(3.0 v6)Delikatne huczenie mostu |
Autor |
Wiadomość |
Krzysie83wawa
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III 3.0 V6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-03-2014, 22:07 (3.0 v6)Delikatne huczenie mostu
|
|
|
Od pewnego momentu zauważyłem że przy dodawaniu gazu słychać most. Przy odpuszczenie milknie. Jaka może byś przyczyna? Miałem Jeepa G. Cheroke wj-ta i tam był winien luz na wałku ataku na talerz. Czy tu jest podobnie? |
|
|
|
 |
czortunio
Forumowicz
Auto: Pajero III 2,5 TD
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2013 Posty: 199 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 16-03-2014, 00:53
|
|
|
Pajero III nie ma mostu.
Skąd wiesz, że to akurat dyferencjał ? |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 16-03-2014, 07:21
|
|
|
Luz w tylny "moście"
Zdejmij wał napędowy tylny i sprawdź jaki jest luz na zabieraku.
Sprawdź też homokinetyki na wale napędowym czy nie mają luzu. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16-03-2014, 08:39
|
|
|
czortunio napisał/a: | Pajero III nie ma mostu. | to ciekawe jak przekazywany jest napęd?
czortunio napisał/a: | Skąd wiesz, że to akurat dyferencjał? | Kolega zadał pytanie i zaproponował przyczynę posiadając swoją wiedzę.
Czortunio w tematach technicznych nie robimy offtopu nie mówiąc już o formie postu.
Zerknij na regulamin forum.
Krzysie83wawajesteś pewien, ze ten szum jest z mechanizmu różnicowego? Może to łożyska tradycyjnie dają znać o sobie. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
seba314
Forumowicz
Auto: Pajero IV 3.2DID
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Mar 2013 Posty: 270 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 16-03-2014, 10:11
|
|
|
według mnie to łożyska walka ataku dają znać o sobie, kiedy cisniesz to hałas nasila się bo łożyska są mocno obciążane, po odjęciu cichnie bo układ nie pręży łożysk.
jeśli hałas występuje bez względu czy przyspieszasz czy jedziesz ze stałą predkością to wtenczas przekładnia hipoidalna do wymiany. pzy okazji sprawdz łożysko podpory wału
[ Dodano: 16-03-2014, 10:15 ]
taki temat już przerabiałem w aucie innej marki, wymiana kompletu ułożyskowania w tylnym dyferencjale. strasznie drogo wyszło ale mam pewność na czym stoje |
|
|
|
 |
Krzysie83wawa
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III 3.0 V6
|
Wysłany: 16-03-2014, 10:50
|
|
|
Panowie pewności nie mam. Podobny przypadek miałem w Jeepie, więc skojarzyłem po prostu fakty.
W tygodniu ściągnę wał napędowy i zobaczę czy coś się zmieni, Homokinetyki przerabiałem w grandzie. Miałem nawet przerabiać na krzyżaki, ale auto poszło w Polske. |
|
|
|
 |
pelasio
Forumowicz

Auto: pajero '01 3.5 v6 GDI
|
Wysłany: 19-03-2014, 21:53
|
|
|
Witam!
Podepnę się do tematu, mianowicie w moim pajero też ostatnio zaobserwowałem takie powiedzmy "buczenie" jakby w moście. Dziwne jest to że występuje ono tylko na 4 biegu (automat) w zakresie obrotów 2800-3000 i tylko podczas przyspieszania. Jak zdejmę nogę z gazu od razu cisza, także jak zmieni się bieg na 5 lub sam go przerzucę to od razu jest cisza i na 5 w tym zakresie obrotów już nic nie "buczy". Dodam jeszcze, że efekt występuje głównie przy napędzie na tył, jak dołączę przód to "buczenie" jest ale dużo ciszej i chwilowo. Może ktoś ma pomysł?
Pzdr |
_________________ Pelasio |
|
|
|
 |
marcin-kraków [Usunięty]
|
Wysłany: 11-07-2017, 20:28
|
|
|
Witam
Odgrzeje kotleta
Mam taka samą przypadlośc jak kolega Pelasio. Wyczytałem że można dokręcić łożysko wałka atakującego tylnego mostu. Czy ktos to przerabiał? Czy zdjęcie wału niesie ze sobą późniejsze regulacje?
Pozdrawiam
Marcin |
|
|
|
 |
pelasio
Forumowicz

|
Wysłany: 12-07-2017, 09:49
|
|
|
U mnie cały czas buczy jeszcze ..przyzwyczaiłem się.. wał zdejmowałem i zakładałem na swoje miejsce bez regulacji żadnej i jest ok... daj znać czy pomysł z łożyskiem wypalił to może ruszę temat jeszcze raz |
|
|
|
 |
marcin-kraków [Usunięty]
|
Wysłany: 12-07-2017, 21:26
|
|
|
No niestety. Nie mogłem ruszyć śruby która trzyma wałek. Muszę pokombinować z unieruchomieniem flanszy bo nie chcę ukręcić czegoś w moście.
Walczę dalej |
|
|
|
 |
pelasio
Forumowicz

|
Wysłany: 26-08-2017, 07:28
|
|
|
Udało się zniwelować buczenie? |
|
|
|
 |
marcin-kraków [Usunięty]
|
Wysłany: 26-08-2017, 19:44
|
|
|
No niestety nie. Rozmawiałem z mechanikami, a oni stwierdzili że lepiej nie ruszać mostu. Podobno trzeba później ustawiać wałek atakujący z mechanizmem różnicowym. Na razie jeżdżę z "buczeniem" |
|
|
|
 |
Marvw
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0DID
|
Wysłany: 27-08-2017, 21:51
|
|
|
Witam,może trochę pomogę.
Dorażnie poradziłem sobie z ''buczeniem''w ten sposób że dodałem do oleju jeden z ''cudownych'' specyfików na bazie ceramizera.Na początku byłem zawiedziony jego działaniem pomyślałem że wywaliłem pieniądze w błoto ale teraz po przejechaniu
około 2000 km śmiem twierdzić że jest zdecydowanie ciszej,wiadomo jeszcze coś tam słychać
ale nie jest to uciążliwe. |
|
|
|
 |
|