Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
automat czy manual w Mivec'u
Autor Wiadomość
Lencu 
Forumowicz

Auto: Lancer Kombi 1,6 2008
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-03-2014, 13:31   automat czy manual w Mivec'u

jak w temacie. Poruszam się w większości przypadków z 3 prędkościami:
100km/h z domu do pracy,
120km/h S2
140km/h Autostrady
Pytanie jakie obroty przy tych prędkościach ma Mivec z manualem a jakie z automatem?

Zastanawiam się bo często bywa, że automat przy wyższych prędkościach ma niższe obroty a co za tym idzie mniejsze spalanie. Oczywiście w mieście manual mniej będzie palił gdyż nie przeciągamy go tak jak automat.

Dziękuję za pomoc i udanego weekendu!

magicadm 
Forumowicz

Auto: Grandis 2.4 AT, śp Lancer CK1
Wysłany: 14-04-2014, 20:22   

Lencu,
Nie pamiętam dokładnie jakie mam obroty ( kojarzę coś ok 3 tys przy 120km/h) itp, ale w przypadku Grandisa inna skrzynia niż automat to małe nieporozumienie :)

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 14-04-2014, 22:03   

O przepraszam. Ja szukałem właśnie manuala . Dodam, że wszystkie auta jakie miałem przez ostatnie 8 lat były w automacie (nawet MM pajero i galant też :p ) doceniam wygodę, jednak uważam, że Grandis mivec ma na tyle mało mocy w stosunku do swojej sporej masy, że warto zastanowić się właśnie z tego względu. Przed kupnem sprawdziłem jak jeździ jedno i drugie i uważam, że jest przepaść w przyspieszeniu na korzyść manuala i w spalaniu podejżewam, że może być podobnie...

magicadm 
Forumowicz

Auto: Grandis 2.4 AT, śp Lancer CK1
Wysłany: 20-04-2014, 23:22   

gołąb napisał/a:
uważam, że jest przepaść w przyspieszeniu (...)

to już tylko katalogi producentów wiedzą :)
coś chyba raptem ok 1 sekundy - nie warto się udręczać :)

Poza tym - to nie GTI :)

co do spalania....komfort kosztuje (ZTM taniej :D )

gołąb 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-04-2014, 07:27   

magicadm napisał/a:
gołąb napisał/a:
uważam, że jest przepaść w przyspieszeniu (...)

to już tylko katalogi producentów wiedzą :)
coś chyba raptem ok 1 sekundy - nie warto się udręczać :)

Poza tym - to nie GTI :)

co do spalania....komfort kosztuje (ZTM taniej :D )
katalogowo, to prawie 2 sekundy, a fizycznie przed kupnem jeździłem i jednymi i drugimi, dla tego wiem o tej przepaści. Mówisz, to nie Gti, ale powiem Ci że manual jak na taką kolumbrynę, z tak słabo wypadającym stosunkiem mocy do masy radzi sobie całkiem przyzwoicie .Napisałeś,że komfort kosztuje i tu się z Tobą zgadzam. Najważniejsze,że obydwie skrzynie są trwałe, a kto chce jaką, to kwestia gustu i potrzeb. Ja np. targam przyczepkę kempingową i dla tego chciałem, aby na kołach tej mocy było więcej, inaczej pewnie nie pogardził by automatem. Z resztą to mój (jak wcześniej pisałem) pierwszy manual od wielu, wielu lat.

macia 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Wysłany: 22-06-2014, 16:57   

magicadm, gołąb - czy możecie napisać mi spalanie u siebie, tryb 100% miasto i 100% trasa? Bo na motostat jest jeden grandek 2.4 i miasto wychodzi mu jakieś 15l, a to jakiś kosmos...
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było.

gołąb 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-06-2014, 19:59   

Myślę, że w "w bardzo głębokim mieście" spalanie spokojnie może oscylować w granicach 14-15 litrów . Ja jeżdżę (a raczej moja żona) krótkie odcinki, ale i po małych miejscowościach , to spalanie wychodzi mi 11-12 litrów. Jeśli dalsze trochę wyjazdy, ale też raczej małe miejscowości i trochę miasta (mówię o mojej np 30km podróży do Warszawy w tą i z powrotem)-to wtedy spalanie oscyluje w granicach 9 do 10 litrów. W trasie można zejść spokojnie poniżej 9 litrów. Ale wszystkie te podane wartości są przypisane do spokojnej jazdy.
Niestety lub stety mamy do czynienia z całkiem sporym autem (Masy własnej 1720kg), do tego spory benzynowy silnik- cudów się nie spodziewaj. Myślę że spokojna jazda po Lublinie, bo z tamtąd chyba jesteś, jeśli bez korków większych, to 11-12 litrów

macia 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-06-2014, 21:26   

Dzięki serdeczne za odpowiedź.
gołąb napisał/a:
Niestety lub stety mamy do czynienia z całkiem sporym autem (Masy własnej 1720kg), do tego spory benzynowy silnik- cudów się nie spodziewaj. Myślę że spokojna jazda po Lublinie, bo z tamtąd chyba jesteś, jeśli bez korków większych, to 11-12 litrów

