
Pzdr

marcin-kraków
[Usunięty]

Wysłany: 11-07-2017, 20:28   

Witam
Odgrzeje kotleta :)
Mam taka samą przypadlośc jak kolega Pelasio. Wyczytałem że można dokręcić łożysko wałka atakującego tylnego mostu. Czy ktos to przerabiał? Czy zdjęcie wału niesie ze sobą późniejsze regulacje?
Pozdrawiam
Marcin

pelasio 
Forumowicz

Wysłany: 12-07-2017, 09:49   

U mnie cały czas buczy jeszcze :P ..przyzwyczaiłem się.. wał zdejmowałem i zakładałem na swoje miejsce bez regulacji żadnej i jest ok... daj znać czy pomysł z łożyskiem wypalił to może ruszę temat jeszcze raz :wink:

marcin-kraków
[Usunięty]

Wysłany: 12-07-2017, 21:26   

No niestety. Nie mogłem ruszyć śruby która trzyma wałek. Muszę pokombinować z unieruchomieniem flanszy bo nie chcę ukręcić czegoś w moście.

Walczę dalej :)

pelasio 
Forumowicz

Wysłany: 26-08-2017, 07:28   

Udało się zniwelować buczenie?

marcin-kraków
[Usunięty]

Wysłany: 26-08-2017, 19:44   

No niestety nie. Rozmawiałem z mechanikami, a oni stwierdzili że lepiej nie ruszać mostu. Podobno trzeba później ustawiać wałek atakujący z mechanizmem różnicowym. Na razie jeżdżę z "buczeniem" :)

Marvw 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0DID
Wysłany: 27-08-2017, 21:51   

Witam,może trochę pomogę.
Dorażnie poradziłem sobie z ''buczeniem''w ten sposób że dodałem do oleju jeden z ''cudownych'' specyfików na bazie ceramizera.Na początku byłem zawiedziony jego działaniem pomyślałem że wywaliłem pieniądze w błoto ale teraz po przejechaniu
około 2000 km śmiem twierdzić że jest zdecydowanie ciszej,wiadomo jeszcze coś tam słychać
ale nie jest to uciążliwe.

Odpowiedz do tematu