|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Hubeeert 04-05-2008, 01:38 |
[MSS ALL] ELEKTRONIKA Problem z zegarami (szaleją) |
Autor |
Wiadomość |
iron [Usunięty]
|
Wysłany: 28-02-2007, 22:50 [MSS ALL] ELEKTRONIKA Problem z zegarami (szaleją)
|
|
|
Witam wszystkich . Jestem Iron i jestem nowym w MMC. Kupiłem Space Stara 1.3 GLX i mam mały problem,a mianowicie : po włączeniu zapłonu wszystkie zegary szaleją {paliwo,temperatura,prędkościomierz i obrotomierz} prędkościomierz na postoju wskazuje 16okm/h ,lub też robi obrót o 360 stopni ,a obrotomierz jest na 7000 .Licznik po każdym przekręceniu kluczyka w stacyjce sam się resetuje czyli góra i dół same zera.Komputer wyświetla poprawnie,{chyba} bo przy ruszaniu wskazania spalania paliwa dochodzą nawet do 70 litrów ,ale tylko przez sekundę,a potem jest normalnie. Nie mam do miśka żadnej książki ,ani instrukcji . Bardzo proszę o jakąś poradę ,bo nie znam autka,a przesiadam się z mondeo w którym nigdy nic się nie działo . |
Ostatnio zmieniony przez cns80 11-02-2009, 12:55, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
minimus [Usunięty]
|
Wysłany: 28-02-2007, 23:45
|
|
|
Tu instrukcja nie pomoże. Potrzebujesz mechanika. |
|
|
|
 |
iron [Usunięty]
|
Wysłany: 01-03-2007, 17:01
|
|
|
Dzięki za zainteresowanie problemem. Do mechanika - tylko jakiego,czy to usterka mechaniczna czy elektryczna .Wygląda tak jakby był problem z linką ,ale cała reszta???????? Temat wrzuciłem na forum,bo być może ktoś z użytkowników spotkał się z w/w problemem. Poczekam więc trochę,może ktoś jeszcze dopisze do tematu. A narazie jeżdżę stabilnym MONDEO |
|
|
|
 |
krzych [Usunięty]
|
Wysłany: 02-03-2007, 09:51
|
|
|
Jestes pewien co do stanu licznika ? Podobno jeśli ktos nieumiejętnie cofa licznik to potem komputer "szaleje" ze wskazaniami |
|
|
|
 |
iron [Usunięty]
|
Wysłany: 03-03-2007, 21:59
|
|
|
Punkt dla Ciebie.Też tak myślę że coś zrąbali panowie handlarze. Ale oni to tylko robią to ażeby klient był zadowolony .Chyba że się spieprzyło we włoszech .Przebieg mogę mniej więcej sam określić,bo przecież licznik nie działa,a od dziadów się nie dowiesz.Rozrząd miał wymieniony przy 98000 ,a znalazłem nalepki z wymiany oleju itd i 29 listopada 2004 roku miał 117000.Z czego 10 miesięcy stał do czasu kupna w grudniu 2006 . Poza tym kierownica ,pedały jak i inne elementy nie wskazują na auto wyjechane. Jedyny mankament zaniedbany i porysowany lakier karoserii.Ale z tym pomału się uporam.Wymieniłem świece bo się trochę dusił , ale była to wina kabla.Teraz silniczek pali pięknie i jest prawie nie słyszalny. |
|
|
|
 |
pgrygiel [Usunięty]
|
Wysłany: 03-03-2007, 22:58
|
|
|
sprubuj odłączyć akumulator . Iponownie go podłączyc |
|
|
|
 |
przem20 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-03-2007, 12:44
|
|
|
Na mój gust gdzieś może być masa nie podpięta - propnuję zdjąć obudowę i zobaczyć czy nie dyndają jakieś kable luzem oraz czy nie brakuje śrubek mocujących elektronikę/elektrykę do nadwozia - często jest to jedyna masa. Miałem kiedyś taki przypadek - nie przykręcony do masy jakiś kabel powodował efekt taki że przy włączonych światłach włączenie wycieraczek powodowało przechylenie wszystkich wskaźników do max. wskazania. Tyle że to inny był samochód - nie MSS.
P. |
|
|
|
 |
iron [Usunięty]
|
Wysłany: 08-03-2007, 22:42
|
|
|
pgrygiel ,po odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu,efekt taki sam.Czyli bez zmian.Wskazówki kręcąsie jak chcą.
przem20 co do tych kabli,to jaką obudowę zdjąć.Czy chodzi o strefę
pod zegarami? Bo zauważyłem że przy właczonym zapłonie czasami pod maską coś pstryka przy ścianie grodziowej ,może jakiś przekaźnik???????????
W sobotę pójdę pogrzebać trochę.Albo się polepszy ,albo popiepszy.Ale myślę że bez diagnostyki komputerowej się nie obejdzie. Narazie dzięki za wskazówki.
W sobotę napiszę czy jest poprawa. |
|
|
|
 |
|
|