|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8 GDI] Problem z pracą silnika podczas jazdy |
Autor |
Wiadomość |
Juszczenko92
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2.5 V6 Avance Kombi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-04-2014, 13:09 [Cari 1.8 GDI] Problem z pracą silnika podczas jazdy
|
|
|
Witam!
Od Października 2013r. posiadam Carisme 1.8 GDI EXE z 98r. Wszystko było dobrze i jeździła jak należy. Jednak od około 2 miesięcy zmagam się z problemem odnośnie tego iż po odpaleniu silnika falują mi obroty. Przy odpaleniu skaczą same do 3-4 tys i nagle spadają prawie do zera, że auto przygasa, jak parę razy przygazuję to się wszystko normuję i już obroty nie falują tylko trzymają stały poziom około 1000. Także zauważyłem zjawisko, że w trakcie jazdy zdarza się, że jedzie normalnie i nagle tak jakby ją przytkało na parę sekund z widocznym spadkiem mocy i nagle odetkało i jedzie dalej normalnie. Żadna kontrolka mi się nigdy nie zapaliła. Myślałem że to może coś z przepustnicą lub filtrem powietrza, więc filtr wymieniłem, a przepustnice zdjąłem, przeczyściłem dokładnie, że aż się lśniła, silniczek krokowy też sprawdziłem czy magnesy są na miejscu i czy nie jest zasyfiony. Zamontowałem ją z powrotem dając nową uszczelkę ale to nic nie pomogło. Proszę o pomoc i poradę co to może być.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
radek8622
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lis 2011 Posty: 521 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 25-04-2014, 16:14
|
|
|
kolektor czyściłeś? może jest zasyfiony bardzo dla tego brak mocy. Może pompa WC zaczyna niedomagać albo filterki w niej do przeczyszczenia. Chyba że coś pokręciłeś śrubkami np. TPS. |
_________________ carisma GDI 98,Galant elegance 2,5v6
 |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 25-04-2014, 23:35
|
|
|
wszystko może być filtr paliwa pompa paliwa NC i WC przepływomierz, lambda, map sensor, kable, cewki, wtryski, czujniki ciśnienia, dosłownie wszystko! musisz kupić kabel ściągnąć Evo scan i w czasie jazdy sprawdzić co się z silnikiem dzieje bo tak to pół silnika rozbierzesz i mnóstwo czsci wymienisz a nie dojdziesz do tego co jest nie tak. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 26-04-2014, 21:25
|
|
|
Podpiąc pod kompa i sprawdzić parametry rzeczywiste pracy podczas jazdy, mozliwe że coś w układzie paliwowym szwankuje, cięzko zapodac gotowe rozwiązanie bo przyczyn może być sporo. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Juszczenko92
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2.5 V6 Avance Kombi
|
Wysłany: 27-04-2014, 10:58
|
|
|
Kabel zamówiony. Natomiast wczoraj zauważyłem iż klema od masy jest pęknięta przy śrubie zaciskającej i luźno latała, więc już na wszelki wypadek wymieniłem obie klemy na nowe, mosiężne. Po tym zabiegu uczyłem silnik obrotów i co się okazało falowanie po tym zniknęło. Nadal jest tak, że przy odpaleniu obroty samoistnie wzrastają ale teraz tylko do max 2000 RPM z 2 sek. sie przytrzymają i spadają tak do 850 RPM i już tak zostają, falowanie znikło. Nadal jednak występuje to zjawisko "przytykania się" podczas jazdy ale to już będę mógł zbadać podpinając auto pod kompa.
[EDIT]
Już wiadomo co jest powodem owego "przytykania się", a mianowicie zapchany katalizator na tyle, że od ciśnienia zaczął już się rozszczelniać tłumik drgań. Tak więc tłumik do wymiany i zamiast katalizatora zamontuję strumienice. Niestety także czeka mnie przez to czyszczenie zaworów i kolektora dolotowego, bo przecież ten syf zamiast przelecieć przez układ wydechowy cofał mi się do silnika. |
|
|
|
 |
|
|