Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Olej w Cari 1.6 16V 90 KM '97
Autor Wiadomość
GutFenix 
Nowy Forumowicz
M.G.

Auto: Carisma II '01 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-04-2014, 10:18   Olej w Cari 1.6 16V 90 KM '97

Witam. niedługo kolejna wymiana oleju w Cari (1.6 16V 90 KM ;97) mi się zbliża. Mam około 220 tys na liczniku.
Auto jest zagazowane i powiem szczerze jeździmy na obrotach, zdarza się podejść do 4,5 tyś. przeważnie 2.5 - 3 tys. czasem przy przyspieszniu do 3.5
Obecnie mam olej Mobil 1 10w40
Zastanawiam nad przejściem na inny np. 10w50 ze względu na wyższe temp. na gazie i ostrą jazde. Do tego silnik stojąc w korku lubi się bardziej nagrzać.
Lecz czytając specyfikacje znalazłem informacje, że to olej do -15C.
wiec raczej jak na polske to nie bardzo chyba, że do jesieni, a później inny, czy może proponujecie inne rozwiązanie?

Pozdrawiam :)

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 18-04-2014, 12:51   

Wlej dobry 5w50 lub 5w40 albo 0w40 i będzie ok. Ja w swoim aucie zalewam Mobil 1 0w40. Jeśli lpg jest dobrze ustawione to temperatura spalania jest podobna jak na benzynie a jeśli nawet, to żaden olej tu w niczym nie pomorze.

eve1988 
Forumowicz

Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Wysłany: 18-04-2014, 22:04   

ja smigam na Mobil 2000 polsyntetyk 10w40 drugi rok i olej czysty gdy wymieniam. silnik pracuje cicho i od wymiany do wymiany dolewam moze setke albo i nie dolewam w ogole.
w tych zakresach obrotow co napisales to nie jest ostra jazda;) zaobserwowalem ze ten silnik lubi wyzsze obroty ale nie koniecznie na czerwonym polu :)

Odpowiedz do tematu