Nie spodziewam się żadnych cudów, po prostu normalnego spalania. I o ile 11-12 l/100 w warunkach wybitnie miejskich byłoby całkiem normalne, o tyle 14-15 uważam za jakiś absurd przy takim aucie. Mój 2.0 turbo benzyna 4x4, 250 KM i niewiele niższa masa tyle pali przy normalnej jeździe, więc przyznasz, że coś tu się nie zgadza :)
Taka avensis verso 7-osobowa 2.0 15ileśtam koni nie jest zdaje się lżejsza, osiągami nie odstaje na pewno, a spalanie dużo niższe. Oj coś mi się wydaje, że chyba wyleczyłem się z grandisa... :)
ex gti colt CA5A '94
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było.

gołąb 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-06-2014, 08:51   

Dzisiaj na przykład wyjechałem z domu, podróż 10 km. małymi miejscowościami przy spokojnej jeździe i wyszło na komp.9 litrów, pewnie jadąc w podobny sposób jeszcze z 10 km. mogło by wyjść bliżej 8.... Jak żona jeździ to jest 1 do 1,5 litra więcej :mrgreen: na podobnej trasie....Tak że spalanie dużo zależy od stylu... Ale jak napisałem , to spalanie w mieście 15-u litrów jest bardzo prawdopodobne, co prawda mi tyle nigdy nie wyszło, ale jeżdżąc żwawo krótkie odcinki i dodać korki do tego , to taki wynik będzie...

[ Dodano: 23-06-2014, 08:54 ]
macia napisał/a:

Taka avensis verso 7-osobowa 2.0 15ileśtam koni nie jest zdaje się lżejsza, osiągami nie odstaje na pewno, a spalanie dużo niższe.
Tylko jaki to brzydal....

wartychy 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2,5v6 r.2000
Wysłany: 23-06-2014, 11:54   

Witam
Gołąb i Macia.
Gołebia znam oglądał mojego grandisa. Zdzwanialiśmy się. I Pozdrawiam.
Więc Macia mam beznyne w automacie i powiem Ci tak mi po mieście pokazuje nawet i 15 wiecej niż 12 L (90% miasto długie grzanie przed ruszeniem webasto) mi nie spalił pokazuje bo część baku potem przejeżdzam w trasie.
Średnio pali mi 10-10,5L z kimą lub webastem w zimię.
Komputer akurat w tym samochodzie zawyża o litr około.
Średnio jeżdżę ja i moja na przemian w większości z dzieckiem.
I pół na pół trasa i miasto.
Z czym że ja jeżdżę szybko jak jeżdżę sam moja do 90km/h.
A spalanie przy tej prędkości w tym samochodzie jest śmieszne jeździmy krótkie trasy ale ostatnio mieliśmy dłuższą jakieś 180 km. Moje prowadziła w drugą strone małymi miejscowościami i komputer pokazał 7,8 L.
(jak chesz mam fotkę nawet bo nie wierzyłem na @ udostępnie)
Podejrzewam że dało by sie jeszcze zejść niżej.
I to jest automat i nie było zabawy tip tronikiem żeby zejsc ze spalaniem nie po to się kupuje automata z resztą moja nawet nie wie jak to działa.
Więc wybór należy do Ciebie zależy jak jeździsz moje zdanie jest takie jak chce jechać szybko i dorownac samochodom nowym ma sie czym doskonale daje radę jako dzieciowóz też daje radę i spala śmieszną ilość paliwa.Koledze zafira diesel pali 8,5 L.
Kiedyś zastępczym Fusionem 1.4 spalił mi 14,5 litra ale zmienialem biegi do odciecia ;)
Więc jak chcesz ekonomi da Ci to ten samochód spokojnie jak chcesz poszaleć
to płacisz więcej i możesz szaleć i zadziwić nie jeden samochodzik (vanem).
Mam też galanta 2,5 w automacie i jest dokładnie tak samo ze spalaniem najdłuższa trasa chorwacja przeładunek 140km/h rowery z tyłu na haku i spalanie 9 L.
Tak benzyna ma że ja pociszniesz to i ze 20 wessie mi galant spalił nie wiecej niz 12,5 po miescie z gazem w podłodze a kolega z forum nie może zejść poniżej 15 w miescie podobno. Apropo Verso i wyglądu już chyba z 6 razy mnie ludzie zaczepiali co za auto i jakie ono piękne.... i gdzie takie kupić i z czym to się je bo rzadki okaz to, mam nadzieje że tak miło w Verso też będzie :) .Pozdrawiam i Powodzenia.

