Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
sprężarka klimatyzacji
Autor Wiadomość
pieszczoch 
Forumowicz

Auto: Galant VI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-04-2014, 15:24   sprężarka klimatyzacji

cześć, mam problem z klimą[manual]. Po jej włączeniu obroty się podnoszą, ale sprężarka nie działa. Się znaczy tak mi powiedział znajomy, bo ja się na tym nie ogarniam. Tam chyba to wewnętrzne "koło" powinno się kręcić też xP
Sorry, że tak piszę, ale nie znam się ;/
W drodze poszukiwać znalazłem kostkę która była zabezpieczona taśmą, jedna część kości była zniszczona. A jest ona zaraz obok sprężarki. Moglibyście powiedzieć za co jest ona odpowiedzialna?

No i jak sprawić, aby sprężarka działała jak należy. Jakie przyczyny etc?
Dzięki z góry za pomoc :)

@edit sprawdziłem przekaźniki i bezpiecznyki. Tam wszystko wygląda dobrze :)

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 26-04-2014, 16:07   

z tego co pamiętam tam dochodzi kabel do sprężarki od chyba właśnie sterowania sprzeęgłem i on lubi się urwać było gdzieś na forum u mnie to było przyczyną nie działania sprężarki, poza tym jeżeli ciśnienie czynnika jest zbyt niskie też nie będzie działać

pieszczoch 
Forumowicz

Wysłany: 26-04-2014, 16:21   

o niskim ciśnieniu już czytałem, ale myślałem, że wtedy nawet obroty silnika nie pójdą w górę.

Ta kostka ma 1 złącze tylko. I się zastanawiam teraz, prąd powinien dochodzić z tej kostki której zdjęcie wrzuciłem do sprężarki. A u mnie nie ma w niej prądu ;/ sprawdzałem żarówką postojową, przyłożyłem jeden przewód w kostkę a drugi do masy i nic. Wiecie może w którym miejscu ten przewód najczęściej ulega uszkodzeniu? Bo on dochodzi do wiązki przy prawym świetle a dalej to nie wiem co się z nim dzieje. A do tamtego momentu wygląda nie najgorzej.

@OT powinienem mieć pod silnikiem jakąś osłonę czy coś podobnego? Bo u mnie tam nie ma przez co silnik też dostaje sporo wody i brudu i niejeden problem przez to był [mam 1.9TD z 97r.]

@edit
sprawdzałem teraz sprężarkę, podpiąłem ją bezpośrednio pod akumulator. Działa. Więc teraz kwestia tego gdzie jest przerwa w dostarczaniu prądu. Może to sama kostka? Wiece może czy da się ją rozebrać?

rasiak1980 
Forumowicz

Wysłany: 26-04-2014, 18:11   

to jest jeden przewodzik jedno żyłowy własnie i to z tego co wiem steruje sprzęgłem a ulega kabelek ów uszkodzeniu pod spodem samochodu jak nie ma osłony zwisa sobie i jak zahaczy o coś to efekt jest taki że się urywa, napięcia może nie być bo musisz mierzyć pomiędzy masą i przewodem wciskać jednocześnie od klimy przycisk no i klima musi mieć odpowiednie ciśnienie w instalacji żeby zadziałało, najlepiej umów się z kimś żeby nabili ci klimę na sprawdzenie i wtedy kombinuj z kabelkiem.

pieszczoch 
Forumowicz

Wysłany: 26-04-2014, 19:26   

sprawdziłem go na włączonej klimie, ciśnienie mam z pewnością bardzo małe.
Ale podpięta sprężarka pod akumulator działa. Więc tylko szukać przerwanego kabla. jutro się tym zajmę.
Dzięki bardzo ;]

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 26-04-2014, 21:19   

Jeżeli jest za niskie ciśnienie to ECU A/C nie pozwoli na właczenie spręzarki klimatyzacji, po co szukać dziury w całym skoro wiadomo, że układ A/C nie ma własciwych parametrow napełnienia. W taki sposób najłatwiej zniszczyć osprzęt.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

pieszczoch 
Forumowicz

Wysłany: 26-04-2014, 23:39   

Szukać dziury w całym nie ma co szukać. Ale wiem, że mam walniętą klimę, bo jak było ciśnienie to nie działała. Jedynym co teraz jest podejrzane jest właśnie ten przewód dostarczający prąd. Ogarnę to na dniach, a jak będzie więcej czasu to podstawię samochód do speca, żeby posprawdzał klimę. Bo nie widzę sensu oddawać tam samochodu, jeżeli prawie na pewno wiem, co jest nie tak, a mechanik weźmie za to już kasę.

Dzięki za aktywność ;]

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Wysłany: 26-04-2014, 23:58   

Jeżeli nie będziesz miał odpowiedniego ciśnienia w układzie/wagi czynnika to trudno aby ECU A/C wysterowało elektromagnes spręzarki, czyli zasiliło przewód w którym nie widzisz napięcia. Rozumiesz w czym rzecz :?: Co było a nie jest nie ma znaczenia na obecną chwile, układ musi spełniąc wymagane warunki minimum inaczej nie będzie to działac.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

rasiak1980 
Forumowicz

Wysłany: 27-04-2014, 01:50   

jak gościu od klimy ma dobry sprzęt to po zrobieniu kabelka podjedz na nabicie i pogadaj z nim żeby ciebie nie kasował jak klima nie będzie działać to wtedy wyciągnie z powrotem cały czynnik i nic nie zapłacisz ewentualnie grosze jakieś za olej, ja przynajmniej tak mogłem zrobić bo gosciu mial dobry sprzet ale niekiedy "wielki zakład nabijający klimę" to butla z czynnikiem reduktor przyłączka i manometr i taka operacja wtedy nie wchodzi w gre

robert78 
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 4g
Wysłany: 27-04-2014, 10:42   

mi nie dzialala klima i myslalem ze sie skonczyla hehe mialem wszystko to samo po wlaczeniu wskakiwal na obroty czynnik niby byl bo w zaworach cisnienie bylo podjechalem nabic klime no i powiedzialem co i jak facet zerknol pod spod odrazu zorientowal sie o co chodzi naprawil ten kabel zrobil przeglad klimy i wszystko ok

pieszczoch 
Forumowicz

Wysłany: 27-04-2014, 12:58   

super, dzięki za info. A wiecie może gdzie we wrocławiu albo w okolicach wielunia(tego w łódzkim) jest jakiś tani i konkretny serwis klimatyzacji?

PiotrekW 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,6 16v
Wysłany: 15-11-2014, 15:34   

Odkopuję temat - mam urwaną wtyczkę od strony samochodu (końcówka od sprężarki jest) gdzie takie cacko dostanę albo jak to przerabiać by działała klima?

Odpowiedz do tematu