gołąb 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-06-2014, 13:38   

Fakt, dziwne to jest, ale i u mnie komp. ma tendencję raczej do zawyżania zużycia spalania...

macia 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-06-2014, 23:53   

wartychy napisał/a:
już chyba z 6 razy mnie ludzie zaczepiali co za auto i jakie ono piękne.... i gdzie takie kupić i z czym to się je bo rzadki okaz to, mam nadzieje że tak miło w Verso też będzie

Brak ochów i achów wynagrodzi mi garść dukatów, która zostanie w mojej kieszeni przy każdym tankowaniu (15-20 zł na każde 100 km :D ) jeśli kupię avensis verso :)
wartychy, to w końcu ile on Ci pali w samym tylko mieście, bo z tego, to niewiele mój mały rozumek przyswoił:
wartychy napisał/a:
mi po mieście pokazuje nawet i 15 wiecej niż 12 L (90% miasto długie grzanie przed ruszeniem webasto) mi nie spalił pokazuje bo część baku potem przejeżdzam w trasie
ex gti colt CA5A '94
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95

wartychy 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2,5v6 r.2000
Wysłany: 24-06-2014, 12:19   

Szczerze nie miałem trasy samo miasto i sama trasa.
Cięzko mi to zrobić, to jest bardziej jako dzieciowóz u mnie i auto które nie stoi w garażu zawsze stoi pod blokiem jak nie chcę mi się iść do garażu biorę go albo jeździ nim moja która jeździ przepisowo.
Podejrzewam że jak się będzie cisnąć w mieście i 100% miasto to i spali 15 jak ktoś ma bardzo ciężką nogę.
A i na trasie 100% trasa myślę że uda się po wioskach zejść do 7.
Na Autostradzie z jakas srednią 130km/h pewnie koło 9-10.
Ale jak i avensisa pocisniesz po miescie pewnie koło 12 może więcej łyknie jeśli mowa o benzynie benzyny miały wadliwą przekładnie kierowniczą z tego co pamiętam.
Co do avensisa miałem zwykłego kombi tylko 2004 rok w dieslu nudny ale nie zawodny, problem miał następny właściciel silnik 2.0 d4d wtryski były ze świecami ogólnie igła problem pojawiał się zimą jak trzeba było kręcić w mrozach 20 minut żeby odpalić lub wydać 10 tysia na wtryski ze świecami cena taka była wtedy co go sprzedawałem.Dlatego sprzedałem go latem i po problemie. Podstawa co nie kupisz znaleźć dobry stan żeby nie wpakować w niego połowę wartości żeby był zdatny do jazdy.
Mój avensis miał wszystkie wady usunięte przed kupnem miałem to nawet w książce a autko było krajowe po za tą co nie uważali za wadę bo to ujawniało sie po przebiegu powyżej 230 tys :D dlatego może jak na diesla był mało awaryjny turbinę wymieniłem a przejechałem nim jakieś 140 tysiecy.
Więc w porównaniu do nowych super diesli naprawdę mało awaryjny.
Ja też nie planowałem Grandisa chciałem coś połowę tańszego ale po 4 miesiacach... szukania samochodu i oglądaniu super okazji......Podobać mi się podobał ale nie był w moim budżecie.No ale był na forum i 2 auto kupiłem po opiniach z forum i paru telefonach do ludzi z forum za co im dziękuje a w szczególności RobertowiDG i Gołębiowi.
Mój był komentowany sprawdzany no i jak w galancie skończyło się po kupnie na rozrządach i olejach praktycznie wkład 0 no dziś wymieniam wydech jeśli to można uznać za awarię :)
Powodzenia co nie kupisz bedziesz zadowolony. Mam nadzieję.Pozdrawiam

gołąb 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-06-2014, 13:07   

Nie masz za co dziękować, po prostu oglądałem i sprawdziłem w niemieckim serwisie go dla siebie...ostatecznie doszedłem, że musi być manual i dla tego zrezygnowałem wstawiając go jednocześnie na forum (bo w mojej ocenie był godny uwagi). Wartychy , a powiedz mi ...wszystko ok? Nie wyszły jakieś kwiatki z biegiem eksploatacji ?

[ Dodano: 02-07-2014, 21:20 ]
macia napisał/a:
wartychy napisał/a:
j
Brak ochów i achów wynagrodzi mi garść dukatów, która zostanie w mojej kieszeni przy każdym tankowaniu (15-20 zł na każde 100 km :D ) jeśli kupię avensis verso :)
Od Verso dużo fajniejszym rozwiązaniem wydaje mi się Mazda 5

Odpowiedz do tematu